Πολιτική

Η Χαριλάου Τρικούπη ανεβάζει απότομα τον πήχη των ευρωεκλογών

Η Χαριλάου Τρικούπη ανεβάζει απότομα τον πήχη των ευρωεκλογών
Σε αρκετά ψηλότερο επίπεδο ανεβάζει τον πήχη των ευρωεκλογών η Χαριλάου, καταγράφοντας τη συνεχιζόμενη αναταραχή στο χώρο του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, της αρρυθμίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και τα σταδιακά θετικότερα για την ίδια ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, πυκνώνει και σκληραίνει κατά πολύ τις αντιπολιτευτικές του πρωτοβουλίες προγραμματικού χαρακτήρα, με στόχο να πείσει έως τις ευρωεκλογές πως αποτελεί τον βασικότερο αντίπαλο της κυβέρνησης και στη συνέχεια στις ευρωεκλογές να εξασφαλίσει ένα αποτέλεσμα που να ξανανοίγει, μετά από αρκετό καιρό, την προοπτική της αμφισβήτησης της πολιτικής ηγεμονίας της ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα τη σύγκρουση Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη στη βουλή για το θέμα των πλημμυρών στη Θεσσαλία και χθες την παρουσίαση ενός πλήρους σχεδίου για το ιδιωτικό χρέους με εντυπωσιακή παρουσία κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.

Επιπλέον, ακολουθούν η κάθοδος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σήμερα στην Κρήτη για το θέμα της Υγείας, η άνοδος του την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη για το Περιβάλλον και την πολιτική προστασία και τέλος η επίσκεψη του στη Θεσσαλία προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτοψία αναφορικά με την πορεία υλοποίησης όσων έχει υποσχεθεί για την περιοχή η κυβέρνηση.

Κοινωνική αμφίπλευρη διεύρυνση

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρείται από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να δημιουργηθεί σιγά-σιγά μια «κοινωνική πανστρατιά» γύρω από το ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από πολίτες, από το προοδευτικό Κέντρο έως την Κεντροαριστερά, η οποία θα αρχίσει να θέτει υπό αίρεση την παντοδυναμία Μητσοτάκη. Προς το παρόν και τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές, δεν αναζητούνται συνεργασίες κορυφής ή εισροές στελεχών από άλλους χώρους, αλλά σκοπός είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ σε κοινωνικό επίπεδο.

Εντυπωσιακή άνοδος του πήχη για τις ευρωεκλογές

Ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι όλα αυτά δεν θα έχουν καμία σημασία αν δεν βρουν αντανάκλαση και στα ποσοστά του κόμματος στις προσεχείς ευρωεκλογές του Ιουνίου. Για αυτό και στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη αρχίζουν να ανεβάζουν σταδιακά τον σχετικό πήχη, κάνοντας λόγο για «μια πολύ καλή επίδοση», η οποία όχι μόνο θα «πιστοποιεί την ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ» στον χώρο της αντιπολίτευσης, αλλά και θα σηματοδοτεί πως «είναι το κόμμα που μπορεί να ρίξει τη ΝΔ».

Επομένως, ξεκαθαρίζουν ότι «δεν αρκεί μια μικρή αύξηση», αλλά απαιτείται ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το «οποίο θα είναι αδιαμφισβήτητο από όλους». Μολονότι, αποφεύγουν να θέσουν αριθμητικό όριο και ισχυρίζονται ότι «δεν υπάρχει ταβάνι», οι παραπάνω αναφορές σκιαγραφούν έναν στόχο κοντά ή και πάνω από το 20%

Πώς απαντούν για την μικρή έως τώρα άνοδο

Απαντώντας στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται με βάση τη σχετική χαμηλή δυναμική του κόμματος στα γκάλοπ, σημειώνουν, καταρχάς, ότι στην εκτίμηση ψήφου το ΠΑΣΟΚ έχει ανέβει περίπου στο 16%, δηλαδή περίπου 4 μονάδες πάνω από την εκλογική του επίδοση. Ακόμη περισσότερο βάρος δίνουν, όμως, στο ότι, μόλις 4 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, θα ήταν πολύ πρώιμο οι πολίτες να αλλάζουν τις επιλογές τους, ιδίως με ριζικό τρόπο.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τους ψηφοφόρους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αντιμητσοτακικό κομματικό πατριωτισμό, αλλά και τους κεντρώους πολίτες, κυρίως «σημιτικής» προέλευσης, που είχαν ψηφίσει τη ΝΔ, με έντονα αντισύριζα αντανακλαστικά. Εξηγούν, λοιπόν, ότι η συνειδητοποίηση, από τη μια πλευρά, της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει τη Δεξιά και από την άλλη πλευρά, πολύ περισσότερο περισσότερο, η παραδοχή της αδνυαμιας της ΝΔ να κυβερνήσει με πραγματικά μεταρρυθμιστικό και αποτελεσματικό χαρακτήρα, απαιτούν αρκετό χρόνο.

Επισημαίνουν, έτσι, ότι είναι σχετικά εύκολο να καταγράφονται αποστάσεις των ψηφοφόρων από τα κόμματα που είχαν επιλέξει πολύ πρόσφατα, αλλά αρκετά δυσκολότερο να πάρουν και την απόφαση να στηρίξουν ένα άλλο κόμμα.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ

Πάντως, παραδέχονται ότι αυτή η περιγραφή της πραγματικότητας θα πρέπει να ανατραπεί, τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό, στις ευρωεκλογές, καθώς μέχρι τότε θα έχει περάσει ένας χρόνος από τις βουλευτικές κάλπες και θα έχει «περάσει πολύ νερό στο αυλάκι». Επιπλέον, ξεκαθαρίζουν ότι έχουν απόλυτη ενσυναίσθηση πως «τώρα μπαίνουν οι μεγαλύτερες προκλήσεις» για το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πήχης μπαίνει εκ των πραγμάτων πολύ ψηλότερα και θα πρέπει να τον περάσουν.