Πολιτική

Μητσοτάκης από Τήλο: Απολύτως εφικτός στόχος η ανακύκλωση στο 100%

Μητσοτάκης από Τήλο: Απολύτως εφικτός στόχος η ανακύκλωση στο 100% Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Την Τήλο επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρώτο νησί παγκοσμίως που μηδένισε την ταφή απορριμμάτων και έλαβε την πιστοποίηση Zero Waste Cities, χάρη στο πιλοτικό πρόγραμμα Just Go Zero Tilos.

«Προφανώς και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το έργο αυτό να μπορεί να αναπαραχθεί και σε άλλα νησιά αυτού του μεγέθους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ανακύκλωση στο 100%, έτσι ώστε να μηδενίσουμε πρακτικά τα απορρίμματα τα οποία κατευθύνονται προς ταφή, είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τήλο, η δήμαρχος Μαρία Καμμά και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση με την οποία ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αναλαμβάνει τη διαχείριση του προγράμματος.

Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι μας» προκειμένου να λυθεί το ζήτημα των κτιριακών υποδομών του νησιού «κι όσον αφορά τα ζητήματα της ιδιοκτησίας, αλλά και όσον αφορά την κατασκευή ενός σχολείου το οποίο να πληροί τις προδιαγραφές της εποχής και να κοιτάζει στο μέλλον».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη δυσκολία να βρεθούν τα κίνητρα προκειμένου να πάνε γιατροί στα μικρά νησιά, κάνοντας λόγο για «μεγάλη πρόκληση».

«Πρέπει να πω βέβαια ότι εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ από την εφαρμογή την οποία είδα: ο γιατρός ο οποίος καλύπτει το νησί από την Ρόδο- περιστασιακά, να το τονίσω αυτό- έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα, μια βάση δεδομένων ουσιαστικά, έχοντας έναν πλήρη ψηφιακό φάκελο όλων των ασθενών του νησιού, κάτι το οποίο μας βοηθά πάρα πολύ και σε πολιτικές πρόληψης αλλά και διευκολύνει την τακτική παρακολούθηση ασθενών που έχουν χρόνια νοσήματα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελεί πιλότο για το τι μπορούμε να κάνουμε αντίστοιχα σε άλλα νησιά, μεγέθους Τήλου», συμπλήρωσε.

«Στο 90% η ανακύκλωση στην Τήλο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε μεταξύ άλλων και το Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας της Τήλου, όπου γίνεται η διαχείριση των αποβλήτων.

Εκεί, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις πρότυπες πρακτικές διαλογής και ανακύκλωσης και έκανε λόγο για κάτι «πρωτοποριακό σε παγκόσμια κλίμακα».

«Έχουμε πετύχει ουσιαστικά να έχουμε ένα νησί χωρίς να υπάρχει χώρος ταφής απορριμμάτων και να έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο ανακύκλωσης το οποίο αγγίζει το 90%. Αυτό προφανώς προϋποθέτει τη συμμετοχή των κατοίκων, τη σωστή εκπαίδευση, αλλά και τις υποδομές, οι οποίες να μπορούν σε μία τέτοια εγκατάσταση να διαχωρίζουν το ανακυκλώσιμο υλικό, να παράγουν οργανικό κομπόστ και ταυτόχρονα να διαχειριζόμαστε και το υλικό το οποίο δεν είναι ανακυκλώσιμο», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι υπάρχει η βούληση να αναπαραχθεί αυτό το μοντέλο «σε όλα τα νησιά» αντίστοιχου μεγέθους.