Πολιτική

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τη Βάσω Παπανδρέου - «Στάθηκε απέναντι σε κολοσσούς της συντήρησης»

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τη Βάσω Παπανδρέου - «Στάθηκε απέναντι σε κολοσσούς της συντήρησης» Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Τα συλλυπητήρια μηνύματα πολιτικών και κομμάτων για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τη Βάσω Παπανδρέου, η οποία πέθανε σε ηλικία 80 ετών, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Κώστας Σημίτης επεσήμανε ότι συμπορεύτηκε με τη Βάσω Παπανδρέου σε μια μεγάλη πολιτική διαδρομή.

«Σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε πλάι μου και στην πορεία των κυβερνήσεών μου, εξελίχτηκε σε στενή μου συνεργάτρια. Ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε και πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικού περιεχόμενου φέρουν την υπογραφή της», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Η Βάσω χαρακτηριζόταν από την ευρύτατη κατάρτισή της, την εργατικότητά της, τη συνέπειά της, το θάρρος της και την αφοσίωσή της στο ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε ο Κώστας Σημίτης.

Ανδρουλάκης: Εμβληματική πολιτική προσωπικότητα, άνοιξε πρωτοπόρους προοδευτικούς δρόμους

«Αποχαιρετώ με απεριόριστο σεβασμό και συγκίνηση τη Βάσω Παπανδρέου. Μια εμβληματική πολιτική προσωπικότητα και εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ», επεσήμανε στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ως η πρώτη Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε πρωτοπόρους προοδευτικούς δρόμους με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα, την κατοχύρωση του κοινωνικού διαλόγου, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και της μητρότητας καθώς και την εμπέδωση της ισότητας των φύλων», υπογράμμισε.

Η εκλιπούσα «υπηρέτησε με σθένος και δυναμισμό, χωρίς συμβιβασμούς τις πολιτικές θέσεις της», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε ότι ως υπουργός η Βάσω Παπανδρέου «ταυτίστηκε με σημαντικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και ανασυγκρότησης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, ενώ έθετε στην προτεραιότητά της τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την υπεράσπιση των οικονομικά ασθενέστερων.

Τασούλας: Υπερασπίστηκε ανυποχώρητα τις θέσεις της, με δυναμισμό

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξέφρασε τα προσωπικά του συλλυπητήρια, αλλά και εκ μέρους της Βουλής, για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου.

«Ως βουλευτής τις περιόδους 1985-1989 και 1993-2012 και ως πρόεδρος κοινοβουλευτικών επιτροπών, υπερασπίστηκε ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, με τον δυναμισμό που τη διέκρινε», υπογράμμισε στη δήλωσή του.

«Από τις κυβερνητικές θέσεις που ανέλαβε συνέβαλε στην ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας, κατοχυρώνοντας νομοθετικά, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002», σημείωσε.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Βάσω Παπανδρέου «θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, προώθησε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστάτευσε με αποφάσεις της τη μητρότητα, εμπέδωσε την ισότητα των δύο φύλων και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες».

«Υπήρξε η πρώτη γυναίκα Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, από το 1989 έως το 1993, προωθώντας την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και τον Κοινωνικό Διάλογο στην Ευρώπη», συμπλήρωσε. Η ολομέλεια τίμησε τη μνήμη της Βάσως Παπανδρέου τηρώντας ενός λεπτού σιγή.

ΣΥΡΙΖΑ: Άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η εκλιπούσα «άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας» ως στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ως Επίτροπος της ΕΟΚ.

Δούκας: Αφήνει πίσω της δυσαναπλήρωτο κενό

«Η Βάσω Παπανδρέου, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τίμησε επί σειρά ετών το ελληνικό κοινοβούλιο. Υπηρέτησε τον ελληνικό λαό από κορυφαίες υπουργικές θέσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην ολοκλήρωση όλων των μεγάλων δημοσίων έργων», υπογράμμισε ο Χάρης Δούκας στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

«Η ιδιαίτερη αγάπη του κόσμου αποτυπώθηκε στο ρεκόρ σταυρών που κατέγραψε, στην εκλογική περιφέρεια της Β' Αθήνας. Εκπροσώπησε τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ως η πρώτη γυναίκα Επίτροπος. Προώθησε την “Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα” και ο διεθνής τύπος αναγνώρισε το έργο της, αποκαλώντας την “Καρυάτιδα της Δημοκρατίας”», υπενθύμισε.

«Αφήνει πίσω της δυσαναπλήρωτο κενό», κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Γερουλάνος: Άνοιξε δρόμους ισότητας, στάθηκε απέναντι σε κολοσσούς της συντήρησης

Η Βάσω Παπανδρέου ήταν εκεί όταν γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ και έζησε «την πολιτική εποποιία ενός Κινήματος που έγινε ένα με την κοινωνία», τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος.

«Άνοιξε δρόμους ισότητας με την παρουσία της, το έργο της, την προσωπικότητά της. Στάθηκε απέναντι σε κολοσσούς της ευρωπαϊκής, και όχι μόνο, συντήρησης. Ακόμα και όσους δεν λύγισε με την πολιτική της υπεροχή, τούς έκανε να υποκλιθούν στη γνώση, τα πιστεύω και το πάθος της», υπογράμμισε.

«Τίμησε τη χώρα της από κάθε αξίωμα, εθνικό και ευρωπαϊκό. Τυχεροί όσοι είχαμε την τιμή να την γνωρίσουμε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το δέος που προκαλούσε η παρουσία της. Και είναι τόσο δύσκολο το αντίο. Καλό ταξίδι, Βάσω», κατέληξε ο Παύλος Γερουλάνος.

Γιαννακοπούλου: Μια ξεχωριστή πολιτικός, άφησε σπάνια παρακαταθήκη

«Η Βάσω Παπανδρέου δεν είναι πια μεταξύ μας. Ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μια ξεχωριστή γυναίκα πολιτικός έφυγε αφήνοντας πίσω της μια σπάνια παρακαταθήκη σε όλους μας ως αγωνίστρια, βουλευτής, υπουργός, πρώτη γυναίκα Επίτροπος», επεσήμανε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Άφησε το δικό της αποτύπωμα στο ΠΑΣΟΚ μέσα στην πολύχρονη πορεία της με το έργο της, το ασυμβίβαστο πνεύμα της και τον δυναμισμό της, με την εναγώνια προσπάθειά της να διαβάζει τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονταν, την απαιτητικότητα και το θάρρος της γνώμης της που πάντα την χαρακτήριζαν. Θα μας λείπει και θα την θυμόμαστε πάντα», κατέληξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Νέα Αριστερά: Συνέβαλε από νωρίς σε μια νέα αντίληψη για την ισότητα στην πολιτική

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου εξέδωσε η Νέα Αριστερά τιμώντας την πορεία της στην πολιτική ζωή της χώρας.

«Η Βάσω Παπανδρέου συνδέθηκε με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, διατελώντας Επίτροπος της Ελλάδας από το 1988 έως το 2003. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα επίτροπος αλλά και η μόνη γυναίκα μέλος του πρώτου Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την ίδρυση του, συμβάλλοντας έτσι κι αυτή από νωρίς σε μια νέα αντίληψη για την ισότητα στην πολιτική» σημείωσε η Νέα Αριστερά.

«Στα πρώτα χρόνια της κρίσης καταγράφηκε ως μια διακριτή περίπτωση εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με τις κριτικές της αποτιμήσεις στον δημόσιο διάλογο. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους της» κατέληξε στο μήνυμά της Νέα Αριστερά.