Πολιτική

Επιστολική ψήφος: «Δικαίωση» βλέπουν σε Νέα Αριστερά και ΚΚΕ, που πιέζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κωλοτούμπα

Επιστολική ψήφος: «Δικαίωση» βλέπουν σε Νέα Αριστερά και ΚΚΕ, που πιέζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κωλοτούμπα
Να δικαιώνεται φαίνεται η στάση του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς μετά τον χθεσινό αιφνιδιασμό της Νίκης Κεραμεώς στο νομοσχέδιο για το δικαίωμα επιστολικής ψήφου σε εντός και εκτός Ελλάδας διαμένοντες.

Εντελώς απρόσμενα, χθες η υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε να εγκλωβίσει τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με μια επίμαχη τροπολογία της που επεκτείνει την εν λόγω πρόβλεψη, σε ότι αφορά τους απόδημους, πέραν των ευρωεκλογών και στις εθνικές εκλογές.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αιφνιδιασμός πραγματοποιήθηκε ενώ υπήρχαν οι δημόσιες διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι το καθολικό δικαίωμα επιστολικής ψήφου θα δοκιμαστεί πρώτα στις ευρωεκλογές και μετά θα γίνει διαβούλευση πριν από οποιαδήποτε επέκταση του στις εθνικές εκλογές. Εν τω μεταξύ, όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έχουν υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και τώρα είναι αναγκασμένοι να αλλάξουν τη στάση τους κατά την επικείμενη ψηφοφορία στην ολομέλεια, κάτι για το οποίο φαίνεται να έχει πάρει αποφάσεις η Χαριλάου Τρικούπη και να το σκέφτεται σοβαρά η Κουμουνδούρου.

Είχαν εκφράσει έγκαιρα διαφωνίες επί της αρχής

Αντιθέτως, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά είναι καλυμμένοι έναντι του αιφνιδιασμού Κεραμέως, καθώς είχαν επιλέξει από την αρχή αρνητική στάση έναντι του νομοσχεδίου, με καταψήφιση του στην επιτροπή, διατυπώνοντας, δε, ισχυρό αντίλογο για μια σειρά από λόγους. Πρώτον, εγείροντας ερωτηματικά για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και της ελεύθερης βούλησης των ψηφοφόρων επισημαίνοντας τις σχέσεις πατρωνίας, ιδίως στην επαρχία, αλλά και τις πιέσεις που ασκούν οι εργοδότες στους εργαζομένους, όπως αναδείχθηκε στις πρόσφατες εκλογές με το βίντεο απειλών επιχειρηματία προς τους υπαλλήλους της επιχείρησης του, παρουσία μάλιστα του Άδωνη Γεωργιάδη.

Δεύτερον, είχαν διατυπώσει τις ενστάσεις τους και επί θεμάτων διασφάλισης του αδιάβλητου της διαδικασίας, όπως με τις υπερβολικά πολλές αρμοδιότητες της ιδιωτικής επιχείρησης που θα εμπλέκεται ακόμη περισσότερο στις εκλογές, καθώς και σχετικά με την εκκρεμότητα εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων. Τρίτον, είχαν διαφωνήσει ευθέως και με τη σκοπιμότητα του δικαιώματος καθολικής επιστολικής ψήφου, έστω αποκλειστικά για τις ευρωεκλογές, στους απόδημους, χωρίς καθόλου φορολογικά κριτήρια ή προϋποθέσεις διαβίωσης στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.

Το λάθος ποντάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

Το ζήτημα με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι ότι, μολονότι είχαν διατυπώσει αντίστοιχες επιφυλάξεις για διάφορα ζητήματα, πάντως όχι και για το καθολικό δικαίωμα ψήφου σε όλους τους ομογενείς, επέλεξαν να συναινέσουν στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, με την ηγεσία της Κουμουνδούρου, επιπλέον, να φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα απεγκλωβισμού από την παγίδα Κεραμέως. Σε ότι αφορά το τελευταίο, ρόλο φαίνεται να παίζει η προσωπική στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έχει επενδύσει για το προσωπικό του προφίλ στο ότι προέρχεται από την ομογένεια.

Επιπλέον, τα δύο κόμματα βρίσκονται εκτεθειμένα σε ότι αφορά το γεγονός ότι έδωσαν τη συναίνεση τους σε μια τέτοια μείζονος σημασίας αλλαγή στην εκλογική διαδικασία, μολονότι έχουν αμφότερα διατυπώσει επανειλημμένα, σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για καθεστωτική αντίληψη, έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Παρόλα αυτά, όλες οι παραπάνω ενστάσεις τους κάμφθηκαν μπροστά στην σκοπιμότητα του να αποκομίσουν οφέλη από μια νομοθετική ρύθμιση που αρχικά φάνηκε ότι θα λάβει χαρακτήρα θετικής μεταρρύθμισης προς όφελος των σχέσεων της χώρας με την ομογένεια και διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στους διαμένοντες εντός Ελλάδας, πρόβλεψη που όλα δείχνουν ότι τους γύρισε, όμως, μπούμερανγκ.

Η Νέα Αριστερά εγκαλεί τώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά διέγνωσε αμέσως ότι αυτή η στάση εκτέθηκε από το «άδειασμα» που επιφύλαξε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η κυρία Κεραμέως. Λίγη ώρα, λοιπόν, μετά τον χθεσινό αιφνιδιασμό της υπουργού Εσωτερικών, η Νέα Αριστερά εξέδιδε μπαράζ ανακοινώσεων εναντίον της κυβέρνησης, με σαφής αιχμές όμως και προς την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη, υπενθυμίζοντας την υποστηρικτική στάση τους μέχρι εκείνη την ώρα προς τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού.

Σε μια από τις πρώτες, λοιπόν, κοινοβουλευτικές κόντρες μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά βρίσκεται σε θέση να πιέζει την Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη, καλώντας τους, μάλιστα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ανακαλέσουν την τοποθέτηση τους και να ακολουθήσουν τη δική της στάση και του ΚΚΕ, κάτι που μοιάζει αρκετά πιθανό να κάνουν τα άλλα δύο κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης σήμερα.