Πολιτική

Ο Κασσελάκης προειδοποιεί με «πόλεμο» για «μηχανορραφίες» μετά την κριτική Παππά, Πολάκη, Τεμπονέρα

Ο Κασσελάκης προειδοποιεί με «πόλεμο» για «μηχανορραφίες» μετά την κριτική Παππά, Πολάκη, Τεμπονέρα
Αυστηρό μήνυμα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε χθες το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης από την Κοζάνη, σε μια περίοδο που η εσωκομματική αμφισβήτηση και τα σενάρια για την επόμενη μέρα φουντώνουν στην Κουμουνδούρου.

Το αντάρτικό του Παύλου Πολάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα εξοπλιστικά, η κριτική Παππά για την αδυναμία ανάκτησης αξιοπιστίας και πολιτικής ισχύς από την Κουμουνδούρου και η πλατφόρμα του Διονύση Τεμπονέρα για μια ευρύτερη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, όλα αυτά, είναι λογικό να έχουν θορυβήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, το γεγονός ότι η αμφισβήτηση της πορείας του κόμματος και των επιλογών του μοιάζει να υιοθετείται από μεγάλο μέρος της ανώτερης στελέχωσης του κόμματος, ωθούν τον κύριο Κασσελάκη στο να στραφεί ξανά στη βασική δύναμη που τον ανέδειξε στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη βάση των μελών του.

Προμηνύει σκληρό πόλεμο, αν τεθεί θέμα ηγεσίας

Σε αυτή την κατεύθυνση, κατά το κλείσιμο της ομιλίας του στην Κοζάνη αναφέρθηκε σε «ελίτ» και «μηχανορραφίες», προειδοποιώντας ότι «ανεξάρτητα από το που αρχίζουν και το που θέλουν να καταλήξουν, δεν θα κερδίσουν», αλλά και πως «όποιος τολμήσει να αντισταθεί σε μια πορεία από την κοινωνία και για την κοινωνία θα βρει πολύ κόσμο απέναντι του, πάρα πολύ κόσμο».

Με αυτές τις φράσεις, γίνονται εξαιρετικά σαφή δύο πράγματα: Πρώτον, ο κύριος Κασσελάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ανεχτεί περαιτέρω κριτική, ακόμη και από όσα πρόσωπα τον στήριξαν σθεναρά στην εκλογή του, όπως οι Παύλος Πολάκης και Νίκος Παππάς. Δεύτερον, παραπέμπει στη βάση του κόμματος και στης στρατιά των υποστηρικτών του στα social media όσους στην Κουμουνδούρου περιμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να θέσουν ζήτημα αλλαγής ηγεσίας του κόμματος, προμηνύοντας έναν ανελέητο πόλεμο, όπως συνηθίζεται σε αυτό το περιβάλλον.

Εθνικό στοίχημα η ενίσχυση των περιφερειών

Ανεξάρτητα από τα εσωκομματικά μηνύματα του κυρίου Κασσελάκη, στενοί συνεργάτες του εκτιμούσαν ότι το πρώτο Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δυτική Μακεδονία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς σχεδόν όλοι οι θεσμοί της περιοχής (εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, αυτοδιοικητικοί άρχοντες κτλ) συμμετείχαν σε αυτό και στον διάλογο που έγινε για το μέλλον της περιοχής.

Επιπλέον, ενόψει και του δεύτερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Θεσσαλία στη Λάρισα της ερχόμενη Κυριακή, πηγές του κόμματος παρομοιάζουν τα αναπτυξιακά συνέδρια του κόμματος με «κομμάτια του παζλ», τα οποία απαντούν στις ανάγκες κάθε περιφέρειας της χώρας. Στόχος, βεβαίως, δεν είναι άλλος από το κερδηθεί το «εθνικό στοίχημα» για το οποίο έκανε λόγο ο Στέφανος Κασσελάκης, δηλαδή η ενίσχυση της περιφέρειας και η εκπλήρωση της ανάγκης τα παιδιά που γεννιούνται σε αυτή να μπορούν να ζήσουν στις περιοχές τους και να μην μετατρέπονται σε «εγχώριους μετανάστες» .

Εξωστρέφεια με «αγροτικό» και Παιδεία

Σε κάθε περίπτωση, το Συνέδριο φάνηκε να είναι μια σημαντική ανάσα εξωστρέφειας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου, η οποία έδωσε της ευκαιρία στον κύριο Κασσελάκη να βρεθεί στο πλάι των αγροτικών κινητοποιήσεων και στην κυριολεξία πάνω στα τρακτέρ.

Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, τις επέμενες μέρες θα βρεθεί ξανά στα μπλόκα. Τέλος, πέρα από το αγροτικό, το επόμενο διάστημα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως φάνηκε και από τις σαφείς σχετικές αιχμές του κυρίου Κασσελάκη, ο οποίος εκτίμησε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έρθει Ivy League πανεπιστήμιο, με αυτό που πάει να κάνει η ΝΔ. «Σας λένε ψέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.