Πολιτική

Αντάρτικο Γιαννάκου: Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για συνεπιμέλεια

Αντάρτικο Γιαννάκου: Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για συνεπιμέλεια
Δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια η Μαριέττα Γιαννάκου, δεν ξεκαθάρισε τη στάση που θα κρατήσει η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ διαφωνίες εξέφρασε και τρίτος «γαλάζιος» βουλευτής. 

Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια η Μαριέττα Γιαννάκου, όπως είπε πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι οι ενστάσεις της προέρχονται από την κοινή λογική και την γνώση της επιστήμης.

Μάλιστα απευθυνόμενη σε αυστηρό τόνο προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ειπε: «Αν νομίζετε ότι κάνουμε αντιπολίτευση για μικροκομματικά συμφέροντα όπως λέτε, τότε δεν σας κάνει εντύπωση ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς αλλά και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής συμφωνούν με τις προτάσεις μας»

Αφού παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο έχει γονεοκεντρικό χαρακτήρα και δεν λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα του παιδιού, τάχθηκε κατά της οριζόντιας ρύθμισης που προβλέπει την εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας, λέγοντας ότι το «εξίσου» υπαινίσσεται χρονική διάρκεια και μειωμένη διατροφή.

«Προσωπικά βιώματα έχουμε όλοι και προφανώς δεν εμπεριείχε οποιαδήποτε μομφή η δική μου τοποθέτηση, απέναντι στα όσα ενδεχομένως η ίδια μας προβάλει ως δικές της αντιστάσεις», ανέφερε λίγο νωρίτερα ο Κώστας Τσιάρας και επεσήμανε ότι σέβεται τις διαφορετικές απόψεις και την πολιτική πορεία της κ. Γιαννάκου. 

Κεφαλογιάννη: Νομοσχέδιο που διχάζει την κοινωνία

Την ευθύνη στον Κώστα Τσιάρα έριξε η Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας για ένα νομοσχέδιο που διχάζει την κοινωνία, αντί να λύνει δημιουργεί προβλήματα και δεν προστατεύει το συμφέρον του παιδιού.

Κατέθεσε για ακόμη μια φορά τις ενστάσεις της για τον όρο εξίσου στη γονική μέριμνα για την αόριστη νομική έννοια «συμφέρον του παιδιού», τονίζοντας ότι αλλοιώνεται ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου. «Το συμφέρον του παιδιού δεν έχει στεγανά και εξειδικεύεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί ο νομοθέτης να αντικαθιστά τον δικαστή» τόνισε η κ Κεφαλογιάννη.

Δεν ξεκαθάρισε ωστόσο αν θα ακολουθήσει το δρόμο της Μ. Γιαννάκου και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Διαφωνίες και από τρίτο «γαλάζιο» βουλευτή

Διαφωνίες με το εξίσου στην άσκηση της γονικής μέριμνας εξέφρασε και ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης. «Ακούω την άποψη και την συμμερίζομαι ότι το «εξίσου» περισσεύει. Πρέπει να είμαστε ακριβείς και λεπτομερείς.

Δεν πρέπει μια μεταρρύθμιση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση να χαθεί. Θα σας καλούσα να το επανεξετάσετε. Ακούω την άποψη του υπουργείου. Ακουσα και τις απόψεις έγκριτων νομικών εγώ δεν είμαι νομικός. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το συμφέρον των παιδιών», είπε ο βουλευτής.

«Η κοινωνία και η επιστημονική κοινότητα είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εκτιμώντας πως το νομοσχέδιο θα πυροδοτήσει αντιδράσεις. «Δυστυχώς τα νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να μείνει στο συμφέρον του παιδιού, όπως οφείλει να είναι το οικογενειακό δίκαιο», είπε από το ΚΙΝΑΛ η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ το ΚΚΕ κατέθεσε τρεις τροπολογίες που ρυθμίζουν θέματα οικονομικής στήριξης των διαζευγμένων γονέων, συναινετικού διαζυγίου και απάλειψης των διατάξεων για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.