Πολιτική

Ο Οικονόμου τίναξε στον αέρα την αμφιλεγόμενη επιλογή Κασσελάκη για «τον καυγά των πόθεν έσχες»

Ο Οικονόμου τίναξε στον αέρα την αμφιλεγόμενη επιλογή Κασσελάκη για «τον καυγά των πόθεν έσχες»
Μπούμερανγκ εναντίον του φαίνεται να γυρίζει στον Στέφανο Κασσελάκη η επιλογή του να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της περιουσιακής του κατάστασης την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, δεδομένου ότι ο στόχος του να συρθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια αντίστοιχη συζήτηση για το δικό του πόθεν έσχες δεν πιάστηκε ούτε κατ’ ελάχιστο.

Όχι μόνο ο πρωθυπουργός δεν μπήκε στον πειρασμό να δώσει στη δημοσιότητα τα δικά του περιουσιακά στοιχεία για το 2022 και το 2023, τα οποία εκκρεμούν ή να αποδεχτεί ντιμπέιτ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του ζητήθηκε, αλλά κάτι τέτοιο δεν τέθηκε καν σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης κι ας επέμενε η ηγεσία της Κουμουνδούρου να επαναφέρει ζητήματα για το σπίτι του Βολταίου και την offshore των Panama Papers.

Επιπλέον, ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται επικρίσεις στη δημόσια συζήτηση για την εν λόγω επιλογή του, δεδομένου ότι η χώρα μπήκε στην τελική ευθεία μιας, ούτως ή άλλως, υποτονικής και άχαρης προεκλογικής περιόδου με θεματολογία που δεν αφορά ούτε την ευρωπαϊκή ατζέντα ούτε τα εγχώρια θέματα καθημερινότητας.

«Βόμβα» Οικονόμου

Μέχρις αυτού του σημείου, ενδεχομένως, η Κουμουνδούρου να μην είχε πρόβλημα, δεδομένου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε καταφέρει να μείνει στο επίκεντρο της προσοχής, βρίσκοντας μάλιστα πρόσχημα να παρακάμψει την αδυναμία του να συγκρουστεί στο πεδίο της βαριάς πολιτικής. Ωστόσο, το βράδυ της Τρίτης το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Οικονόμου, έριξε τη βόμβα της συναλλαγής πρώην στελεχών του κόμματος με τη ΝΔ, τα οποία βρίσκονται πλέον πέριξ της Νέας Αριστεράς, προκειμένου να βγει καθαρό το πόθεν έσχες Μητσοτάκη την περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της βουλής, Νίκο Βούτση, τον πρόεδρο της επιτροπής πόθεν έσχες Γιώργο Βαρεμένο και την αντιπρόεδρο της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ο αυτοτραυματισμός και το άδειασμα

Πέρα από την αναμενόμενη σφοδρή αντίδραση των συγκεκριμένων προσώπων, μερικά από τα οποία απείλησαν με μηνύσεις, καθώς και της Νέας Αριστεράς, το ζήτημα πήρε ευρύτερες διαστάσεις και κυριάρχησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής ημέρας, με έντονα αρνητική διάσταση για την Κουμουνδούρου, δεδομένου ότι η βόμβα Οικονόμου πήρε έστω ξώφαλτσα, για μία ακόμη φορά από στέλεχος κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Το αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να αδειάσουν τον Θανάση Οικονόμου, κάνοντας λόγο για προσωπικές θέσεις, επιχειρώντας τουλάχιστον να διασώσουν το επιχείρημα των σκιών στο πόθεν έσχες Μητσοτάκη, χωρίς σε καμία περίπτωση να εμπλέκουν πρώην βουλευτές του κόμματος.

Ζημιά στην τελική ευθεία

Παρόλα, αυτά η ζημιά είχε γίνει για την Κουμουνδούρου, καθώς στο παρά πέντε των ευρωεκλογών βρέθηκε να απαντά, διαψεύδοντας βεβαίως, απόψεις στελεχών της που σχολιάστηκαν ευρέως ως θεωρίες συνομωσίας. Προφανώς το αποτέλεσμα όλων αυτών δεν αναμένεται να έχει θετική επιρροή στη δυναμική του κόμματος, αν και δεν αποκλείεται οι μέρες που απομένουν να παρουσιάσουν ευκαιρίες αναπλήρωσης.