Πολιτική

Ν. Ανδρουλάκης: Αποδόμηση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών και στάση αναμονής για ΣΥΡΙΖΑ

Ν. Ανδρουλάκης: Αποδόμηση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών και στάση αναμονής για ΣΥΡΙΖΑ Φωτογραφία: Intime
Σε μια αρκετά έντονη κριτική της κυβέρνησης για την ακρίβεια, τα εργασιακά, το φορολογικό, τα δημοσιονομικά και κυρίως την κρατική ανεπάρκεια, προχώρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το ΠΑΣΟΚ, χθες στο Ζάππειο, επιμένοντας στις λέξεις «υπεύθυνη, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση».

Παράλληλα, αν και δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε στάση αναμονής, αποφεύγοντας ρητά να εμπλακεί στα εσωτερικά της Κουμουνδούρου, προαναγγέλλοντας, πάντως, ότι θα τοποθετηθεί από τη Δευτέρα, όταν θα υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, δεν θέλησε να θέσει συγκεκριμένο πήχυ για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ή για τις ευρωεκλογές των αρχών Ιουνίου, (μετα)θέτοντας τον τελικό στόχο του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, τον οποίο προσδιόρισε ως την μετατροπή του πολιτικού προγράμματος του κόμματος «σε κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας».

Εν αναμονή των εξελίξεων στο αντιπολιτευτικό στρατόπεδο

Η στάση αυτή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τους άμεσους εκλογικούς στόχους, φαίνεται να μαρτυρά μια επιφυλακτική προσέγγιση της Χαριλάου Τρικούπη για όσα συμβαίνουν στον όμορο χώρο, καθώς και για τα φώτα της δημοσιότητας που έχουν επικεντρωθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Θα έχει, λοιπόν, σημασία για τις σχέσεις των κομμάτων στον ευρύτερο στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς να δούμε πώς θα αποτιμηθεί το αποτέλεσμα από τη Δευτέρα, όταν θα έχει αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος επικεφαλής της Κουμουνδούρου.

Φαίνεται, πάντως πως ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί με αρκετό ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ενδεχομένως το πολιτικό σήμα που θα εκπέμψει να είναι ισχυρό, αν και δεν διαρρέεται σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Άλλωστε, ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να ξεκαθαρίσει και το αν στις βουλευτικές εκλογές θέτει ως στόχο τον τριπλασιασμό των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, κάτι που είναι απαραίτητο για την αυτοδυναμία, αφήνοντας να φανεί ότι ενδεχομένως εξετάζονται και λύσεις συνεργασιών.

Αυστηρή κριτική για την απουσία του κράτους

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο «συνεχές αποτυχιών του ονομαζόμενου «επιτελικού» κράτους της ΝΔ», επικρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σκοπός του δεν είναι παρά «ο έλεγχος όλων των δομών», «με έναν αναξιοκρατικό, πελατειακό τρόπο, ο οποίος δεν βοηθά τη χώρα να μπει σε ένα δρόμο ευρωπαϊκής κανονικότητας».

Τα Τέμπη, οι εκρήξεις στην Αγχίαλο, η καταστροφή της Δαδιάς, η δολοφονία ενός νέου ανθρώπου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, ο θάνατος του Αντώνη Καρυώτη στον Πειραιά και η απερίγραπτη καταστροφή στη Θεσσαλία, στην οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκομιδή και καύση των χιλιάδων νεκρών ζώων, ήταν τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που χρησιμοποίησε στην κατεύθυνση ανάδειξης της απουσίας του κράτους από όλους τους τομείς.

Η προοπτική στην οικονομία δεν είναι καλή

Παράλληλα, επιχείρησε να αποδομήσει το success story που καλλιεργεί η κυβέρνηση στα οικονομικά, επισημαίνοντας την απουσία ελέγχων για τις τιμές στην αγορά, αλλά και την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού για το ξεπάγωμα των τριετιών σημειώνοντας ότι αναιρούνται από την τροπολογία που καταθέτει ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή και προαναγγέλλοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Παράλληλα, άσκησε κριτική για τα δημοσιονομικά, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σαρωθεί τα διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης, περίπου 50 δισεκατομμύρια, για να εμφανίζει το χρέος μειωμένο στα 355 δισεκατομμύρια, ενώ στο κόμματι της φορολογίας, τόνισε πως η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων, διαρκώς χειροτερεύει.

Σε σχέση με τις εξαγγελίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επισήμανε ότι η λύση που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να συνδεθούν δηλαδή οι ταμειακές μηχανές με τα POS, είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό και με επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού δεν προχώρησε. Όπως κατέληξε ο ίδιος, «τα βασικά στοιχεία της οικονομίας δείχνουν ότι η προοπτική δεν είναι καλή».