Πολιτική

Ευρωκλογές 2024 - Politico: Τι διακυβεύεται για τα ελληνικά κόμματα

Ευρωκλογές 2024 - Politico: Τι διακυβεύεται για τα ελληνικά κόμματα Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο πήχης της ΝΔ και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ στις φετινές ευρωκελογές

Μία σύντομη ανάλυση αναφορικά με το τι διακυβεύεται για τα ελληνικά κόμματα στις ευρωεκλογές 2024 που ολοκληρώνονται στις 19.00 της Κυριακής, κάνει το Politico.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε μια ηχηρή νίκη στις εθνικές εκλογές μόλις πριν από έναν χρόνο, οπότε το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα δεν θεωρείται κρίσιμο για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Η ΝΔ έχει θέσει ως στόχο να φτάσει το αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών (33,12%) και όχι το 40,56% που έλαβε στις εθνικές κάλπες τον περασμένο Ιούνιο. Οτιδήποτε κάτω από αυτό, ειδικά αν πέσει κάτω από το 30%, μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την πρόσφατη κυριαρχία του κόμματος.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το σοσιαλιστικό κόμμα, ΠΑΣΟΚ, μάχονται για τη δεύτερη θέση, με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα, αν και με ποσοστό κάτω από το 17,83% που σημείωσε το κόμμα τον περασμένο Ιούνιο.

Η δεύτερη θέση να είναι αρκετή για τον σημερινό ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασελάκη, για να εδραιώσει τη θέση του στο κόμμα.

Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να βγουν ενισχυμένα από τις κάλπες της Κυριακής. Η Ελληνική Λύση φαίνεται ότι θα διπλασιάσει τουλάχιστον το ποσοστό των ψήφων της από τις ευρωεκλογές του 2019 (4,18%), αναφέρει το Politico.