Πολιτική

Μπίστης κατά Κασσελάκη: Δημαγωγεί ή τα πιστεύει;

Μπίστης κατά Κασσελάκη: Δημαγωγεί ή τα πιστεύει;
Η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και πως αυτή πρέπει να αναγνωριστεί από την Τουρκία στο πλαίσιο καλής γειτονίας, έφερε την αντίδραση του Νίκου Μπίστη.

Με ανάρτησή του αναφέρει:

Δημαγωγεί ή τα πιστεύει;

«Έχει αργήσει πάρα πολύ η αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού από όλη τη διεθνή κοινότητα και ειδικά από τη γείτονα χώρα μας.Κατά τη γνώμη μου δεν εννοείται να υπάρχει πραγματική, ουσιαστική, βαθιά σχέση φιλίας και καλής γειτονίας, χωρίς να αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία»

Τάδε έφη Στεφανος Κασσελάκης που μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη παρέστησαν στην εκδήλωση μνήμης. Παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον Ελευθέριο Βενιζελο που μόλις 8 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή και λίγο περισσότερα απο τις διώξεις κατά των Ποντίων προώθησε την ελληνο-τουρκική φιλία σε κρατικό επίπεδο ενώ το 1934 πρότεινε τον Μουσταφα Κεμαλ για Νόμπελ Ειρήνης. Και δεν βρίσκεται πλέον δίπλα του ο διπλωμάτης κ. Βαγγελης Καλπαδάκης να τον πληροφορήσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση η διεθνής κοινότητα - που είναι φειδωλή σε τέτοιους χαρακτηρισμούς - να αναγνωρίσει γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Τελικά το αίτημα αυτό - που μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις άρχισαν να το προωθούν από το 1994 επι κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ- χρησιμεύει απλώς ως ένα ακόμα επιχείρημα κατά της ομαλοποίησης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και εξεύρεσης λύσης στις διαφορές που έχουν τα δυο κράτη. Με πειρατές δεν συνομιλείς που έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς. Πόσο μάλλον, φαντάζομαι, με γενοκτόνους.

Να γιατί οι λέξεις και οι έννοιες έχουν βάρος και σημασία, δεν τις πετάμε έτσι και…. ότι πιάσουμε σε ψήφους. Με την γνωστή του πλέον άνεση και επιπολαιότητα ο Κασσελακης πλειοδοτεί ως « πατριωτική Αριστερά», θέτει και νέα προϋπόθεση για την φιλία και καλή γειτονία: την αναγνώριση από την Τουρκία της γενοκτονίας των Ποντίων. Δεν ξέρω αν πιστεύει ότι αυτή είναι ορθη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική. Και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για ένα αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα τέτοια θέμα : να δημαγωγεί η να πιστεύει αυτά που εκστομίζει;

ΥΓ. Περιμένω με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις κάποιων ιστορικών και διεθνολόγων που παραμένουν στο κόμμα Κασσελάκη και στο πρόσφατο παρελθόν ήταν λαλίστατοι / τες ακριβώς κατά των απόψεων που σήμερα προωθεί η ηγεσία του κόμματος τους. Η σιωπή δεν είναι χρυσός, ο τόπος είναι μικρός και όλοι και όλες γνωριζόμαστε.

{https://www.facebook.com/nicosmbistis/posts/pfbid0VQU3Np6jCZZEvCZgzSrQPvm25pzS7oALJ4sdkA7itP5MSTC58v3WB4KxwTToi7uol}