Πολιτική

Μητσοτάκης στο STΑR: Πλήρης κάλυψη στην Κεραμέως, η απάντηση για το πρόστιμο στο ΥΠΕΣ

Μητσοτάκης στο STΑR: Πλήρης κάλυψη στην Κεραμέως, η απάντηση για το πρόστιμο στο ΥΠΕΣ Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Αναζητούνται πόροι για επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι είπε για Ισραήλ, Παλαιστίνη, ευρωεκλογές 2024 και ελληνοτουρκικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφερε πλήρη κάλυψη στη Νίκη Κεραμέως, την παραίτηση της οποίας ζητά η αντιπολίτευση μετά το πρόστιμο ύψους 400.000 ευρώ που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων στο υπουργείο Εσωτερικών, για το σκάνδαλο με τη διαρροή email ομογενών.

Η απόφαση της Αρχής, «καθόλα σεβαστή» καταδεικνύει ότι «δεν έχει καμία σχέση η διαρροή με την επιστολική ψήφο. Αφορούσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά το κράτος έχει συνέχεια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR, όταν ρωτήθηκε για το θέμα. 

«Δεν αφορούσε την κ. Κεραμέως γιατί δεν έγινε επί ημερών της. Καλούμαστε να διορθώσουμε το πρόβλημα και να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν είναι άδικο να πληρώσουν οι πολίτες το πρόστιμο των 400.000 ευρώ που επιβλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να διορθώσουμε την αδυναμία μας. Σε αυτή τη λογική πολλές φορές μπαίνουν πρόστιμα στο κράτος, δεν τα πληρώνει ο πολιτικός προϊστάμενος. Αν το κράτος κρίνει ότι πρέπει να στραφεί κατά συγκεκριμένου προσώπου, έχει το δικαίωμα να το κάνει».

Μητσοτάκης: Αναζητούμε πόρους για επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου»

Στη συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι αναζητούνται πόροι προκειμένου να επεκταθεί το πρόγραμμα «Σπίτι μου», σημειώνοντας ότι είχε «μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση».

«Βάλαμε τους πρώτους περιορισμούς στο Airbnb και εξετάζουμε ακόμα περισσότερους, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο», σημείωσε.

«Ξεκινήσαμε με κατώτατο μισθό 650 ευρώ και σήμερα είναι 830. Έχω δεσμευθεί ότι θα φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος τετραετίας. Ο μέσος μισθός αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό, έχω δεσμευθεί ότι θα φτάσει στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας», επανέλαβε.

«Στον τουρισμό, ο μισθός δεν μπορεί να είναι άλλοθι για κακές συνθήκες εργασίας, διαμονής ή εκμετάλλευση του εργαζόμενου», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επιστροφή στις χειρότερες ημέρες του παρελθόντος, μου θυμίζει το “λεφτά υπάρχουν”»

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε σφοδρά την αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για επιστροφή στις «χειρότερες ημέρες του παρελθόντος» που του θυμίζουν το «λεφτά υπάρχουν».

«Δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί με τις ευρωεκλογές. Επειδή ακούω να κατηγορούμαστε για αλαζονεία του 41%, είναι μια προσβλητική προσέγγιση για τους πολίτες. Δεν το υφαρπάξαμε το 41%, μας ψήφισαν», σημείωσε αρχικά.

«Δεν θέλω να υπάρχει καμία αμφιβολία το βράδυ των ευρωεκλογών ότι οι βασικοί πολιτικοί συσχετισμοί δεν έχουν αλλάξει. Θέλουμε να προσεγγίσουμε, γιατί όχι να ξεπεράσουμε το ποσοστό το 2019 και να εκλέξουμε τον μέγιστο αριθμό ευρωβουλευτών», συνέχισε.

Όμως, συμπλήρωσε, στις ευρωεκλογές συγκρούονται δύο βασικές φιλοσοφίες, κάνοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Από την άλλη έχουμε μια επιστροφή στις χειρότερες ημέρες παρελθόντος, του 2015 μέχρι και του 2010. Το “ναι κοστίζει πολλά το πρόγραμμα, αλλά θα τα βρούμε”, μου θυμίζει το “λεφτά υπάρχουν”», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ήταν μία ακόμα μεγάλη αυταπάτη που μας οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», συμπλήρωσε.

«Πάμε να μετρηθούμε και πολιτικά και να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί συσχετισμοί, συγκρίνοντας όμως με τις ευρωεκλογές. Δεν έχω αμφιβολία ότι η ΝΔ θα παραμείνει κυρίαρχη δύναμη», πρόσθεσε.

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδιανόητο και απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με τις πολυεθνικές, αναφερόμενος στην ακρίβεια.

«Η χώρα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας με πολιτικές που πρεσβεύει ο Στέφανος Κασσελάκης. Έχασε σχεδόν 30% του ΑΕΠ», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα ακρίβειας. Είναι δύσκολα τα πράγματα σήμερα. Τα ασθενέστερα νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ακρίβεια», συμπλήρωσε.

«Εξακολουθούμε να έχουμε ολίγον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων, δείχνει κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν που να στοιχίζουν δεκάδες δισ. στον προϋπολογισμό. Αυτό που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση θα κοστίσει 45 δισ. τον χρόνο μόνο από τα δύο νομοσχέδια που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε τις εποχές του 2012 και του 2015, όταν κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την οργή βρέθηκαν στην εξουσία, έταξαν μαγικές λύσεις με χρήματα που δεν υπήρχαν για να φτάσουμε στα όρια της χρεοκοπίας», δήλωσε.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θέλει να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, δεν είναι ο σωστός χρόνος

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση που έκανε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι η Ελλάδα σέβεται και δεσμεύεται από τις αποφάσεις του ΔΠΔ.

«Η Ελλάδα έχει εκφράσει με πολύ έντονο τρόπο τον ισχυρότατο προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Γάζα και ιδιαίτερα στη Ράφα. Έχουμε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι δεν πρέπει να γίνει χερσαία επέμβαση στη Ράφα, θα ήταν τεράστιο λάθος. Δεν είναι δυνατόν άμαχοι, παιδιά, να πληρώνουν μια στρατιωτική επιχείρηση που έχει ξεφύγει από ένα αποδεκτό όριο αντίδρασης του Ισραήλ», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι μια τέτοια καταδίκη του Ισραήλ δεν μπορεί να μην συνοδεύεται από το αίτημα απελευθέρωσης των ομήρων και καταδίκη της Χαμάς.

«Η Ελλάδα στηρίζει τη λογική των δύο κρατών, θέλει να φτάσει στο σημείο να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος. Το θέμα είναι ο οδικός χάρτης, τα βήματα, αν τώρα είναι ο σωστός χρόνος. Πιστεύουμε πως όχι. Η τελική λύση σε αυτή την τραγωδία μπορεί να είναι μόνο η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους που θα μπορεί να ζει ειρηνικά με το Ισραήλ», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όταν ρωτήθηκε αν το ταξίδι του Στέφανου Κασσελάκη δημιούργησε πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, απάντησε ότι «είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν θα του υποδείξω τι θα κάνει». Όμως, σε άλλο σημείο σχολίασε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για selfies, απλοποιήσεις ή ενσταντανέ».

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «έκανε κάποια βήματα πίσω» από τις αρχικές τοποθετήσεις της.

«Οι καλές σχέσεις περνούν μέσα από την τήρηση του πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία αμφισβήτηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Συμφωνία είχε πολλά προβλήματα που τα βλέπουμε τώρα, αλλά κατοχύρωνε ένα όνομα. Οφείλουν να το σεβαστούν. Περιμένω από τον νέο πρωθυπουργό, όταν ορκιστεί, να κάνει μια ρητή δήλωση ότι σέβεται τη Συμφωνία και ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία και αυτό θα χρησιμοποιεί», συμπλήρωσε.

«Δεν έχουμε αλλάξει θέση ούτε εμείς, ούτε η Τουρκία»

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν είναι υπεραισιόδοξος, αλλά ρεαλιστής.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μία διαφορά με την Τουρκία, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. «Αν ήταν τόσο εύκολο να λυθεί, φαντάζομαι κάποιος προκάτοχός μου θα είχε καταφέρει να το λύσει. Είναι σύνθετο ζήτημα», παρατήρησε.

«Έχει να κάνει με νησιά που έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα κάτι που η Τουρκία δυσκολεύεται να αναγνωρίσει. Προσπαθούμε να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης. Αυτή γίνεται τουλάχιστον σε περιβάλλον που έχουν σταματήσει οι μεγάλες εντάσεις. Δεν έχουμε αλλάξει άποψη ούτε η Τουρκία. Εμείς έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Κρατώ το θετικό της επαναπροσέγγισης με την Τουρκία», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω να διερευνήσω κάθε δυνατότητα επίλυσης της διαφοράς, χωρίς η Ελλάδα να υποχωρήσει από τις εθνικές γραμμές της», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε καθόλου κοντά» στην προσφυγή στη Χάγη. «Ότι μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, είναι μια κατάκτηση και επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, γιατί πετύχαμε την αποκλιμάκωση χωρίς να υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας», πρόσθεσε.

«Είμαι αισιόδοξος ότι ο Ολυμπιακός θα μπορέσει να σηκώσει την κούπα»

Στον επίλογο της συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον αυριανό τελικό του Conference League και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

«Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τσακίσει τους χούλιγκαν. Έχουμε πληρώσει πολύ τη βία στα γήπεδα. Έχουμε κάνει ότι χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι μια γιορτή του ποδοσφαίρου», δήλωσε.

«Ο Ολυμπιακός έχει το μομέντουμ. Μου θυμίζει λίγο την ιστορία του 2004. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να σηκώσει αυτή την κούπα. Θα είναι μία ακόμα μεγάλη στιγμή μετά την 7η Ευρωλίγκα του Παναθηναϊκού», συμπλήρωσε.

{https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/992852471946719/}