Πολιτική

Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35

(Φωτ.: EPA / Petros Karadjias) (Φωτ.: EPA / Petros Karadjias)
Το ενδιαφέρον αλλά και την πρόθεση της Ελλάδας να αγοράσει μια μοίρα μαχητικών F-35 πριν από το τέλος της δεκαετίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο που παρατέθηκε μετά την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε και στο επίσημο ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει στην Ελλάδα.

«Θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Και είμαι χαρούμενος που την Παρασκευή, η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin κάθε ένα F-35 κοστίζει περίπου 80 εκατ. δολάρια Fligh away, δηλαδή χωρίς όπλα. Για να αγοραστούν 24 F-35 από την Ελλάδα υπολογίζεται ότι το κόστος θα ανέλθει στα 3 δισ. δολάρια, αφού εκτός από τα όπλα θα απαιτηθεί η δημιουργία νέων υποδομών και εκπαίδευση των χειριστών και τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την Lockheed Martin λένε ότι στα F-35 θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα όπλα που έχει σήμερα στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία για τα F-16.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην εύθραυστη γεωστρατηγική περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι ΄χώρα μας δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων:

«Τα Βαλκάνια είναι επίσης αρκετά εύθραυστα. Πρέπει να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική ζωντανή και απτή. Η Ελλάδα είναι πυλώνας για την περιφερειακή ευημερία και ασφάλεια και πάντα θα αναζητούμε ειρηνικά μέσα για να επιλύσουμε τις διαφορές με τους γείτονές μας. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο σχήμα 3+1 σχήμα που συνδέει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Και ταυτόχρονα, κύριε Πρόεδρε, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και το κάνουμε για να ενισχύσουμε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τα ενεργειακά ανέφερε πως η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κόμβο ενέργειας και πως ΕΕ και ΗΠΑ μπορούν με κοινές προσπάθειες να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται στο απόγειο και τόνισε πως είναι μια σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχισθεί η στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες τονίζοντας πως αδημονεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό και στην Ελλάδα.

{https://www.youtube.com/watch?v=d9oDXUdKeTo}