Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αλ Σίσι: Στην Αθήνα το πρώτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου

Eurokinissi Eurokinissi
Τι συζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι

Να διεξαχθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα στην Αθήνα η πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Κάιρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του και για την αναβάθμιση των σχέσεων Ε.Ε- Αιγύπτου σε Συνολική και Στρατηγική συνεργασία.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στη Σίβα.

Όπως αναφέρουν, η όαση της Σίβα έχει ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Αμων Ρα το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.Χ.