Πολιτική

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ο απόλυτος άρχων ο Τσίπρας, ποια η επόμενη μέρα

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ο απόλυτος άρχων ο Τσίπρας, ποια η επόμενη μέρα
Το αποτέλεσμα της 15η Μαΐου ήταν ξεκάθαρο και το πιστώνεται κατά κύριο λόγο ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας.

Ο υπερδιπλασιασμός των μελών του κόμματος και το ρεκόρ συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές περνούν το μήνυμα της «πολιτικής αλλαγής». Μία πολιτική αλλαγή στην οποία πολλές φορές έχει ζητήσει επιτακτικά ο πρόεδρος του, Αλέξης Τσίπρας.

Η συσπείρωση που εμφάνισε το κόμμα, στην ουσία σε μη εκλογική περίοδο, δείχνει τα γρήγορα αντανακλαστικά μεγάλων στελεχών. Η μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου και μελών Κεντρικής Επιτροπής δείχνει πως το κόμμα δείχνει ετοιμότητα στο ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών.

Το μεγάλο στοίχημα το οποίο ήταν η μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία πιστώνεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι και εχτές, διαρρέονταν ότι το ιδανικό για το κόμμα θα ήταν οι συμμετοχές να ξεπεράσουν τις 120.000. Ο στόχος αυτός ξεπεράστηκε κατά πολύ με τις συμμετοχές να φτάνουν τις 172.000.

Παράλληλα, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε με αυτό τον τρόπο να στείλει ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνοντας «τον λογαριασμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν πως τους περίμεναν στη γωνία σε περίπτωση που οι συμμετοχές ήταν κάτω από τις 100 χιλιάδες. Ο στόχος αυτός ήταν το «ψυχολογικό όριο» γνωρίζοντας πως κάθε παραπάνω ψήφος ισοδυναμεί με μία ακόμα ψήφο «ενάντια στη λεηλασία των κοινωνικών στρωμάτων» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Επόμενη μέρα

Με τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών επιβεβαιώνεται η απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα και ισχυροποιείται η θέληση του για μετασχηματισμό του κόμματος.

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά οι 53 βγαίνουν από αυτή τη διαδικασία αποδυναμωμένες.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι ένα: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ένα κόμμα με αριστερό προσανατολισμό ή θα αλλοιωθεί η ταυτότητα του από από τα πάνω από 110.000 νέα μέλη;