Πολιτική

Πέτρος Κόκκαλης: Είναι η ώρα για ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό πράσινο κόμμα στην Ελλάδα

Πέτρος Κόκκαλης: Είναι η ώρα για ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό πράσινο κόμμα στην Ελλάδα Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Πολιτική απόφαση η μη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Κόκκαλης.

«Έχει έρθει η ώρα για ένα σύγχρονο, επαρκές, πολιτικά ανταγωνιστικό, οργανωμένο πράσινο κόμμα, το οποίο να μεταφέρει και στην Ελλάδα την πρακτική και την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Οικογένειας, που συμμετέχει σε επτά κυβερνήσεις συνεργασίας, διοικεί πάνω από 500 δήμους και περιφέρειες και έχει πια την εμπειρία και την ωριμότητα να εισφέρει λύσεις στο πολιτικό σκηνικό», ανέφερε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, σε συνέντευξή του στο ethnos.gr.

Ο κ. Κόκκαλης υποστηρίζει ότι η μη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μια πολιτική απόφαση, εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό και επισημαίνει ότι το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται για μια δίκαιη πράσινη μετάβαση.

«Η ελληνική πολιτεία είναι αθωράκιστη απέναντι στα φαινόμενα που έρχονται. Υπάρχουν λαϊκιστές που μας λένε ότι θα γυρίσουμε σε μια κανονικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε καμία πιθανότητα να γυρίσουμε πίσω στα καλοκαίρια, στους χειμώνες, στην άνοιξη που ζήσαμε μικροί. Το κλίμα έχει αλλάξει. Είδαμε πόσο καταστροφικό και φονικό μπορεί να είναι. Είδαμε τα κόστη ποια μπορεί να είναι. Στη Θεσσαλία ο πρωθυπουργός λέει ότι είναι 3,5 δις. …3,5 δισ. είναι το 1,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Κι αν συμβεί κάτι αντίστοιχο την επόμενη χρονιά; Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ κόστους και επένδυσης. Κόστος είναι όταν παθαίνεις μια ζημιά και πρέπει να αποζημιώσεις. Επομένως το κόστος της αδράνειας, το κόστος του να μην κάνουμε κάτι, είναι τεράστιο.

»Το είδαμε και στη Θεσσαλία. Αν είχαμε κάνει τα έργα προσαρμογής τα οποία μας λένε οι επιστήμονες ότι χρειάζονται το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο και σε ανθρώπινες ζωές και σε χαμένες περιουσίες και σε κατεστραμμένες δημόσιες υποδομές».

Παράλληλα, ο κ. Κόκκαλης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κλείνει τα μάτια μπροστά σε ένα εν εξελίξει περιβαλλοντικό έγκλημα στο Λακωνικό Κόλπο και υπογραμμίζει ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων είναι ένα ανεπαρκές μέτρο όσο η ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα επιμένουν στην πολιτική των εξορύξεων σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέρεται στην Εθνική Πράσινη Συμφωνία, η οποία αποτελεί την προγραμματική πρόταση του Κόσμου και υπογραμμίζει ότι στόχος είναι το κόμμα του να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων στο ευρύτερο προοδευτικό φάσμα της πολιτικής σκηνής. Τέλος, ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ δηλώνει υπερήφανος για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του καθώς, όπως τονίζει, σε αυτό υπάρχουν άνθρωποι με επάρκεια, θάρρος και γνώσεις αλλά και περισσότερες γυναίκες από τα υπόλοιπα κόμματα.