Πολιτική

Κασσελάκης για προοδευτικό χώρο: Προχωράμε μόνοι μας, με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτές πόρτες

Κασσελάκης για προοδευτικό χώρο: Προχωράμε μόνοι μας, με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτές πόρτες
«Λέω ξεκάθαρα ότι πιστεύω πως θα κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απέκλεισε ξανά τις «συμφωνίες κορυφής» για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά μόνος μου, με «ανοιχτό μυαλό και ανοιχτές πόρτες».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του Mega δήλωσε βέβαιος ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές, προέβλεψε ότι σε αυτές δεν θα είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δήλωσε πως «δεν πετάω από τη χαρά μου» για το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές 2024.

«Δεν μπορώ να ελέγξω τι πρόθεση έχει ο υπόλοιπος προοδευτικός κόσμος. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να βασιστούμε σε προθέσεις άλλων, σε προσωπικές ατζέντες, πρέπει να προχωρήσουμε να κάνουμε το κόμμα μας ελκυστικό, γειωμένο», είπε αρχικά.

«Πρέπει πάντα να επενδεύεις στη βάση, στην κοινωνία. Θα δώσουμε κάθε δυνατότητα στην κοινωνία να μιλήσει. Συμφωνίες κορυφής δεν θα γίνουν. Προχωράμε μόνοι μας, με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτές πόρτες», συνέχισε.

«Αν η κοινωνία αποφασίσει ότι θέλει ένα μεγαλύτερο σχήμα απέναντι στη δεξιά πολιτική, τότε προφανώς ο ηγέτης αυτού του σχήματος να έχει νομιμοποίηση από τον λαό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν σε τέτοια περίπτωση θα ήταν υποψήφιος απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, περιορίστηκε να πει: «Είναι ένα θεωρητικό σενάριο, επειδή πολλοί πίσω από κλειστές πόρτες σχεδιάζουν. Ο κόσμος τα έχει σιχαθεί αυτά».

Σε ερώτηση που δέχθηκε αν υπάρχει «μυστική συνεννόηση» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, απάντησε: «Έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά, δεν θέλω να σχολιάσω κάτι παραπάνω πέρα από ότι θεωρώ ότι η Νέα Αριστερά πρέπει να επιστρέψει τις έδρες της. Είχε μια ευκαιρία να αποδείξει την απήχησή της, μιλάμε για σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συνταχθεί απέναντί μου στις εκλογές».

Στέφανος Κασσελάκης: Δεν πετάω από τη χαρά μου για το αποτέλεσμα

«Δεν πετάω από τη χαρά μου», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

«Δεν είμαστε πλέον σε “νταμπλ σκορ+”, το μειώσαμε», δήλωσε. «Μετά από δύο διασπάσεις, αν βάλεις στον υπολογισμό τη μεγάλη απώλεια στη Ροδόπη και την Ξάνθη, κρατηθήκαμε στις ίδιες δυνάμεις που είχαμε πέρυσι, ενώ η ΝΔ κατέρρευσε», συνέχισε.

«Ποιοτικά, ήταν η πρώτη φορά που είχαμε εισροή από τη ΝΔ εδώ και χρόνια. Κερδίσαμε δυναμικά κοινά, όπως οι 17-35 ετών. Αυτό είναι μια παρακαταθήκη για εμάς. Ήμασταν πρώτοι στους αναποφάσιστους. Το πιο βασικό, ανακτήσαμε τη δυνατότητα να είμαστε πρώτοι στις λαϊκές συνοικίες», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση αν κάνει την αυτοκριτική του κι αν έχει κάνει λάθη, που συνέβαλαν στο εκλογικό αποτέλεσμα, απάντησε: «Έχω κάνει πάρα πολλά λάθη και πάρα πολλά καλά. Για αυτό έχουμε αντέξει. Είμαι υπερήφανος που δεν αλλάξαμε την πυξίδα μας. Βγάλαμε πρώτη φορά θετική ατζέντα με φιλολαϊκές πολιτικές».

«Θα κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Λέω ξεκάθαρα ότι πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές. Το πρώτο βήμα έγινε, μίκρυνε η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, με έναν τρόπο πολύ συνταρακτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Για τον ανασχηματισμό είπε ότι «δεν έχει νόημα» και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακύκλωση. «Θα τιμωρήσει μερικούς υπουργούς που είπαν βλακείες προεκλογικά, όπως ο Σκέρτσος για τα απορρυπαντικά. Θα έπρεπε να τιμωρούσε και τη μεγάλη αλαζονεία του Άδωνι Γεωργιάδη», συμπλήρωσε.

«Κανένας δεν ώθησε τον Τσίπρα να παραιτηθεί»

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός του είχε πει ότι «δεν επιθυμούσε να γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

«Είναι λογικό, κανείς δεν τον ώθησε να παραιτηθεί, μόνος του ήθελε να φέρει την ανανέωση», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας την ηγεσία ενός νέου σχήματος της κεντροαριστεράς και αν ο ίδιος θα ήταν υποψήφιος απέναντί του, είπε: «Αυτά τα σενάρια θα γράφονται». Όταν κλήθηκε να απαντήσει αν ο πρώην πρωθυπουργός δικαιούται αυτή τη θέση, είπε: «Όλοι οι Έλληνες δικαιούνται. Προσωπικά θα συνεχίσω να κάνω αυτό που ξέρω ότι έχει ανάγκη η κοινωνία, ένα ανεξάρτητο, φιλολαϊκό, φιλοευρωπαϊκό κόμμα».

Τέλος, δήλωσε ότι σκοπεύει να πάει στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, στην οποία όπως ανέφερε δεν του ζητήθηκε να μιλήσει, ούτε θα το έπραττε. «Δεν είναι σωστό ένα Ινστιτούτο που φέρει το όνομά του και έχει στόχο μεγαλύτερο από τα εσωτερικά της Ελλάδας να το πολιτικοποιήσω με δική μου ομιλία», πρόσθεσε.

«Αυτή η συνέντευξη δεν έπρεπε να είναι ζωντανή»

Στη συνέντευξη ανέβηκαν αρκετές φορές οι τόνοι. Κάποια στιγμή, υπήρξε μια στιχομυθία ανάμεσα στη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη, για τις ερωτήσεις.

«Αυτή η συνέντευξη δεν έπρεπε να είναι ζωντανή πρέπει να την μοντάρουμε», σχολίασε γελώντας ο Στέφανος Κασσελάκης. «Δεν μοντάρουμε συνεντεύξεις εδώ», του απάντησε η Ράνια Τζίμα. Τότε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο.

«Έχουμε κάνει στο Μαξίμου, πριν από 1-1,5 χρόνο», του είπαν οι δημοσιογράφοι. «Εδώ γιατί δεν έχει έρθει;», ρώτησε ξανά εκείνος για να πάρει την απάντηση «Αυτό είναι το ζήτημά σας;».

{https://www.facebook.com/100093770103899/videos/450984437636487/}