Πολιτική

Ξεκινούν οι τρεις πράξεις του δράματος Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκινούν οι τρεις πράξεις του δράματος Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ
Με την παρουσία του στο τηλεοπτικό πλατό του Alpha ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαινιάζει σήμερα τη «διαβολοβδομάδα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως η σημερινή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί την πρώτη από τις τρεις πράξεις του εβδομαδιαίου... δράματος της Κουμουνδούρου, αφού θα ακολουθήσουν η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη Παρασκευή και εν τέλει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή.

Οι τρεις αυτές παρουσίες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κρίνουν εν πολλοίς το κατά πόσο η Κουμουνδούρου θα συνεχίσει με μία ούτως ή άλλως εύθραυστη ισορροπία τρόμου μέχρι την επόμενη κρίση ή θα βυθιστεί σε νέα περιδίνηση μέσα στο καλοκαίρι με ορίζοντα μία νέα διάσπαση που σχεδόν σίγουρα θα του στοιχίσει και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιλογή του κ. Κασσελάκη να δώσει συνέντευξη άμα τη επιστροφή του από το πολυήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ, μετά και την πρωτοφανή κλιμάκωση με την σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον κατήγγειλε για «υπονόμευση», καθιστά σαφές πως σήμερα αναμένεται να αποκρυσταλλώσει έτι περαιτέρω τη στρατηγική του.

Η αναζήτηση νέων «υπονομευτών», μετά το Νοέμβριο και την διάσπαση των στελεχών που δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά, δεν έχει προξενήσει ιδιαίτερη εντύπωση στους παροικούντες την Κουμουνδούρου, που εκτιμούν πως ο κ. Κασσελάκης αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους προκειμένου να μην αναλάβει την ευθύνη της αποτυχίας, αφού όπως σημείωσε πρωτοκλασσάτο στέλεχος στο Dnews «αυτός που θα κέρδιζε τον Μητσοτάκη δεν κατάφερε να πιάσει ούτε 15%».

Ωστόσο η πρωτοφανής κλιμάκωση με υπόνοιες για «μαύρα ταμεία», το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της Αυγής χωρίς καμία εσωκομματική διαβούλευση, η ευθεία επίθεση στον πρώην Πρωθυπουργό αποτελούν κινήσεις που οδηγούν σε μία ανεπίστρεπτη σύγκρουση, ασχέτως πότε αυτή θα εκδηλωθεί στην ολοκληρία της.

Αυτό που μέχρι στιγμής έχει καταστεί σαφές από τις κινήσεις Κασσελάκη είναι πως πρόθεσή του είναι η εξώθηση στην έξοδο του Αλέξη Τσίπρα και όσων δεν υποτάσσονται στην μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα Ι.Χ. της ηγεσίας ή ασκούν κριτική. Καθώς επίσης πως επιδιώκει να τορπιλίσει τις όποιες συζητήσεις για ευρύτερη ανασύνθεση του χώρου, που έχουν ενταθεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς εκτιμάται πως αυτές δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος.

Το κλίμα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου μυρίζει μπαρούτι εδώ και μέρες, μετά και το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς η ηγεσία επιδεικνύει δυσανεξία στην πολιτική κριτική για τους χειρισμούς που οδήγησαν στο εκλογικό ναυάγιο.

Είναι ενδεικτικό πως η επιστολή των «87» με την οποία ασκούν έντονη κριτική για τους χειρισμούς Κασσελάκη και ζητούν συνεδρίαση των οργάνων για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αντιμετωπίστηκε ως «πολεμική» κίνηση και «απαντήθηκε» με μία σειρά από επιθετικές κινήσεις που προσιδιάζουν σε στρατηγική διάσπασης.

- Στην αρχή ήταν η διαρροή ότι πίσω από το κείμενο των 87 στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας,

- Στην συνέχεια ήταν η φράση Κασσελάκη ότι «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρο χρήμα», κάτι που υπονοεί ότι υπήρξε ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ (του Τσίπρα) που έχει πάρει «μαύρα».

- Παράλληλα, ο μηχανισμός Κασσελάκη στα social media έχει εξαπολύσει εκστρατεία «δολοφονίας χαρακτήρων» για τον Αλέξη Τσίπρα και τα 87 στελέχη που υπογράφουν το κείμενο διαφωνίας με τις επιλογές της ηγεσίας.

- Πριν τρεις μέρες είχαμε τη διαρροή από το στρατόπεδο Κασσελάκη ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει συμβάλει στον έρανο για ενίσχυση των ΜΜΕ του κόμματος που βρίσκονται στο όριο της χρεοκοπίας. Η συγκεκριμένη διαρροή προκάλεσε την πρώτη αντίδραση της πλευράς Τσίπρα. Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού έκαναν λόγο για χυδαιότητες.

- Και φτάσαμε στη μεταμεσονύκτια ανάρτηση, με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά καλεί τον Αλέξη Τσίπρα σε ανοιχτή αναμέτρηση: «Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια».

Οι αντιφρονούντες τον περιμένουν χωρίς διάθεση υποχώρησης

Με αυτά τα δεδομένα, στο αντικασσελακικό στρατόπεδο θα περιμένουν να ακούσουν σήμερα το βράδυ όσα έχει να πει ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς και να διαπιστώσουν τη στάση του κατά την Πολιτική Γραμματεία της Παρασκευής, προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα και να καθορίσουν τη δική τους στάση στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής.

Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι το εν λόγω στρατόπεδο, διευρύνεται και βρίσκεται σε συνεννόηση αυτή την περίοδο, χαράσσοντας τη στρατηγική αντιμετώπισης του επικεφαλής της Κουμουνδούρου ανάλογα με τις κινήσεις του.