Πολιτική

Πλούσια η ατζέντα διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πλούσια η ατζέντα διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη Φωτογραφία: intime
Πλούσια είναι η ατζέντα των διεθνών επαφών που αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Ο Ιανουάριος αναμένεται να είναι μήνας έντονου οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός προγραμματίζεται να μεταβεί στις 25 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη για το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο σε συνεργασία με την JP Morgan, ενώ είναι πιθανό να βρεθεί νωρίτερα, στα μέσα του μήνα, στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Την 1η Φεβρουαρίου ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο τον κοινοτικό προϋπολογισμό όπου θα επιχειρηθεί να καμφθεί το βέτο της Ουγγαρίας και να υπάρξει συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού στη βάση του πλαισίου που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο από τους άλλους 26 ηγέτες και κρίνεται ικανοποιητικό από την χώρα μας καθώς προβλέπει αυξημένους πόρους τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος θα είναι όμως και η επίσκεψη που προγραμματίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης στην Ινδία μετά από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Ινδός ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι στη διάρκεια της επίσκεψής του, τον περασμένο Αύγουστο, στην Αθήνα η οποία σηματοδότησε την πρόθεση αναβάθμισης της σχέσης των δύο χωρών σε στρατηγική.

Στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής στην Ινδία αναμένεται να βρεθεί η συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, των υποδομών, της αγροτικής παραγωγής, της Παιδείας, των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών.

Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθεί εάν ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί και στην Γερμανία για να λάβει μέρος στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου που θα διεξαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το παρών και στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι η οποία θα σηματοδοτήσει και την τελική ευθεία στην προετοιμασία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδεχθεί την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την παραμονή του στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, Ελλάδας - Τουρκίας και σύμφωνα με τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα την άνοιξη του 2024, αφού προηγηθεί επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην χώρα μας αλλά και νέος γύρος συνομιλιών επί του πολιτικού διαλόγου, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας.

Στόχος της επίσκεψης αυτής θα είναι να πραγματοποιηθεί, στον απόηχο και της υπογραφής από τους δύο ηγέτες της Διακήρυξης των Αθηνών, ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εδραίωσης του θετικού κλίματος που μετά από τέσσερα χρόνια έντασης επιχειρείται από το περασμένο καλοκαίρι να δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για το 2024 αναμένεται να διεξαχθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ κατά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι στην Αθήνα, στο τέλος Αυγούστου 2023, είχαν συμφωνήσει στην διεξαγωγή Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, στην Ιταλία.

Στις 16 και 17 Απριλίου θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα η 9η διεθνής διάσκεψη "Our Ocean Conference", στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν η προστασία θαλάσσιων περιοχών, η ασφάλεια, αλλά και η σύνδεση της διαφύλαξης των οικοσυστημάτων με την βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα.