Πολιτική

Τα τρακτέρ στο Σύνταγμα και η συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων ανησυχούν το Μαξίμου

Τα τρακτέρ στο Σύνταγμα και η συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων ανησυχούν το Μαξίμου Φωτογραφία: intime
Το χθεσινό μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα φέρνει τους πάντες μπροστά στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων και την προοπτική ικανοποίησης αιτημάτων που όλοι αναγνωρίζουν ως δίκαια, πλην όμως η κυβέρνηση επιμένει ότι έχουν εξαντληθεί σε αυτή την φάση όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Οι αγρότες ετοιμάζονται να επιστρέψουν σήμερα στα μπλόκα όπου θα αποφασίσουν την Πέμπτη για τα επόμενα βήματα που θα κάνουν στο πλαίσιο μίας αγωνιστικής κινητοποίησης που εξακολουθεί, μετά από έναν μήνα, να διατηρεί την ισχυρή δυναμική της, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα και μεγάλη κοινωνική αποδοχή.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση καλείται να καθορίσει την στάση της από δω και πέρα λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα σε σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και όχι με βάση τις δικές της προσδοκίες πως το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας θα αποτελέσει ταυτόχρονα και απαρχή αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Τα δεδομένα αυτά είναι ότι η συμμετοχή των αγροτών στα μπλόκα εξακολουθεί να είναι μεγάλη, τα αιτήματά τους χαρακτηρίζονται δίκαια ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ το κοινωνικό κλίμα παραμένει θετικό για τις αγροτικές διεκδικήσεις και η επιχειρηματολογία σχετικά με την διαδρομή από την χαμηλή τιμή για τον παραγωγό στο χωράφι μέχρι την ακρίβεια για τον τελικό καταναλωτή στο ράφι, αγγίζει κάθε πολίτη.

Όλα αυτά μπαίνουν εκ των πραγμάτων στην ζυγαριά της κυβέρνησης, μαζί με την δεδομένη βούλησή της να αποφύγει την σύγκρουση με μία κοινωνική ομάδα στην οποία έχει εμφανίσει και υψηλή εκλογική επιρροή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αναγκάστηκε τελικά να διευκολύνει και η ίδια την συντεταγμένη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου της Αθήνας, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορούσε να το αποτρέψει- όπως επιχείρησε αρχικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης- χωρίς να υπάρξει μεγάλο πολιτικό κόστος για την ίδια.

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει η έλλειψη δημοσιονομικού χώρου, αλλά και η ανησυχία ότι η αίσθηση διαρκούς υποχωρητικότητας έναντι των αγροτών μπορεί να πυροδοτήσει ντόμινο αιτημάτων και από άλλες κοινωνικές ομάδες σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δεν διαθέτει την δημοσιονομική ευελιξία που είχαν επιτρέψει οι Βρυξέλλες τα προηγούμενα χρόνια.

Για την ώρα πάντως το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για τις αποφάσεις που θα λάβουν αύριο οι αγρότες, το κυβερνητικό μήνυμα όμως παραμένει σαφές: Δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο, συνεχίζεται όμως ο διάλογος για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, για την συνεννόηση με τους αγρότες ενόψει των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ για ήπια αναθεώρηση της ΚΑΠ από το 2025, αλλά και για τον μόνιμο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο επίσης από το 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τους εκπρόσωπος των αγροτών από την Θεσσαλία, όπως έχει συμφωνηθεί από τότε που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την αντιπροσωπεία από τα μπλόκα.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί πάντως να προβάλλει ως «κόκκινη γραμμή» την μη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, γεγονός που σημαίνει ότι τυχόν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και με αποκλεισμό οδικών αξόνων θα σηματοδοτήσει το τέλος των ήπιων τόνων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση έναντι των αγροτικών κινητοποιήσεων.