Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Η στασιμότητα στα γκάλοπ φέρνει γκρίνια, ένταση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και τελεσίγραφο Ανδρουλάκη

ΠΑΣΟΚ: Η στασιμότητα στα γκάλοπ φέρνει γκρίνια, ένταση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και τελεσίγραφο Ανδρουλάκη Φωτογραφία: intime
Υψηλές εντάσεις, οι οποίες φαίνεται να υποκρύπτουν ευρύτερη διάθεση κριτικής στην ηγεσία του κόμματος, επιφύλασσε η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αναφορικά με τη στάση του κόμματος στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο ψηφίζεται την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στασιμότητα της Χαριλάου Τρικούπη στα γκάλοπ και ιδίως η ισοβαθμία που έδειξε η προχθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάϊ, έχουν δημιουργήσει περιβάλλον μουρμούρας στην Χαριλάου Τρικούπη.

Αυτή η γκρίνια βγήκε στην επιφάνεια χθες, με τις ευθείες συγκρούσεις της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος αναγκάστηκε να προειδοποιήσει ότι στη ψηφοφορία θα ισχύσει η κομματική πειθαρχία.

Λένε ότι δεν θα πάνε κόντρα στη γραμμή, παρά την κριτική

Και τα δύο στελέχη επιχειρηματολόγησαν με σκληρό τρόπο υπέρ της αξιοποίησης της νομοθετικής πρότασης της κυβέρνηση για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και αμφισβήτησαν τον τρόπο λήψης της απόφασης για αρνητική στάση, με τη Νάντια Γιαννακοπούλου να επισημαίνει, μάλιστα, ότι «θα επιμείνει στις απόψεις της».

Ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση, αμφότερα σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, φέρονται να λένε ότι δεν θα πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή, αν και η Νάντια Γιαννακοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει συνεννόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη προκειμένου να της επιτραπεί να απέχει.

«Οφείλουμε να κρατάμε διακριτή στάση, απέναντι στη ΝΔ»

Πάντως, πέραν των δύο τους, δεν υπήρξαν άλλοι βουλευτές που εξέφρασαν διάθεση στήριξης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, ενώ ορισμένοι από όσους μίλησαν (συνολικά 13), επιχειρηματολόγησαν και για τη ευρύτερη πολιτική σημασία μιας αρνητικής στάσης την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Μιχάλης Κατρίνης, Γεώργιος Μουλκιώτης και Ανδρέας Πουλάς υπογράμμισαν ότι η στάση του κόμματος σε κάθε νομοσχέδιο δεν θα πρέπει να γίνεται αποκομμένα από τον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό, ο οποίος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την ανάγκη να ακολουθείται μια ξεκάθαρα διακριτή πολιτική κατεύθυνση σε σχέση με της ΝΔ. Και αυτό, διότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμφανιστεί ως η βασική αντιπολιτευτική δύναμη, η οποία, προοπτικά θα αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ.

Κωνσταντινόπουλος: Κανείς δεν κατάλαβε γιατί λέμε όχι

Σε ότι αφορά τις ενστάσεις των δύο βουλευτών, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «κανείς δεν κατάλαβε για ποιο λόγο λέμε “όχι” στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη» και πως «ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε τα μη κρατικά πανεπιστήμια το 2006 επί Καραμανλή και ήταν υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων».

Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο φέρεται να παρενέβη σε έντονο ύφος ο Νίκος Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας:

«Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την ίδια θέση διαχρονικά. Μην κάνεις κοπτοραπτική στα λόγια του Γιώργου Παπανδρέου». «Όπως πρόεδρε έλεγες τις απόψεις σου, έτσι θα της λέω κι εγώ!», απάντησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Γιαννακοπούλου: Υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας της ΚΟ

Τη σκυτάλη πήρε η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία είπε: «Υπάρχει πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν είμαστε υπάλληλοι.

Δεν μπορούμε να επικυρώνουμε αποφάσεις που μας έρχονται την τελευταία στιγμή».

Επιπλέον, ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αν θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά ότι αυτό το έχει ήδη ξεκαθαρίσει σε συνέντευξη του.

Ανδρουλάκης: «Δεν θα επιτρέψω ρήγμα στην ψηφοφορία»

Νωρίτερα, εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εισήγησή του είχε υπονοήσει κομματική πειθαρχία, λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία».

Επίσης, υπενθύμισε ότι η «διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματος είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», αλλά «με αναθεώρηση του άρθρου 16».

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως το ΠΑΣΟΚ έχει «ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου».

Επίσης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα επί της ουσίας κερδοσκοπικό», σημειώνοντας: «Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι διευθέτηση;» κατέληξε.