Πολιτική

Δεν... καταλαβαίνει η Σιλιάνοφσκα: Δικαίωμά μου να την αποκαλώ «Μακεδονία»

Δεν... καταλαβαίνει η Σιλιάνοφσκα: Δικαίωμά μου να την αποκαλώ «Μακεδονία»
Επιμένει η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τον σάλο που δημιούργησαν οι δηλώσεις χτες και την σωρεία αντιδράσεων που δημιούργησε.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείου Τύπου της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα «στις δημόσιες εμφανίσεις της έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη προσωπικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείου Τύπου της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Πρόεδρος της ΠΓΔΜ έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη προσωπικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι «η Γκαρντόνα Σιλιάνοφσκα θα τηρήσει την επίσημη εφαρμογή του συνταγματικού ονόματος».

Και τονίζεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, η ορκωμοσία υπογράφηκε, χρησιμοποιώντας τη συνταγματική ονομασία.

Άδειασμα από Κομισιόν

Οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες πρέπει να εφαρμόζονται καλή τη πίστει από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο
Το «πολύ ατυχές γεγονός» με τη νέα Πρόεδρο της Βορείου Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να μην αναφέρει τη συνταγματική ονομασία της χώρας κατά την ορκωμοσία της, επανέλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας παράλληλα τις νεοεκλεγμένες Αρχές της χώρας, να συνεχίσουν να πείθουν όλους στην ΕΕ ότι είναι αφοσιωμένες στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, αναφέρθηκε στη σχετική δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής και στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής δράσης, σχετικά με το «πολύ ατυχές γεγονός της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να μην αναφέρει το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την ορκωμοσία».

Ο Π. Στάνο εξήγησε ότι αυτό που αναμένει η ΕΕ από τη Βόρεια Μακεδονία προς την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, αναφέρεται ξεκάθαρα στην τελευταία έκθεση προόδου το περασμένο φθινόπωρο. Όπως είπε, στην έκθεση αυτή επισημαίνεται ότι «οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες πρέπει να εφαρμόζονται καλή τη πίστει από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας». Σε αυτές τις συμφωνίες περιλαμβάνεται και η Συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και καλής συνεργασίας με τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων της. «Αυτή είναι η προσδοκία της ΕΕ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Συνεχίζοντας, ο Π. Στάνο τόνισε ότι από τις δηλώσεις υψηλών αξιωματούχων της ΕΕ, όπως η κοινή δήλωση του επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είναι απόλυτα σαφές τι αναμένει η ΕΕ από τη Βόρεια Μακεδονία. «Αναμένουμε και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις νεοεκλεγμένες αρχές στη Βόρεια Μακεδονία τόσο με την Πρόεδρο όσο και με τη νέα κυβέρνηση για να βοηθήσουμε τη χώρα να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που χαράσσει η ΕΕ στην ενταξιακή πορεία της χώρας. Ειλικρινά, λοιπόν, αναμένουμε και πιστεύουμε ότι οι νέες αρχές θα συνεχίσουν να αποδίδουν», είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι οι νεοεκλεγμένες Αρχές «έχουν τώρα την ευκαιρία να πείσουν όλους στην ΕΕ ότι είναι αφοσιωμένοι στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους και ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προχωρήσουν στην επιτυχημένη ενταξιακή της πορεία».

Και το ΥΠΕΞ... την ακυρώνει

«Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της Βόρειας Μακεδονίας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της γείτονος.
Tην «αποφασιστικότητα» της Βόρειας Μακεδονίας να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Με αυτή επί της ουσίας «αδειάζει» την πρόεδρο της χώρας, Γκορντάνα Σιλίανοφσκα, η οποία την Κυριακή αποφάσισε να αγνοήσει επιδεικτικά το κείμενο του όρκου το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, παραλείποντας σκόπιμα τον επιθετικό προσδιορισμό «βόρεια».

Το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας καλεί «ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους» να είναι σε επαγρύπνηση επισημαίνοντας ότι «η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την πάγια αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή ως Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Υπενθυμίζεται πως χθες Δευτέρα - με ανάρτησή του στο Facebook - o υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας, Κρέναλ Λόγκαρ, έθεσε θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ασέβεια του συνταγματικού ονόματος του κράτους καθιστά τον όρκο της Σιλιάνοφσκα άκυρο», για αυτό και θα πρέπει ή να επαναληφθεί η διαδικασία ή να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της χώρας ο πρόεδρος της απερχόμενης βουλής, Γιόβαν Μιτρέφκσι».