Πολιτική

Πρώτη φορά ψήφισαν λιγότεροι από όσους απείχαν - Ο Ραγκούσης εξηγεί γιατί είναι τόσο μεγάλη αποχή

Πρώτη φορά ψήφισαν λιγότεροι από όσους απείχαν - Ο Ραγκούσης εξηγεί γιατί είναι τόσο μεγάλη αποχή Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ILIALIVE.GR/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
Η ανάρτηση του Γιάννη Ραγκούση για το ιστορικό ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές 2024.

«Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, είναι πλειοψηφία οι απέχοντες και μειοψηφία οι μετέχοντες», επισημαίνει ο Γιάννης Ραγκούσης, σε ανάρτηση για το ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές 2024, που κινείται σε ιστορικό επίπεδο.

Έως τις 17:30 το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 32,9%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Αν δεν είχε επικρατήσει η άφρων θεσμική επιλογή να αποσυνδεθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, τότε σήμερα, περίπου 5,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα είχαν διαμορφώσει τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα. Δηλαδή η πλειοψηφία των εκλογέων και όχι η μειοψηφία, όπως συμβαίνει σήμερα για πρώτη φορά, μεταπολιτευτικά, στη χώρα μας», υπογραμμίζει ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Η συμμετοχή θα είχε ανέλθει τουλάχιστον στο 52,5%- όσο ήταν στις αυτοδιοικητικές του περασμένου Οκτωβρίου, χωρίς την συνδρομή της επιστολικής ψήφου- αντί για 40% περίπου, που θα είναι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της επιστολικής ψήφου!», συμπληρώνει.

«Ας ελπίσουμε ότι η χώρα και η οικονομία δεν έζησαν δύο παρατεταμένες, συνεχόμενες, προεκλογικές περιόδους, για να δουν στο τέλος από τη μείωση της συμμετοχής, να ευνοούνται εκλογικά τα κάθε λογής ακροδεξιά μορφώματα», επισημαίνει ακόμα.

Ο Γιάννης Ραγκούσης εκφράζει την άποψη ότι έπειτα από τη σημερινή «πολιτειακά, απολύτως προβληματική συνθήκη που διαμορφώθηκε», η πρώτη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι να επανέλθει η ρύθμιση του Καλλικράτη για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των δύο αναμετρήσεων. «Κάτι τέτοιο είναι εφικτό να θεσμοθετηθεί μαζί με μία ολιγόμηνη παράταση της τρέχουσας θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών, συνταγματικά ανεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Προφανώς, είναι πλέον ζήτημα δημοκρατίας», συμπληρώνει.

«Η δεύτερη αλλαγή που πρέπει επιτέλους να εξετάσουμε, είναι η κατάργηση του σταυρού προτίμησης σε πανελλήνια κλίμακα, ως μέσο για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών», καταλήγει ο Γιάννης Ραγκούσης.

{https://www.facebook.com/giannisragkousis/posts/pfbid0drBCcvbsgAKVDj2chTiaEvj5QGZSH7dFQbeEREXXU4Qh2EHM2yo3Z2GWhFSidz9Zl}

Ευρωεκλογές 2024: Μεγάλη αποχή, στο 32,9% η συμμετοχή

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, έως τις 17:30 το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές 2024 ήταν 32,9%.

Τα στοιχεία αυτά ήταν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών τμημάτων, μιάμιση ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες. Έως εκείνη τη στιγμή είχαν ασκήσει το εκλογικό δικαίωμά τους 3.161.816 ψηφοφόροι.

Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, που όμως είναι αρκετά κάτω από 40%, καταγράφονται στις περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Θεσσαλίας, ενώ τα χαμηλότερα στα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο.

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια:

  • Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 30,5%.
  • Κεντρικής Μακεδονίας 33,8%.
  • Δυτικής Μακεδονίας 29,4%.
  • Ηπείρου 33,1%.
  • Θεσσαλίας 34%.
  • Ιονίων Νήσων 26%.
  • Δυτικής Ελλάδας 31%.
  • Στερεάς Ελλάδας 34,6%.
  • Αττικής 35,1%.
  • Πελοποννήσου 28,1%.
  • Βορείου Αιγαίου 29%.
  • Νοτίου Αιγαίου 28,5%.
  • Κρήτης 35%.

evroekloges2024symmetoxi_9a9b3.jpg