Πολιτική

Αχτσιόγλου: Απόλυτος εκφυλισμός και απαξίωση αυτό που συμβαίνει στην αξιωματική αντιπολίτευση (βίντεο)

Αχτσιόγλου: Απόλυτος εκφυλισμός και απαξίωση αυτό που συμβαίνει στην αξιωματική αντιπολίτευση (βίντεο) Φωτογραφία: OPENTV
Ο Αλέξης Τσίπρας με τη σιωπή του το περασμένο καλοκαίρι εξυπηρέτησε τις επιδιώξεις Κασσελάκη, είπε μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου.

Για τη Νέα Αριστερά, τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Στέφανο Κασσελάκη μίλησε σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης η Έφη Αχτσιόγλου.

Ξεκίνησε ωστόσο τη συνέντευξη μιλώντας για τον Παύλο Φύσσα, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 18 χρόνια από τη δολοφονία του από την Χρυσή Αυγή.

«Σήμερα κλείνουν 11 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Έγινε ο Παύλος Φύσσας το σύμβολο της αντίστασης κατά του φασισμού, η μητέρα του, η ζωντανή ενσάρκωση της μάνας και του αγώνα ενάντια στον φασισμό και ενάντια σε κάθε μορφής αδικία.

»Είχαμε τη πρώτη δικαίωση, τη δικαστική, αλλά το ζήτημα είναι πολιτικό και πρέπει ο κόσμος να αντιληφθεί ότι πρέπει να περιθωριοποιηθεί ο φασισμός, γιατί βλέπουμε και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, άρα νομίζω χρειάζεται μια επαγρύπνηση, συλλογική οργάνωση και δράση όλων των πολιτών, να διεκδικούν με δημοκρατικό τρόπο δικαιώματα και βελτίωση της ζωής τους, γιατί αυτό τελικά είναι η μέθοδος να πάει και πάλι την τρύπα το φίδι να κρυφτεί» είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Ερωτώμενη για το εάν η αντιπολίτευση με την εικόνα της ευνοεί την στα δεξιά είπε: «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει εδώ και ένα χρόνο στιβαρή αντιπολίτευση στον τόπο είναι σίγουρα ένα σημείο που δημιουργεί το κενό που αργά ή γρήγορα θα καλυφθεί. Είναι αυτό που είχε καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν το ’15, η οργή να εκφραστεί με έναν τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό μέσω ενός κόμματος της Αριστεράς, αν δεν υπάρχει ο τρόπος αυτός, μπορεί να εκφραστεί από την άλλη πλευρά. Ναι αυτός ο κίνδυνος υπάρχει.

Αχτσιόγλου για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτος εκφυλισμός

»Αυτό που συμβαίνει στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι απόλυτος εκφυλισμός και απαξίωση. Το μεγαλύτερο κακό είναι ότι δεν είναι η απαξίωση ενός κόμματος μόνο αλλά συνολικά όλος ο χώρος. Κι αυτό είναι ακόμη χειρότερο και η ευθύνη είναι μεγάλη. Στη βάση των καταστάσεων που εκτυλίσσονται εδώ και έναν χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς έρχεται και λέει ποτέ δεν ήταν καλοί, ποτέ δεν ήταν άξιοι, ποτέ δεν είχαν λόγο να υπάρχουν στην πολιτική σκηνή κλπ. Δεν γκρεμίζεται ο χώρος αλλά δίνει το χώρο στους πολιτικούς αντιπάλους να πουν ότι αυτή η ιστορία είχε ποτέ νόημα, ουδέποτε ήταν χρήσιμη στους πολίτες. Και αυτό νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τελικά» συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου.

«Το έταιρο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα ώστε να πιέζεται ο κ. Μητσοτάκης να δώσει απαντήσεις, να απολογηθεί, να αλλάξει πολιτική, ή να μεταβάλλει αυτά που κάνει ενώ συμβαίνουν ακραία φαινόμενα όπως η ακρίβεια και η κατάσταση με τους μισθούς. Είμαστε η τελευταία χώρα στο πραγματικό εισόδημα, στον πραγματικό μισθό, είμαστε τρίτη από το τέλος στην υλική στέρηση, την φτώχεια των πολιτών, δηλαδή, η κατάσταση με τις τράπεζες, τα δάνεια, τις πτωχεύσεις. Αυτά που θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο δεν είναι και συζητάμε μία σειρά από άλλα σε επίπεδο ίντριγκας» τόνισε η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς.

Αχτσιόγλου για Νέα Αριστερά: Πήραμε μια δύσκολη απόφαση ευθύνης

Για την επιλογή της δημιουργίας της Νέας Αριστεράς είπε ότι «τότε πήραμε μια δύσκολη απόφαση ευθύνης. Θα έλεγα ότι επιβεβαιώθηκε πλήρως η διάγνωση που είχαμε κάνει στην κατάσταση. Ότι δηλαδή αυτή η ιστορία δεν μπορεί να έχει σχέση με το κόμμα αυτό όπως το γνωρίζαμε, συγκεκριμένες, αρχές, πλαίσιο, πολιτικό περιεχόμενο και έναν τρόπο λειτουργίας» σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Στο ερώτημα για τον Στέφανο Κασσελάκη τόνισε ότι η απόφαση να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ «προφανώς και δεν ήταν προσωπικό το θέμα με τον Κασσελάκη. αλλά η ηγεσία δίνει τον τόνο. Πολλά στελέχη του κόμματος είχαν στηρίξει τον κ. Κασσελάκη και στο πολιτικό περιεχόμενο, που άρχισε να ξεδιπλώνεται από τα εργατικά στη φορολογική πολιτική, που ευνοούν τους πλούσιους και δεν μπορούν να συνάδουν από την Αριστερά, από αντεργατικές υπογραμμίσεις του κ. Κασσελάκη μέχρι προτάσεις στην εξωτερική πολιτική αλλά και πρακτικές στοχοποίησης προσώπων κλπ. Όλα αυτά είχαν ξεκινήσει από πέρσι το καλοκαίρι. Δεν μπορεί κανείς να πει πως δεν τα είδε, τα fake news, τις τραμπικές μεθόδους» σημείωσε ενώ τόνισε ότι [Υπάρχουν ιστορικές ευθύνες και ενδεχομένως να αντιλήφθηκαν αργότερα το χάσμα που τους χωρίζει».

Για τη Νέα Αριστερά, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «κάνει επίμονη, μεθοδική μαχητική αντιπολίτευση καθημερινά στη Βουλή ερωτήσεις, με τις πιο σκληρές αντιπαραθέσεις στα νομοσχέδια. Δημοσκοπικά είμαστε χαμηλά η πρώτη καταμέτρηση τις ευρωεκλογές ήταν πολύ καλή, αλλά είναι μια προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε, χρειάζεται δουλειά. Είμαστε στελέχη που έχουμε μια διαδρομή, αυτό έχει τα καλά και τα κακά του. Από τη μία η σύνδεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη ότι κάναμε μαχητική αντιπολίτευση. Αυτό θέλει δουλειά, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ένα κόμμα που έχει το ιδρυτικό συνέδριο τον Νοέμβριο. Είμαστε στελέχη με μία διαδρομή, υπάρχει ακόμα η σύνδεση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μυαλό του κόσμου, άρα και με το αίσθημα της απαξίωσης αλλά από την άλλη και η πράξεις μας ως υπουργοί, όσοι είμασταν και με ένα πλαίσιο αξιών που έχουμε αποδείξει ότι έχουμε».

Ερωτώμενη για το αν θα έπρεπε να έχει μείνει τότε στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε: «Να είχα μείνει να έκανα τι; ξεκαθάρισμα λογαριασμών για έναν χρόνο; Με ποια νομιμοποίηση; Γι’ αυτό είμαι πολιτικός, για να μένω σε ένα κόμμα το οποίο δεν πιστεύω με μια ηγεσία που δεν μπορώ να δικαιολογήσω, με θέσεις που δεν μπορώ να υποστηρίξω στον δημόσιο διάλογο, να έρχομαι να σας λέω τι ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ; Να υπερασπίζομαι αυτά που λέει στα εργατικά; Ότι είναι λογικό να μιλάει για 5η φάλαγγα; Τι να κάνω εγώ γι’ αυτό; Δεν το θεωρώ τίμιο να περιμένω στη γωνία από τη στιγμή που είχα διαγνώσει το χάσμα από νωρίς» είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Για τα υπόλοιπα στελέχη όπως η κ. Γεροβασίλη, υποθέτω ότι αντιλήφθηκαν το χάσμα που τους χωρίζει αργότερα Αλλά φέρουν και αυτοί τις ευθύνες τους. Στην πρώτη ΚΕ μίλησε για πέμπτη φάλαγγα, αυτά με τις κουκούλες δεν τα είπε τώρα τα είπε από την αρχή, ότι το φως νίκησε το σκοτάδι. Αυτά λέχθηκαν και υπήρχαν και απ’ το παρελθόν» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

«Ο Πολάκης έκανε βρόμικο πόλεμο εναντίον μου»

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στάση του Παύλου Πολάκη, σημειώνοντας τα εξής: «Ξαναγράφει τα πράγματα διαφορετικά από ό,τι τα έκανε. Πέρσι εξαπέλυσε μια χυδαία επίθεση εναντίον μου με ακραία συκοφαντία, χωρίς να κατεβαίνει ο ίδιος υποψήφιος μπαίνοντας πίσω από τον κ. Κασσελάκη και κάνοντας ένα βρώμικο πόλεμο από πίσω μου. Έκανε την βρώμικη δουλειά του Κασσελάκη, χωρίς ο ίδιος να κατεβαίνει υποψήφιος» όπως είπε.

Για το ενδεχόμενο συνεργασιών, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως «στον πολιτικό διάλογο είμαστε απολύτως ανοιχτοί. Συνεργασίες πάντα μέσα από πολιτικό περιεχόμενο, πάντα στο πλαίσιο ενός προγράμματος. Εμείς έχουμε ένα πλαίσιο που αφορά τις βασικές αρχές, τις προγραμματικές αρχές και θέσεις. Εκεί μπορεί να γίνει συζήτηση και συμπράξεις. Κοινοβουλευτικά το έχουμε επιχειρήσει και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό. Όχι όμως με πρόσωπα που καταφέρθηκαν χυδαία εναντίον μας».

Ο Τσίπρας με τη σιωπή του εξυπηρέτησε τις επιδιώξεις Κασσελάκη

Σε ό,τι αφορά στον Αλέξη Τσίπρα και αν μπορούν να συνενωθούν υπό την ηγεσία του προοδευτικές δυνάμεις η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε πως «πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε μεσσίες, γιατί είδαμε πού μας οδήγησε αυτή η λογική και να επικεντρωθούμε στο πολιτικό πρόγραμμα και στις θέσεις. Και αν επικεντρωθούμε σε αυτό και το βάλουμε κάτω και δούμε πού υπάρχουν συγκλίσεις στους χώρους που τοποθετούνται από τη σοσιαλδημοκρατία και την Αριστεράς, να βάλουμε αυτά στο επίκεντρο για να μπορέσουμε να κάνουμε μια σοβαρή αντιπολίτευση και να δώσουμε και μια προοπτική διακυβέρνησης στον τόπο διαφορετική».

«Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματός του ούτε να μιλήσω υποθετικά. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως με τον τρόπο που στάθηκε το περσινό καλοκαίρι, με τη σιωπή του δηλαδή, ουσιαστικά εξυπηρέτησε τις επιδιώξεις του κ. Κασσελάκη. Όταν ο Κασσελάκης εργαλειοποιώντας το όνομά του και μιλούσε περί υπονομευτών δεν μίλησε. Στη συνέχεια όμως ο ίδιος βρέθηκε στο στόχαστρο των ίδιων επιθέσεων».

Πρόσθεσε ακόμα πως με τον Αλέξη Τσίπρα συνεργαστήκαμε στενά για πολλά χρόνια, είχαμε μία σχέση πλήρως λειτουργική και απολύτως εμπιστοσύνης».
Ξεκαθάρισε τέλος, ότι ¨Όχι δεν έχουμε ξαναμιλήσει. «Δεν είμαστε σε επικοινωνία, δεν έχουμε ξαναμιλήσει. Είχα παραστεί στην εκδήλωση για την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά όχι δεν έχουμε ξαναμιλήσει. Είμαστε εξάλλου και σε άλλα κόμματα».