Πολιτική

Ανασχηματισμός 2024: Τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στην κυβέρνηση

Ανασχηματισμός 2024: Τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στην κυβέρνηση
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έκρυβε μικρές εκπλήξεις με τα νέα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν στον ανασχηματισμό.

Τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης κατόπιν ανασχηματισμο΄ύ ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με τα ονόματα που εισέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα να έχουν θητεύσει ως επί τον πλείστον και στο παρελθόν σε υπουργικές θέσεις.  Η ορκωμοσία των νέων μελών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Αύριο στις 10:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τη νέα σύνθεση με τα θέματα ημερήσιας διάταξης που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Τα νέα πρόσωπα που ανέλαβαν ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα 

Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί θα ορκιστούν σήμερα (14.06.2024) στις 18:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα γίνει αύριο Σάββατο, πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για την Ελβετία και τη διάσκεψη για την Ουκρανία.

Ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη θέση του Χάρη Θεοχάρη είναι ο Χρίστος Δήμας.

Ο μέχρις πρότινος υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος αναβαθμίζεται σε Υπουργό του αντίστοιχου Υπουργείου με την Νίκη Κεραμέως από Υπουργός Εσωτερικών να αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας.

Στο ίδιο υπουργείο αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης αναλαμβάνει ο Κώστας Γκιουλέκας στη θέση του Στάθη Κωνσταντινίδη και στη νεοσυσταθείσα θέση αρμόδιος  για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης αναλαμβάνει ο Βασίλης Σπανάκης.

Νέα είσοδος στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ο Βασίλης Οικονόμου που αναλαμβάνει υφυπουργός.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε δομικό ανασχηματισμό με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να αναλαμβάνει Υπουργός στη θέση του Κώστα Σκρέκα με υφυπουργό τη Ζωή Ράπτη  στις αντίστοιχη θέση του Μάξιμου Σενετάκη. 

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πέραν της υπουργοποίησης Κεραμέως στη θέση της Δόμνας Μιχαηλίδου που τέθηκε εκτός κυβέρνησης έχουμε και την έλευση του Κώστα Καραγκούνη στη θέση του Βασίλη Σπανάκη ως υφυπουργού. 

Στο Υπουργείο Πολιτισμού αποχώρησε ο Χρίστος Δήμας ως υφυπουργός για να αναλάβει χαρτοφυλάκιο στο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και στην θέση του πήγε ο Ιάσων Φωτήλας.

Στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο απελθών Δημήτρης Καιρίδης παραδίδει τον υπουργό θώκο στον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ανακατατάξεις και στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την έλευση της Κατερίνας Παπακώστα ως υφυπουργού στη θέση της Μαρίας Κεφάλα.

Στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Λευτέρης Αυγενάκης αποχωρεί από την υπουργική θέση για να αντικατασταθεί από τον Κώστα Τσιάρα ενώ στο ίδιο υπουργείο αποχωρεί από την θέση του Υφυπουργού ο Σταύρος Κελέτσης για να αναλάβει καθήκοντα ο Χρήστος Κέλλας.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μένει εκτός ο Γιάννης Παππάς και στη θέση του ως υφυπουργός έρχεται ο Στέφανος Γκίκας.

Τέλος ο Γιώργος Μυλωνάκης αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.