Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλει κοινοβουλευτική συγκάλυψη για τη διαρροή δεδομένων

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλει κοινοβουλευτική συγκάλυψη για τη διαρροή δεδομένων Φωτογραφία: Eurokinissi
Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, η θέση του Κ. Τασούλα και τα επόμενα βήματα

Ευθεία επίθεση στον πρόεδρο της Βουλής και την κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την – σε πρώτη φάση – απόρριψη του αιτήματος να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το ζήτημα της διαρροής δεδομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη σύγκληση επιτροπής πριν τις ευρωεκλογές, ώστε να ενημερωθεί η αντιπροσωπεία από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομέων, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, για την υπόθεση της διαρροής των mails των αποδήμων και τη διάρρηξη στο γραφείο του διευθυντή εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποστήριξε στη διάσκεψη των Προέδρων που τέθηκε το ζήτημα, πως δεν θα είχε νόημα να συγκληθεί η επιτροπή της Βουλής όσο είναι σε εξέλιξη η έρευνα για τη διαρροή ενώ για την περίπτωση του περιστατικού στο γραφείο του διευθυντή εκλογών, απεδείχθη τελικά από το πόρισμα της Ελληνικής Αστυνομίας ότι δεν υπήρξε διάρρηξη.

Ωστόσο, ο Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι - όπως τον ενημέρωσε η Αρχή - δεν θα υπάρξει πόρισμα αλλά απευθείας απόφαση που περιλαμβάνει μάλιστα και κυρώσεις και συνεπώς απορρίπτεται το επιχείρημα Τασούλα που παρέπεμψε τη σύγκληση της επιτροπής την «επομένη» της ολοκλήρωσης της έρευνας.

«Ο κ. Τασούλας αρνήθηκε για ένα θέμα κρίσιμο για τη διασφάλιση των δεδομένων των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος, κάνοντας λόγο για υπεκφυγές εκ μέρους του προέδρου της Βουλής. «Πρόκειται για εσκεμμένη καθυστέρηση και στερεί από τη δημοκρατία το εργαλείο της επίλυσης των ζητημάτων διαφάνειας», υπογράμμισε παράλληλα.

«Είναι απαραίτητη η κλήση της κ. Κεραμέως πριν τις ευρωεκλογές για να εξασφαλίσουμε ότι η Πολιτεία διασφαλίζει τους κανόνες διαφάνειας», συνέχισε προσθέτοντας πως «πρέπει να μεταδοθεί στην κοινωνία ένα αίσθημα ασφάλειας πριν φτάσουν στις κάλπες, είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει αυτή την ώρα, για το αν θα επιχειρήσει να μαζέψει τις απαραίτητες υπογραφές των 2/5 των μελών της επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας που απαιτούνται, ώστε να συνεδριάσει υποχρεωτικά με αίτημα της αντιπολίτευσης όπως προβλέπει ο κανονισμός. Σε αυτή την περίπτωση, τον χρόνο της συνεδρίασης θα τον αποφασίσει ο πρόεδρος της επιτροπής Θανάσης Μπούρας.