Πολιτική

«Θέμα χρόνου» τα F-35 για την Ελλάδα λέει το ΥΠΕΞ μετά την επιστολή Μπάιντεν για F-16 στην Τουρκία

«Θέμα χρόνου» τα F-35 για την Ελλάδα λέει το ΥΠΕΞ μετά την επιστολή Μπάιντεν για F-16 στην Τουρκία Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Η παράδοση των F-35 στην Ελλάδα μπορεί να έχει καθυστερήσει αλλά πλέον είναι θέμα χρόνου, υπογραμίζουν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η παράδοση των F-35 στην Ελλάδα μπορεί να έχει καθυστερήσει αλλά πλέον είναι θέμα χρόνου.

Όπως τονίζουν, η χώρα βρίσκεται στο στάδιο «sooner than later», που σημαίνει ότι η παράδοση μπορεί να γίνει στο κοντινό… μέλλον και θα σημαίνει σημαντική αλλαγή στην άμυνα της χώρας καθώς τα F-35 δεν είναι απλώς ένα όπλο.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν χαριτολογώντας στους δημοσιογράφους «…μην πάτε διακοπές και χάσετε την είδηση».

Τουρκία και F-16

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν αλλά και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, αποκτώντας μια συνολική εικόνα, δεδομένου ότι η Ελληνική αντίληψη είναι σταθερή όσον αφορά τα εξοπλιστικά, αποκλείοντας την στάση «δούναι και λαβείν».

Σίγουρα τα F-16, που έχει ζητήσει η Τουρκία συνδέονται άμεσα με το «ναι» της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά σίγουρα δεν συνδέονται με την Ελλάδα καθώς κανένας δεν μπορεί να επηρεάσει τις ΗΠΑ στο πώς θα πραγματοποιήσει τις αμυντικές της συναλλαγές, αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Τονίζουν όμως, ότι «εκείνο όμως το οποίο παίζει πρωταρχικό ρόλο αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση είναι πως οποιοσδήποτε εξοπλισμός χορηγείται σε κάθε χώρα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε βάρος άλλης.

Η Αθήνα περιμένει είτε από το Κογκρέσο είτε από τον Μπλίνκεν δέσμευση ότι τα αεροσκάφη που θα πωληθούν στην Τουρκία δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικό παρασκήνιο για την μορφή που θα λάβει αυτή διαβεβαίωση και το περιεχόμενο της, όπως και ότι μία απόφαση του Κογκρέσου θα έχει μεγαλύτερη αξία. Ανάλογες διαβεβαιώσεις ζητούνται και από την Γερμανία για την πώληση υποβρυχίων.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, δεν υπάρχει μηχανισμός για να αποτρέψει την χρήση τους εναντίον της Ελλάδας και είναι κυρίως πολιτικό και διπλωματικό όπλο.

Ελληνοτουρκικά

Ξεκινώντας και συνεχίζοντας με την θετική ατζέντα, Ελλάδα και Τουρκία έχουν θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο.

Στις 2 Φεβρουαρίου Ελλάδα θα υπάρξει μια διπλή αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, στην οποίες θα ηγείται ο ΥΦΥΠΕΞ, κ. Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με μέλη της Ελληνικής διοίκησης από τα περισσότερα υπουργεία και θα είναι στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου.

Ταυτοχρόνως η Ελλάδα θα έχει και μια επιχειρηματική αποστολή, όπου ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών ο οποίος θα ταξιδέψει στην Κων/πολη και θα συμμετάσχει σε ένα business forum.

Δεύτερο βήμα, αρχές Μαρτίου, ενδεχομένως στις 11 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση του πολιτικού διαλόγου όπου η ΥΦΥΠΕΞ, Μαρία Παπαδοπούλου με την ελληνική αποστολή θα ταξιδέψουν στην Τουρκία στο πλαίσιο συζητήσεων πάνω σε θέματα πολιτικού διαλόγου, δλδ μεταναστευτικό και πολιτική προστασία.

Δεν θα «πέσουν» στο τραπέζι θέματα θαλασσίων ζωνών καθώς είναι κάτι το οποίο όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν και ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνει μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες.

Τρίτον, στην ατζέντα στο πλαίσιο των συναντήσεων Ελλάδας – Τουρκίας βρίσκονται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, (ΜΟΕ), τα οποία όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές θα συζητηθούν οπωσδήποτε πριν την συνάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που όπως προγραμματίζεται θα είναι Απρίλιο ή Μάιο. Και σε αυτήν συνάντηση που θα προετοιμάσουν Γεραπετρίτης και Φιντάν δεν αναμένεται να τεθούν θέματα θαλασσίων ζωνών, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Ερυθρά Θάλασσα: Αποστολή «prosperity guardian»

Αναφορικά με την ελληνική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει με φρεγάτα με δυο αποστολές, - μία την αγγλοσαξωνική και μία την ευρωπαϊκή που ετοιμάζεται.

Συγκεκριμένα, η ελληνική συμμετοχή θα περιορίζεται μόνον σε ρόλο αμυντικό και συνοδεία.

Τουρκολυβικό Μνημόνιο

Στο μέλλον, μέσα στα ευρύτερα σχέδια της Ελλάδας, βρίσκεται το σενάριο να πραγματοποιηθεί η οριοθέτηση με την Λιβύη η οποία θα είναι μια οριοθέτηση σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό δεν προϋποθέτει την οριοθέτηση των χωρικών ορίων απλώς θα αναγνωρίζεται η δυνητική υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ της Ελλάδας.

Η Ελλάδα δημιουργεί τις συμμαχίες μέσω των οποίων θα έχει έναν ισχυρό λόγο, (Αίγυπτος, Κύπρος, Μάλτα), και επιπλέον είναι παρούσα με τις διπλωματικές της αποστολές έτσι ώστε όταν προκύψει ένα θέμα και μόνο όταν το αποφασίσει η Ελλάδα, να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση.

Πάντως για την Σύρτη και την οριοθέτηση που έκανε η Λιβύη αρμόδιες διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς από το παρελθόν έχει απορριφθεί στα Ηνωμένα έθνη. Στις 17 Ιανουαρίου η Ελλάδα έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ ,όπως απεστάλη και στην Λιβύη, η οποία είναι τεκμηριωμένη και νομικά αλλά και ιστορικά.

Μέση Ανατολή

Για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή αλλά και το σενάριο μαζικού εκτοπισμού Παλαιστινίων, κάτι που θεωρείται παράνομο με βάση το διεθνές δίκαιο, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση στην Γάζα δεν είναι καθόλου καλή.

Τα δεδομένα αυτή την στιγμή είναι ότι πρώτον, υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη επιδείνωση στην ευρύτερη περιοχή. Οι βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας είναι τρεις:

Πρώτη, να δημιουργηθεί μια μόνιμη κατάσταση διαρκούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και αποκατάσταση βασικών δικτύων.

Δεύτερον, η Ελλάδα οφείλει να είναι σε μια εγρήγορση στο κομμάτι αποφυγής των εχθροπραξιών. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν πάει καλά καθώς υπάρχει κινητικότητα από την Υεμένη, το Ιράν, το Λίβανο, την Συρία και σε λίγο και του Πακιστάν. Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάφλεξης στην περιοχή.

Τρίτον, η συζήτηση της επόμενης μέρας για την συνολική επίλυση των δυο κρατών αλλά και της παύσης των εχθροπραξιών.

Τονίζεται δε πως το Ισραήλ όσο υπάρχουν όμηροι στα χέρια της Χαμάς, ακόμα και με την βοήθεια του Κατάρ που παίζει σημαντικό ρόλο διαμεσολαβητή και είναι συνομιλητής της Χαμάς, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό θέμα.

Διότι στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κανείς λόγο για κατάπαυση πυρός ή επίλυση, (άμεση και μη), όταν υπάρχει καθεστώς ομηρίας.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται σχέδιο συνολικής επίλυσης του Παλαιστινιακού με τον Βασιλιά της Ιορδανίας σε κομβικό ρόλο και την συμμετοχή Σαουδικής Αραβίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσφατα επισκέφθηκε τις τρεις χώρες και είχε συνομιλίες προωθώντας διαπραγματευτικό ρόλο για την Ελλάδα.

Ο κ. Γεραπετρίτης συνομιλεί και με το Ισραήλ και με την Παλαιστίνη και ανταλλάσσει ως ακέραιος εταίρος μηνύματα λένε διπλωματικές πηγές.

Βόρεια Μακεδονία

Στις 8 Φεβρουαρίου λήγει και δεν θα δοθεί παράταση η προθεσμία με βάση την συμφωνία των Πρεσπών η υποχρέωση της Βόρειας Μακεδονίας για αλλαγή των διαβατηρίων και των ταυτοτήτων, όπως και των πινακίδων.

«Ίσως, ατύπως, να υπάρξει μικρή ανοχή, αλλά δεν θα δοθεί παράταση» λένε διπλωματικές πηγές. Σε ότι αφορά την κύρωση εκ μέρους της Ελλάδας των τριών πρωτοκόλλων που προβλέπονται στην συμφωνία των Πρεσπών οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «θα γίνουν εντός της θητείας του Γεραπετρίτη», χωρίς όμως να προσδιορίζουν τον χρόνο.

Φρέντι Μπελέρης

Το βέτο της Ελλάδας εάν δεν υπάρξει λύση στην υπόθεση Μπελέρη είναι καταγεγραμμένο, λένε διπλωματικές πηγές αν και θεωρούν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου και η δήλωση Ράμα που τον αναγνωρίζουν ως εκλεγμένο Δήμαρχο είναι θετικές. Τώρα απομένει το επόμενο βήμα να ορκιστεί ως Δήμαρχος αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει λόγω του Δικαίου να υπάρξει κάποιος μεταβατικός που θα ασκεί τα καθήκοντα έως ότου κριθεί από το Δικαστήριο η υπόθεση του, αφού δεν μπορεί μέσα από την φυλακή να ασκεί καθήκοντα Δημάρχου.