Πολιτική

Αποτελέσματα ευρωεκλογών 2024: Η ανακοίνωση, η έκπληξη και η ώρα των μεγάλων ειδήσεων

Αποτελέσματα ευρωεκλογών 2024: Η ανακοίνωση, η έκπληξη και η ώρα των μεγάλων ειδήσεων
Σε περίπου μία ώρα αναμένεται να κλείσουν οι κάλπες και να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα ευρωεκλογών 2024, αφού πρώτα ανακοινωθεί το exit poll.

Το δυσάρεστο σε αυτή την εκλογική διαδικασία είναι η μεγάλη αποχή που φαίνεται πως παγιοποιείται. Το στοίχημα πλέον η Ελλάδα να μην έχει τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχή μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Λίγο πριν από τις 6 μμ η συμμετοχή είναι κάτω από 40%. Νωρίτερα ο κ. Μαύρος τόνιζε πως «Πολλοί εικάζουν πως η αποχή μπορεί να έχει μπροστά το 6. Αυτό θα μας μπερδέψει πάρα πολύ και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Έχουμε τρόπο για να μετρήσουμε και την αποχή στα αποτελέσματα του exit poll».

Το exit poll αναμένεται να ανακοινωθεί στις 7 μ.μ. αμέσως μετά το «σφράγισμα» των παραβάν στα εκλογικά κέντρα όλης της χώρας. Το γεγονός ότι η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές είναι χαμηλή, και ίσως σημειώσει ιστορικό χαμηλό, μπορεί να φέρει εκπλήξεις σε διάφορα κόμματα, με απώλειες ποσοστών στα μεγάλα κόμματα, ή και ανάδειξη κομμάτων που δεν συγκέντρωναν υψηλά ποσοστά στις εκτιμήσεις ψήφου στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις. 

Το πρώτο αποτέλεσμα της έρευνας θα το μάθουμε στις 19:00, ωστόσο η ενσωμάτωση των στοιχείων θα συνεχίζεται και γύρω στις 21:00 θα έχουμε ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα, με τις ενδιάμεσες μεταβολές στα ποσοστά που μπορεί να έχουν υπάρξει.

Τεράστια αποχή

Σε πρωτοφανή επίπεδα κινείται η αποχή στις ευρωεκλογές 2024. Η συμμετοχή μέχρι τις 17.30 ήταν στο 32,9 %, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών.

Δείτε αναλυτικά τα ποσοστά της αποχής και τους χάρτες με τα αποτελέσματα μόλις ανοίξουν ΕΔΩ.

apotelesmata_euroeklogon_a1895.jpeg

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των Exit Poll ξεκίνησε και ήδη οι φόβοι για την μεγάλη αποχή εκφράζεται ανοιχτά.