Πολιτική

Μητσοτάκης: Κατά μιας λογικής «ad hoc εξαιρέσεων από τη Σένγκεν» με συνοριακούς ελέγχους

Μητσοτάκης: Κατά μιας λογικής «ad hoc εξαιρέσεων από τη Σένγκεν» με συνοριακούς ελέγχους Φωτογραφία: EUROKINISSI
«Μπορεί να κάνουν ζημιά σε μία από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της ΕΕ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την αντίθεσή του «σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από τη Σένγκεν», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νιχάμερ.

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, στον απόηχο και των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η απόφαση της Γερμανίας για εφαρμογή νέων συνοριακών ελέγχων από την Γερμανία. «Αυτό που νομίζω ότι δεν θα ήταν σωστό, θα είναι να κινηθούμε σε μία λογική ad hoc εξαιρέσεων από τη Σένγκεν, με συνοριακούς ελέγχους, οι οποίοι μπορεί να μην επιτρέψουν τελικά την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και να κάνουν ζημιά σε μία από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της ΕΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην χώρα μας διαμήνυσε ότι «μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί να επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω απλά της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται, δηλαδή, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα δαπανά σημαντικούς πόρους για τη φύλαξη των συνόρων και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σημαντικούς πόρους για τη διαχείριση εκείνων των μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι φτάνουν τελικά στην Ελλάδα και αυτή η υποστήριξη θα πρέπει να συνεχίζεται».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το να έχει κανείς κέντρα υποδοχής στα νησιά είναι μια βαριά και ακριβή διαδικασία, και είναι λογικό η Ευρώπη να χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία «γιατί ουσιαστικά επιτελούμε μια ευρωπαϊκή, όχι μια εθνική αποστολή». Προειδοποίησε ωστόσο ότι «οι χρηματοδοτικοί πόροι οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμοι στο υφιστάμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο δεν είναι βέβαιο ότι επαρκούν και θα επαρκούν και στο μέλλον για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή».