Πολιτική

Το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν: Ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν: Ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Πέρασαν τριάντα οκτώ χρόνια από την ημέρα που οι εκπρόσωποι πέντε κρατών-μελών της τότε ΕΟΚ αποφάσισαν να συναντηθούν στο χωριό Σένγκεν του Λουξεμβούργου και να υπογράψουν την ομώνυμη συνθήκη.

Βέλγιο Γερμανία Λουξεμβούργο, Γαλλία και Ολλανδία άναψαν το πράσινο φως, ώστε δέκα χρόνια αργότερα να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή μιας συμφωνίας που είχε ως στόχο την κατάργηση των εσωτερικών συνόρων και τη σύναψη κοινής πολιτικής εξωτερικών συνόρων.

Η κίνηση αυτή προωθούσε ταυτόχρονα την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και διακίνηση αγαθών και συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων ευκαιριών και την ολοκλήρωση. Από τότε κύλησε ο χρόνος γρήγορα και η φιλοσοφία του "καλύτερα μαζί" προσέλκυσε και άλλες χώρες με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν φτάσουν τις είκοσι επτά εκείνες που εντός ή εκτός Ε.Ε, έχουν υπογράψει και έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο χώρο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία άλλαξε σημαντικά τα δεδομένα στην Ευρώπη, οι συνεργασίες κέρδισαν έδαφος, ο τουρισμός ενισχύθηκε, η ευρωπαϊκή ιδέα έλαμψε στα μάτια των κατοίκων που είδαν μπροστά τους να ανοίγονται νέοι δρόμοι για εργασία, μετακίνηση, προκοπή, πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια η Σένγκεν έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις τόσο από τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όσο και εκ των υστέρων από την εξάπλωση της πανδημίας που οδήγησε σε αναγκαστικό κλείσιμο των συνόρων.

Σε πολιτικό επίπεδο, η συνθήκη αυτή συνιστά μια κατάκτηση στο δρόμο προς την ευρωπαική ολοκλήρωση. Παρά τα προβλήματα, η Ευρώπη διανύει μια μακρά περίοδο με ειρήνη, ευημερία και αποτελεί ίσως τον ιδανικότερο προορισμό για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από άλλες ηπείρους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Η επέκταση της και σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα και ένα σημαντικό βήμα για την προέκταση του ευρωπαϊκού οράματος. Το μέλλον αυτής της προσπάθειας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που οι συμμετέχουσες χώρες θα ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις που είναι μπροστά.

Παραδείγματος χάριν , η εξεύρεση μιας ισορροπημένης λύσης στο θέματα της μετανάστευσης και της χορήγησης ασύλου αποτελεί προτεραιότητα, την ώρα που είναι επιβεβλημένη η εμβάθυνση της συνεργασίας για την ασφάλεια και την προστασία των συνόρων. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σ' αυτό μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά εκτός της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και η χρήση καινοτόμων τεχνολογικών μέσων που θα δημιουργήσουν ανθεκτικές ασφαλιστικές δικλείδες.

Συμπερασματικά, ο χώρος Σένγκεν οφείλει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να εξελίσσεται σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ήδη, Βουλγαρία και Ρουμανία επιχειρούν με στοχευμένες κινήσεις να άρουν τις αντιρρήσεις κυρίως της Αυστρίας για το καθοριστικό βήμα.

Μάλιστα, η Βουλγαρική Κυβέρνηση, όπως έγινε ήδη γνωστό, προτίθεται να καλέσει ειδικούς σε θέματα τελωνείων από την Ολλανδία και τη Βιέννη για να συνδράμουν στην καλύτερη προφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Η Ευρώπη χρειάζεται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να προστατέψει μια συνθήκη που αποτελεί ένα σύμβολο της κοινής ευρωπαϊκής πορείας.