Πολιτική

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το ποδόσφαιρο και την οπαδική βία, οι επικοινωνίες Μητσοτάκη και η κομβική σύσκεψη

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το ποδόσφαιρο και την οπαδική βία, οι επικοινωνίες Μητσοτάκη και η κομβική σύσκεψη Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ - EUROKINISSI
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το ποδόσφαιρο και την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, οι επικοινωνίες Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ και η κομβική σύσκεψη με τους προέδρους των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ.

Με μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, αλλά και με την συνδρομή της OYEΦΑ και της ΦΙΦΑ επιχειρεί από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ να διαχειριστεί τα ζητήματα που αφορούν συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και να αντιμετωπίσει ειδικότερα το πρόβλημα της οπαδικής βίας που επανήλθε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο μετά την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνεται ο ίδιος στην ΟΥΕΦΑ, ούτε η πρώτη φορά που ο κ. Τσέφεριν έρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου σε μία προσπάθεια αξιοποίησης της τεχνογνωσίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για την βελτίωση του πλαισίου που διέπει ζητήματα που αφορούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που στην σύσκεψη της προσεχούς Τετάρτης, 16 Αυγούστου, έχουν προσκληθεί να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με την ηγεσία της κυβέρνησης, αλλά και της ΟΥΕΦΑ και οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγαλύτερων ΠΑΕ της χώρας.

Η παρουσία και των τεσσάρων θα έχει ασφαλώς έναν σημαντικό συμβολισμό, που στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν να έχει και συνέχεια την επόμενη ημέρα καθώς όλοι αναγνωρίζουν πως οι ίδιοι οι σύλλογοι μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της οπαδικής βίας.

Όσον αφορά τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών τις τελευταίες ημέρες στον απόηχο του τραγικού περιστατικού στη Νέα Φιλαδέλφεια, έχουν υπάρξει και άλλες συναντήσεις του πρωθυπουργού τα προηγούμενα χρόνια. Είχαν βρεθεί μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον περσινό Αύγουστο συζητώντας τότε συνολικά για την πορεία των πρωτοβουλιών που είχε αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η αφετηρία τέτοιων πρωτοβουλιών βρίσκεται στις αρχές του 2020, στην σκιά και των μεγάλων αντιδράσεων που είχε προκαλέσει τότε μια γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού σε βάρος του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά και της κυβέρνησης προκειμένου «μία ποδοσφαιρική διαμάχη να μην μετεξελιχθεί σε κοινωνική», όπως είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.

Η ειδική αποστολή Γεραπετρίτη

Ειδική αποστολή για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου είχε αναλάβει τον Φεβρουάριο του 2020 ο τότε υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος είχε μεταβεί στην Ελβετία μεταφέροντας και προσωπική πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη στον κ. Τσέφεριν να επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο συμφωνητικού για την παροχή τεχνικής βοήθειας για την «ανάταξη και επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου», την οποία είχε προαναγγείλει λίγες εβδομάδες νωρίτερα στην Βουλή ο κ Μητσοτάκης.

Λίγες εβδομάδες μετά, ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ και ο αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και υπεγράφησαν συνυποσχετικά με τους δύο φορείς με στόχο την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τον κ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει μάλιστα, υποδεχόμενος τους δύο αξιωματούχους, ότι «έχουμε λάβει μία πολιτική απόφαση να «καθαρίσουμε» το ελληνικό ποδόσφαιρο μία και καλή και προσβλέπουμε πάρα πολύ στη συμβολή σας για να προχωρήσουμε σε αυτό τον δρόμο».

Τα συνυποσχετικά προέβλεπαν μεταξύ άλλων ότι ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ θα εκπονούσαν εντός τριών μηνών μία ολιστική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η οποία θα περιλάμβανε συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση τις καλές πρακτικές, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την δέσμευση να τις ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, στην ελληνική έννομη τάξη.

Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη που συγκλόνισε την χώρα στις αρχές του 2022 επανέφερε στο προσκήνιο την οπαδική βία.

Μετά από ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Μητσοτάκη ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος- και νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη του οποίου η παραίτηση ζητείται από την αντιπολίτευση, Γιάννης Οικονόμου- είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο 2022 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε τρία επίπεδα, οι οποίες εξειδικεύθηκαν στη συνέχεια από τους τότε υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης και τον υφυπουργό Αθλητισμού. Προέβλεπαν ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργία αυτή, αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα και εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ.

Οι λέσχες φιλάθλων

Ο κ. Αυγενάκης είχε κάνει λόγο για σαφές και αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων, που αποσκοπεί αφενός στην πιο αποτελεσματική εποπτεία τους και αφετέρου στην πρόληψη τέλεσης αδικημάτων αθλητικής βίας μέσω της αυστηροποίησης των ποινών. Ανακοινώθηκε μάλιστα η αναστολή λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να έχουν τον χρόνο να εναρμονιστούν με τις νέες ρυθμίσεις

Είχαν προηγηθεί οι νόμοι 4639 του Νοεμβρίου 2019 και 4809 του Ιουνίου 2021 που θέσπισε μεταξύ άλλων την δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία, ενώ επέκτεινε παράλληλα και τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέεται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ).

Τα πρόσφατα δραματικά στη Νέας Φιλαδέλφειας και τα σοβαρά επιχειρησιακά σφάλματα της ΕΛΑΣ στην υπόθεση της εισόδου Κροατών χούλιγκανς στη χώρα μας κατέδειξαν ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και αναζητούνται πλέον πρόσθετες παρεμβάσεις, με αφετηρία την νέα συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσεφεριν και την σύσκεψη της επόμενης Τετάρτης με προσκεκλημένους και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.