Πολιτική

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Ξεκίνησε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Ξεκίνησε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ - INTIME
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Ξεκίνησε πριν από λίγα λεπτά η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα.

Κυρ. Μητσοτάκης στο CNN: Να επιχειρήσουμε να επιλύσουμε τη μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο CNN. «Έχουμε μακροχρόνιες διαφορές με την Τουρκία, αλλά θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές χρησιμοποιώντας το μόνο πλαίσιο κανόνων που έχουμε στη διάθεσή μας: το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια σημαντική διαφορά με την Τουρκία, και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα να επιλυθεί, διαφορετικά θα είχε επιλυθεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ούτε σημαίνει ότι χρειάζεται να φτάσουμε σε ένα επίπεδο επιθετικής συμπεριφοράς εκ μέρους της Τουρκίας που ουσιαστικά ωθεί τις δύο χώρες μας στα πρόθυρα μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Επομένως, ακόμη και αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε εδαφικά ζητήματα, μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία σε πολλούς άλλους τομείς. Και αυτό είναι που θα προσπαθήσω να πετύχω στη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα υπογράμμισε και τα περιθώρια συνεργασίας σε τομείς «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ερωτηθείς για τις καταστροφικές πλημμύρες στην χώρα μας ανέδειξε ιδιαίτερα την ανάγκη αύξησης των πόρων που διαθέτει η ΕΕ για φυσικές καταστροφές λέγοντας χαρακτηριστικά «θα «χτυπάω το χέρι μου στο τραπέζι ώστε να υποστηρίξω ότι πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα ως Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

«Θα ξοδέψουμε τρισεκατομμύρια την επόμενη δεκαετία για τον μετριασμό των επιπτώσεών της, και δικαίως. Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να οδηγήσουμε την Ευρώπη στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Όμως, οι καταστροφές που συνδέονται με το κλίμα επηρεάζουν τη ζωή μας ήδη σήμερα που μιλάμε.

Και, ειλικρινά, τα χρήματα που βάζει στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξει τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους κρίσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένα", σημείωσε και πρόσθεσε: "Χρειαζόμαστε, επομένως, μια σωστή ισορροπία μεταξύ της άμβλυνσης των επιπτώσεων και της προσαρμογής».

«Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο τις νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μία παγκόσμια συμμαχία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ώστε να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές και να επισημάνουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πάντως ότι «αυτό το καλοκαίρι ήταν λίγο σαν τον διπρόσωπο ρωμαϊκό θεό Ιανό».

«Από τη μία πλευρά, η οικονομία έχει εξαιρετικά καλές επιδόσεις. Ύστερα από 13 χρόνια καταφέραμε να πετύχουμε την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα. Η οικονομία μας αναπτύσσεται με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Θα έχουμε μια σεζόν-ρεκόρ όσον αφορά τον τουρισμό. Και από την άλλη πλευρά μας έπληξαν καταστροφές που συνδέονται με το κλίμα. Αρχικά μία καταστροφική πυρκαγιά και στη συνέχεια μια ακόμη πιο καταστροφική πλημμύρα -η μεγαλύτερη πλημμύρα που έχει δει ποτέ η Ελλάδα», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε τέλος ότι δεν συμμερίζεται την επιχειρηματολογία ότι η κλιματική κρίση μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον τουρισμό αντιτείνοντας ότι «θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για εμάς ώστε να προωθήσουμε την Ελλάδα όχι μόνο ως έναν προορισμό όπου οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

«Πάντα θα υπάρχουν πολλοί επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν τη ζέστη του μεσογειακού καλοκαιριού και θα έρχονται στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Αυτό που συμβαίνει πάντως με την τουριστική μας βιομηχανία είναι ότι είμαστε πραγματικά σε θέση να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και να επικοινωνήσουμε στον κόσμο ότι είναι εξίσου εξαιρετικά ευχάριστο να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο», ανέφερε.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός, ακόμη και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πραγματικότητα, επηρεάζουν τους πολίτες μας που κατοικούν στις πληγείσες περιοχές, αλλά δεν εκτροχιάζουν την κύρια τουριστική μας βιομηχανία», πρόσθεσε.