Πολιτική

Ο Σταμάτης Μαλέλης αναρωτιέται: «Τι πάει να πει αντιπολίτευση 15% - Ζητάω ένα ελληνικό Επινέ»!

Ο Σταμάτης Μαλέλης αναρωτιέται: «Τι πάει να πει αντιπολίτευση 15% - Ζητάω ένα ελληνικό Επινέ»!
«Εάν δεν το καταλάβουν οι ηγεσίες όλων των κομμάτων της κεντροαριστεράς τότε θα το επιβάλουν οι πολίτες. Τα κόμματα εκφράζουν κοινωνικές ανάγκες δεν είναι μαγαζάκια» διαμηνύει με συνέντευξή του στο Dnews- «Δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ το «πάμε να βγούμε δεύτεροι». Δεν αξίζει κάτι τέτοιο στο κόμμα που ίδρυσε ο Αντρέας Παπανδρέου», τονίζει.

Το Επινέ είναι το προάστειο του Παρισιού που το 1971 οι πολυδιασπασμένοι και κατακερματισμένοι σοσιαλιστές της Γαλλίας ανασυντάχτηκαν από μηδενική βάση, ανέδειξαν στην ηγεσία τον νέο τότε Φρανσουά Μιτεράν και με κοινό πρόγραμμα με το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα όχι απλώς ήρθαν σχετικά σύντομα στην εξουσία, αλλά σφράγισαν επί χρόνια την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και της Ευρώπης.

Ο Σταμάτης Μαλέλης τάσσεται ευθέως υπέρ ενός ελληνικού ...Επινέ, προειδοποιώντας πως η πολυδιάσπαση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς είναι η χαρά του Μητσοτάκη.

"Μιλάω για ένα ελληνικό ΕΠΙΝΕ. Εάν δεν το καταλάβουν οι ηγεσίες όλων των κομμάτων της κεντροαριστεράς τότε θα το επιβάλουν οι πολίτες. Τα κόμματα εκφράζουν κοινωνικές ανάγκες δεν είναι μαγαζάκια" προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής ειδήσεων και Ενημέρωσης του MEGA με συνέντευξή του στο Dnews, ενώ διαμηνύει πως σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποτελέσει η ακροδεξιά τον εναλλακτικό πόλο στη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα ασκεί σφοδρή κριτική στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αναρωτώμενος μεταξύ άλλων: ¨Τι πάει να πει αντιπολίτευση 15;".

Πού πάει η λεγόμενη κεντροαριστερά κ. Μαλέλη; Γιατί δεν μπορεί να διαμορφώσει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη και να αναδείξει ένα πολιτικό φορέα ως εναλλακτικό πόλο εξουσίας;

Τα κόμματα και οι κινήσεις της κεντροαριστεράς πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα όποια προσωπικά και να κινηθούν καθαρά πολιτικά .Να αρχίσουν, χωρίς να βάζουν τείχη, να συζητούν για την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Η πολυδιάσπαση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς είναι η χαρά του Μητσοτάκη.

Και να τα πάρουμε με τη σειρά. Θα ήθελα τη γνώμη σας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς εξελίσσεται η κατάσταση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Και θα αντέξει η ηγεσία του;

Νομίζω ότι οι τριβές είναι μεγάλες και δεν δημιουργούν αισιοδοξία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιληφθεί ότι οι πολίτες του ευρύτερου χώρου θέλουν κάτι πολύ μεγαλύτερο. Φάνηκε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση. Ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 60% επιθυμεί συνεννόηση της κεντροαριστεράς.

Και το ΠΑΣΟΚ; Τι φταίει που δεν κερδίζει παρά μόνο ελάχιστα από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και τη φθορά της ΝΔ από τη διακυβέρνηση; Είναι και πρόβλημα ηγεσίας;

Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά ήταν ο κορμός της Δημοκρατικής Παράταξης. Το αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας. Η μίζερη λογική «μισή μονάδα παραπάνω και νικήσαμε» αφορά μόνο την επικοινωνία και ευνοεί τα σχέδια του Μητσοτάκη. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βάλει μεγαλύτερους στόχους. Τι πάει να πει αξιωματική αντιπολίτευση με 15%; Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμβάλει στο να δημιουργηθεί ο μεγάλος πόλος της ανατροπής. Δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ το «πάμε να βγούμε δεύτεροι». Δεν αξίζει κάτι τέτοιο στο κόμμα που ίδρυσε ο Αντρέας Παπανδρέου.

Τι απαιτείται συνεπώς; Συγχώνευση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς; Ανασύνθεση με νέο αρχηγό; Ένα ελληνικό ...ΕΠΙΝΕ; Και πότε;

Είμαι ξεκάθαρος . Μιλάω για ένα ελληνικό ΕΠΙΝΕ. Εάν δεν το καταλάβουν οι ηγεσίες όλων των κομμάτων της κεντροαριστεράς τότε θα το επιβάλουν οι πολίτες. Τα κόμματα εκφράζουν κοινωνικές ανάγκες δεν είναι μαγαζάκια.

Θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο αν δεν αναζωογονηθεί η λεγόμενη κεντροαριστερά να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο εξουσίας η πέραν της ΝΔ δεξιά;

Ναι φυσικά . Δυστυχώς όπως και στην Ευρώπη ανθεί το φρούτο της σκληρής Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε έναν μεγάλο, σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πόλο που θα αποτελεί την εναλλακτική λύση απέναντι στη Δεξιά.