Πολιτική

Κόντρα στη Βουλή για ποινικούς κώδικες και Τέμπη: «Με το νομοσχέδιο αυξάνεται η εγκληματικότητα»

eurokinissi eurokinissi
Σκληρή κόντρα στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για ποινικό λαϊκισμό και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, να απαντά στα πυρά υπερασπιζόμενος τη μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλος, υποστήριξε πως η κυβέρνηση νομοθετεί αγνοώντας τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας και την κατηγόρησε για υποκρισία, καθώς στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επικαλέστηκε τους επιστήμονες στα επιχειρήματα υπέρ της μεταρρύθμισης.

«Τώρα μια εβδομάδα μετά έρχεται για ψήφιση το ΣΝ για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα ποινικής δικονομίας, οι επιστημονικοί φορείς μας είπαν ότι το νομοσχέδιο που μας πάει πίσω και ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Μπούγας επέλεξαν να αγνοήσουν τους επιστήμονες και τις επισημάνσεις τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος είπε πως το νομοσχέδιο έχει ένα και μόνο δόγμα, την αυστηροποίηση των ποινών και τιμωρία της μικρομεσαίας εγκληματικότητας, και υποστήριξε πως η μεταρρύθμιση αντίθετα θα αυξήσει την εγκληματικότητα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο άρθρο για τους τραπεζίτες, λέγοντας πως «έρχεστε να τροποποιήσετε δική σας τροποποίηση του κου Τσιάρα. Αυτή της ασυλίας των τραπεζιτών που είχαμε καταγγείλει. Τότε που είχε πιαστεί αδιάβαστος ο υπουργός κ. Φλωρίδης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως εμπνευστή της διάταξης.

Και έρχεστε τώρα και καταργείτε αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση ενώ πριν λίγο καιρό απορρίψατε την δική μας τροπολογία με το ίδιο αντικείμενο. Συρθήκατε σε αλλαγή της σκανδαλώδους διάταξης, στο ενδιαμέσο φυσικά κάποιοι ωφελήθηκαν».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Σωκράτη Φάμελλος, λέγοντας πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βγήκαν από τη φυλακή εγκληματίες. «Με το καλημέρα το 2015 το πρώτο άρθρο που φέρατε ΄ήταν = η αποφυλάκιση του βαρέως εγκλήματος, το δεύτερο το κλείσιμο των τραπεζών και η διάλυση της κοινωνίας», ανέφερε.

«Μας εγκάλεσε ο Φάμελλος, πως αυξάνουμε τα όρια της κάθειρξης, εκεί το κάνουμε γιατί οι βιαστές ανηλίκων όταν καταδικάζονται πρέπει να μένουν στη φυλακή παραπάνω για να βρίσκουν δικαίωση τα θύματα», σημείωσε και πρόσθεσε πως «το έγκλημα αυξήθηκε από τους νόμους σας».

Πήρα για το Νομοσχέδιο είχαμε και από το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Αριστερά. Η Μιλένα Αποστολάκη είπε πως το νομοσχέδιοέχει τον χαρακτήρα της αντιμεταρρύθμισης και πως «η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω επικίνδυνου λαϊκισμού να παρουσιαστεί η εκπροσωπούσα τα θύματα».

Ο Δημήτρης Τζανακκόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως θέλει «ιεροεξεταστικό δίκαιο», και πως χωρίζει την κοινωνία και τα κόμματα «από τη μια εκείνοι που θέλουν ησυχία τάξη ασφάλεια και δεν θέλουν ανομία πολεμιστές του εγκλήματος, όπως θέλει να λέει ο υπουργός και η ΝΔ και από την άλλη όλοι οι υπόλοιποι».

«Θέλετε να αποκαταστήσετε τη σχέση σας με σκληρά δεξιά ακροατήρια και για αυτό το σκοπό χρησιμοποιείτε την ποινική δικονομία. Έχετε επενδύσει στον ηθικό πανικό, στο φόβο, την ανασφάλεια, και η απάντηση σας σε όλα αυτά είναι αυστηροποίηση των ποινών», πρόσθεσε.

«Βλέπω τη συζήτηση εδώ και κατανοώ το μίσος και το κόμπλεξ για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Γιατί κανονικά θα κοβόσασταν. Να φέρνετε με φίλους και κολλητούς χωρίς επιστημονική προσέγγιση ένα νομοσχέδιο. Είστε βαθιά ακροδεξιό πολιτικό προσωπικό γιατί η ακροδεξιά έχει μένος με την επιστημονική γνώση», είπε σε παρέμβασή του ο Τάσος Ηλιόπουλος.

Κόντρα για τα Τέμπη

Κόντρα είχαμε και για την τραγωδία των Τεμπών, με φόντο και την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής. «Σε ένα έγκλημα για το οποίο υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες είναι χυδαιότητα και καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου ότι χθες αποφασίσατε να κλείσετε τον κατάλογο των μαρτύρων. Και να φιμώσετε και την εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Και είναι ανήκουστο να έρχεστε σήμερα εδώ και να μιλάτε για δικαιοσύνη», υποστήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, με το νομοσχέδιο εισάγεται ρύθμιση για την κατάργηση της ενδιάμεσης διαδικασίας, δηλαδή της έκδοσης βουλευμάτων, ωστε η υπόθεση να οδηγηθεί κατευθείαν σε δίκη αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η ανάκριση.

«Εδώ είναι η υποκρισία σας. Πού ειναι η αγωνία σας να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Βελόπουλο που του έθεσε νωρίτερα το ζήτημα, αλλά και συνολικώς στην αντιπολίτευση.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως οι συγγενείς των θυμάτων δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή μιας δίκης στο γόνατο, ούτε μιας δίκης συγκάλυψης. Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν Ελληνική Λύση στην προσεχή ευρωκάλπη, ώστε να καταστεί δεύτερο κόμμα.