Πολιτική

Μονταζιέρα στα Τέμπη: Ποιος είναι ο μοντέρ που αλλοίωσε τα ηχητικά;

Μονταζιέρα στα Τέμπη: Ποιος είναι ο μοντέρ που αλλοίωσε τα ηχητικά;
Αναβρασμός επικρατεί μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» για τη μονταζιέρα στα Τέμπη.

Αναβρασμός επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» για μονταζιέρα στα Τέμπη και «αλλοίωση» συνομιλιών του σταθμάρχη που ξεριζώθηκαν από το σύστημα καταγραφών επικοινωνιών του ΟΣΕ, λίγες μόλις ώρες μετά τη μοιραία νύχτα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

«Μονταζιέρα στα Τέμπη»

Ένα μοντάζ που αναδείκνυε μόνο το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη της Λάρισας, όπως τόνισε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Όπως προκύπτει από νεότερα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που παρουσιάζει η εφημερίδα, η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την υποτιθέμενη «λάθος πορεία» δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία -όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο- αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά.

Ο αστυνομικός συντάκτης αφού παρουσίασε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Βήματος», στην συνέχεια τόνισε: «Τα ερωτήματα μεγεθύνονται αφού στελέχη του ΟΣΕ είχαν αναφέρει ότι παρέδωσαν στην τροχαία Λάρισας τις σχετικές μαγνητοφωνήσεις τις πρώτες ώρες πριν το ατύχημα. Ωστόσο με βάση νέα έγγραφα διαπιστώνεται ότι αυτές δόθηκαν την ελληνική αστυνομία στις 3 Μαρτίου, δηλαδή 3 μέρες αργότερα».

«Ποιος είχε μπει παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη κι έκαναν συρραφή συνομιλιών, παραποιώντας τους τελικά;»

Και συμπλήρωσε: «Έτσι κύριο ζητούμενο είναι ποιος είχε μπει παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη κι έκαναν συρραφή συνομιλιών, παραποιώντας τους τελικά;»

Πρόταση δυσπιστίας για τη μονταζιέρα στα Τέμπη

Η αντιπολίτευση καταθέτει σύσσωμη πρόταση δυσπιστίας την Τρίτη έπειτα από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης ζητά την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να συγκεντρώσει 50 βουλευτές ώστε να κατατεθεί. Με ανακοινώσεις τους ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας, ενώ το ίδιο έπραξε και η Ελληνική Λύση.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης, όντας εξοδούχος από τον στρατό, απευθύνθηκε με βίντεο – μήνυμα στον κόσμο, ζητώντας την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε οι εκλογές να γίνουν με την παρουσία διεθνών παρατηρητών «διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του υπογράμμισε πως «είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους».

Το ΚΚΕ θα στηρίξει την όποια πρόταση δυσπιστίας κατατεθεί με το δικό του σκεπτικό, όπως ανέφερε ο Περισσός. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης ήταν ο πρώτος που ανέφερε ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα», τονίζοντας ότι «η παραμονή της είναι όνειδος για την κοινωνία, τη δημοκρατία, τη χώρα».