Πολιτική

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η μισή ΝΔ ως αντιπολίτευση έλεγε όχι σε επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο - Ονόματα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η μισή ΝΔ ως αντιπολίτευση έλεγε όχι σε επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο - Ονόματα
Για κυβίστηση στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση.

Μάλιστα, πηγές της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν πως υποδέχτηκαν την προαναγγελία Τσίπρα το 2018, μέσω του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, πολλά στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινοί υπουργοί. 

Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει στις 21/10/2018 «Στην παραλαβή-παράδοση του ΥΠΕΞ, ένας σοβαρός πολιτικός, κατά τα δικά του λεγόμενα, αποφάσισε κατά την αποχώρησή του να προαναγγείλει την αποσπασματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και χειρισμούς στα θέματα της ΑΟΖ. Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ' αποκοπή και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας, που μιλάει για ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο"

Λίγες μέρες αργότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε «Μεγάλη ζημιά που ξεχώρισε ο Κοτζιάς το Ιόνιο από το Αιγαίο για τα 12 μίλια».

Το ίδιο και ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης όπου δήλωνε «Αποδέχονται ότι το Αιγαίο είναι μια ειδική περίπτωση»

Τέλος, με δύο τοποθετήσεις του ο βουλευτής της ΝΔ κ.Συρίγος στις 21 Οκτωβρίου 2018 δήλωνε «Λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από την επέκταση των χωρικών υδάτων. Η πρόταση για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σταδιακά, ξεκινώντας ως πρώτο βήμα το Ιόνιο (από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα) είναι λανθασμένη. Επιβεβαιώνει ότι στο Αιγαίο ισχύουν οι «ειδικές περιστάσεις» των Τούρκων»

NETWORK