Πολιτική

Πρόκληση Τσαβούσογλου με το «καλημέρα»: Θα συναντηθώ με μέλη της «τουρκικής» μειονότητας

Photo: INTIME Photo: INTIME
Στην Ελλάδα έφθασε το πρωί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ερχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα.

«Πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», διαβεβαίωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία, αλλά με το που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, σε ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για συναντήσεις με μέλη της «Τουρκικής Μειονότητας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ που έφτασε νωρίς το πρωί στην Θράκη,  θα κατευθυνθεί ακολούθως στο μειονοτικό σχολείο της πόλης «Τζελάλ Μπαγιάρ» και μετά θα επισκεφθεί το μειονοτικό χωριό Θάμνα της Ροδόπης.

Στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα καταφθάσει το απόγευμα της Κυριακής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στη Θράκη.

Screenshot 5

Η απόφαση του Τούρκου υπουργού να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη και στη συνέχεια να μεταβεί στην Αθήνα -αν και παραδοσιακά στο παρελθόν ακολουθούνταν η αντίθετη διαδρομή- προκαλεί προβληματισμό. Πάντως η εκτίμηση είναι πως η Τουρκία επιθυμεί μεν μια επικοινωνιακή... ρεβάνς ,χωρίς ωστόσο να κόψει οριστικά τις γέφυρες του διαλόγου.

Παρόλα αυτά ο κ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» επαναλαμβάνει τις γνωστές τουρκικές θέσεις σε επιθετικό τόνο.

«Αν η Ελλάδα μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται δεν μπορούμε να φθάσουμε σε κοινή κατανόηση. Είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου», σημειώνει.

Το πρόγραμμα του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για την Κυριακή έχει ως εξής:

Αφιξη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και αμέσως μετά οδικώς θα φτάσει στην Κομοτηνή.
Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο
Επίσκεψη στο μειονοτικό γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ
Επίσκεψη στο μειονοτικό χωριό Θάμνα Ροδόπης
Επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ
Αναχώρηση το απόγευμα από Αλεξανδρούπολη για Αθήνα
Τη Δευτέρα στις 10.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μεγ. Μαξίμου.
Θα ακολουθήσει στις 11.15 η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Της επίσκεψης Τσαβούσογλου προηγείται η συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα για την οριστικοποίηση σειράς προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας.

Χθες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων χαρακτήρισε τον κ. Τσαβούσογλου, «ανεπιθύμητο» και ίσως γι’ αυτό να ακυρώθηκε η επίσκεψη του στην ορεινή Ξάνθη, όπου βρίσκονται από Πομακοχώρια.

«Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανάρτησή τους.