Πολιτική

Τσαβούσογλου: Καλός φίλος μου ο Δένδιας - Θα έχουμε συνάντηση και διάλογο τις επόμενες εβδομάδες

Eurokinissi Eurokinissi
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως ο διάλογος με την Ελλάδα θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Πορτογαλία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Γενί Σαφάκ, δήλωσε πως «υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο για να υπάρξει καλύτερος διάλογος με την Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Και σχεδιάζουμε να συναντηθούμε τις επόμενες εβδομάδες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, το Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι και πολύ καλός μου φίλος» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογό του και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο θέμα του Κυπριακού, φαίνεται να κράτησε σκληρή γραμμή δηλώνοντας:

«Στην Κύπρο θα είναι χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε για ομοσπονδιακή λύση. 52 χρόνια το συζητήσαμε αυτό και είμαι σίγουρος πως δεν θα βρούμε λύση με συνομιλίες άλλων 52 ετών. Αυτό δεν θα συμβεί όχι επειδή δεν το θέλει η Τουρκία ή οι Τουρκοκύπριοι αλλά επειδή οι ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα».

«Η Τουρκία είναι υπέρ της δίκαιης κατανομής στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, για πολλά χρόνια, μερικά μέλη της ΕΕ, ορισμένες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, αγνοούσαν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε κα πρόσθεσε ότι «απέκλειαν την Τουρκία από όλες τις πρωτοβουλίες και η Τουρκία ήταν υπομονετική. Όμως πρόσφατα, έπρεπε να ξεκινήσει τις δικές της δραστηριότητες μέσα στα πλαίσια των νόμιμων και καταχωρισμένων περιοχών της υφαλοκρηπίδας», κατέληξε.

Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο υποστήριξε ότι η Τουρκία επιδιώκει την ίση κατανομή των υδρογονανθράκων και επανάφερε το ζήτημα της πολυμερούς διάσκεψης.

«Τώρα έχουμε μια άλλη δυνατότητα για διάλογο», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι είναι δυνατή η συνεργασία με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. «Στην πραγματικότητα, ο κύριος σκοπός αυτής της διάσκεψης είναι να επιτευχθεί επιτέλους μια συμφωνία στην οποία όλα τα μέρη να μπορούν να πάρουν ένα κοινό μερίδιο», είπε σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι σε διαβουλεύσεις για το θέμα με τον Ζοζέπ Μπορέλ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.