Πολιτική

Βουλή: Κόντρα Κυβέρνησης - Αντιπολίτευσης με φόντο την αστυνόμευση στα ΑΕΙ

Eurokinissi Eurokinissi
Με ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ελεγχόμενη είσοδο στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, την πανεπιστημιακή αστυνομία και το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ.

Κεραμέως

Στη συζήτηση που ξεκίνησε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων κομμάτων και φοιτητικών οργανώσεων για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να αναβαθμίσει πανεπιστήμια, να βελτιώσει το ακαδημαϊκό περιβάλλον και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη αυτονομία για τα πανεπιστήμια.

Σε ό,τι αφορά στις διατάξεις για την ίδρυση της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας, χαρακτήρισε αυτονόητο να μην υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Όπως είπε, σε κάθε πανεπιστήμιο θα υπάρχει υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης και περιμετρική περίφραξη ασφαλείας. Οπού δεν είναι εφικτό προβλέπεται η ελεγχόμενη είσοδος σε εσωτερικούς χώρους. Θα υπάρχει παράλληλα και μια ομάδα προστασίας που θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ, αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς με ειδική εκπαίδευση, ειδική στολή.

Φίλης

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας παραδέχτηκε μεν πως υπάρχει πρόβλημα ανομίας στα πανεπιστήμια αλλά όπως είπε δεν είναι τόσο μεγάλο.

«Υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας; Υπάρχει. Όχι μεγάλο αλλά περιθωριακό. Οι τηλεοράσεις το κατέστησαν ως μεγάλο κάνοντας θέμα και τα μικρά περιστατικά. Γι αυτό και υπάρχει η στρεβλή άποψη στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει πρόβλημα , ενώ όσοι είναι μέσα στα πανεπιστήμια δεν το βλέπουν. Δεν είναι παράλογοι και άνθρωποι της βίας οι πρυτάνεις, οι φοιτητές και εμείς που αντιδρούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επικαλέστηκε δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που διαφωνούμε με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπως των Θ. Φορτσάκη, Γ. Σουφλιά, Αρ. Σπηλιωτόπουλου, Γ. Κύρτσου για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του.

Απευθυνόμενος στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

«Έχετε δυσανεξία στη δημοκρατία», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «θεσμική εκτροπή» και εγκαθίδρυση καθεστώτος Όργουελ στα πανεπιστήμια.

«Να απολογηθείτε στα χιλιάδες νέα παιδιά που τους κόβετε το μέλλον, δημιουργείτε καθεστώς Κορκονέα στα πανεπιστήμια, φτιάχνετε φυτώριο για Κορκονέους», είπε και και πρόσθεσε πως η δεξιά δείχνει για ακόμη μια φορά επιθετικότητα απέναντι στη δημοκρατία. Ο κ. Φίλης διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο, ακόμη κι αν ψηφιστεί, προκειμένου να καταργηθεί στην πράξη.

Σημείωσε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην κυβέρνηση θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταργήσει.

Η Υπουργός παιδείας παίρνοντας και πάλι το λόγο απάντησε "Μίλησε ο κ. Φίλης για θεσμική εκτροπή και χτύπημα στην Δημοκρατία. Τι είναι εκτροπή; Το να θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον; Να προστατεύσουμε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και να αφαιρέσουμε την οσμή βίας; Ή μήπως είναι χτύπημα στη δημοκρατία το να κάνουμε ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει και να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση επί δεκαετίες; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει».

Παράλληλα, η υπουργός διέψευσε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περι σύστασης ομάδας παρακολούθησης και «φακελώματος» καθηγητών και φοιτητών. «Συγκροτείται ομάδα ελέγχου σήματος όπως ισχύει στα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όπως της Οξφόρδης. Από πού προκύπτει ότι αυτή η ομάδα θα ελέγχει email και τηλέφωνα; Να μην διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις. Αυτά τα διαψεύδω κατηγορηματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κεφαλίδου (Κίνημα Αλλαγής): Aνόητο και αναποτελεσματικό το νομοσχέδιο

«Ανόητο, αναποτελεσματικό και αντιμεταρρυθμιστικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου ενώ υποστήριξε πως οι διατάξεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία είναι αντισυνταγματικές.

«Μπροστά στο πρόβλημα η κυβέρνηση φέρνει ένα ανόητο, αναποτελεσματικό και αντιμεταρρυθμιστικό καθεστώς αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού. Λέτε πως δεν μπορεί ο Πρύτανης να κάνει τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.. Όμως, ανάμεσα σε αυτό που νομοθετήσατε το 2019 και νομοθετείτε τώρα είναι ότι τώρα πια η αστυνομία θα είναι διαρκώς στα πανεπιστήμια και μαζί με το προσωπικό φύλαξης θα βλέπει από τις οθόνες τις κάμερες τι γίνεται στο χώρο του πανεπιστημίου. Δεν χρειαζόταν ειδικό αστυνομικό σώμα. Η εικόνα του πρύτανη στο οικονομικό πανεπιστήμιο πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση– αλλά όχι στη λογική αυστηροποίησης. Εσείς προτιμάτε την επίδειξη ισχύος αντί να βρούμε μία λύση με διάλογο».

«Νομοθετείτε αποσπασματικά εν μέσω πανδημίας και έχετε καταφέρει να έχετε όλους απέναντί σας, γονείς φοιτητές πανεπιστημιακούς» τόνισε η κυρία Κεφαλίδου σε άλλο σημείο εκτιμώντας πως οι προωθούμενες διατάξεις θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη.

Δελλής (ΚΚΕ): Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής καταγγέλλοντας την πρακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια.

«Προβάλλεται και αξιοποιείται εδώ και χρόνια η ολοφάνερη πια προβοκατόρικη δράση μηχανισμών γνωστών αγνώστων που καμία σχέση δεν έχουνε με φοιτητές και η εμφάνιση των πανεπιστημίων ως άντρων εγκληματικότητας» είπε σε άλλο σημείο ενώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε: «προορίζεται πρώτα απ’ όλα για την περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και την κατασταλτική αντιμετώπιση της οργανωμένης συλλογικής και κάθε διεκδίκησης των φοιτητών για πτυχία με αντίκρισμα».

Η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Σοφία Ασημακοπούλου πρότεινε την «δημιουργία ειδικού σώματος προστασίας πανεπιστημίων με ολοκληρωμένη στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις που θα μπορεί να παρεμβαίνει άνευ ειδικής αδείας όταν διαπιστώνει την τέλεση εγκληματικών πράξεων».

Η κυρία Σοφία Σακοράφα του ΜεΡΑ25 είπε: «Είναι τόσο εξοργιστικά αυτά που νομοθετείτε που δεν υπάρχει κανένα πεδίο διαλογής ή σύνθεσης απόψεων. Το πολιτικό σας DNA θέλει ασκήσεις αυταρχισμού».

Πάντως, από τις εισαγωγικές τοποθετήσεις το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφίσουν επι της αρχής οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης με τα υπόλοιπα κόμματα να καταψηφίζουν. Ωστόσο επιμέρους διατάξεις πιθανότατα να γίνουν αποδεκτές από το Κίνημα Αλλαγής.