Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας δήλωσε «παρών»: Δεν με πτοούν οι επιθέσεις, δεν πρόκειται να κάνω πίσω, δεν υποχωρώ

Ο Χάρης Δούκας δήλωσε «παρών»: Δεν με πτοούν οι επιθέσεις, δεν πρόκειται να κάνω πίσω, δεν υποχωρώ Φωτογραφία: INTIME / ΙΣΜΗΝΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
«Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό», δήλωσε ο Χάρης Δούκας.

«Χρειάζεται ένα άλμα γρηγορότερο από τη φθορά», τόνισε ο Χάρης Δούκας, που επικαλούμενος τον Οδυσσέα Ελύτη δήλωσε «παρών» στις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ.

«Δεν με πτοούν οι επιθέσεις, δεν πρόκειται να κάνω πίσω, δεν υποχωρώ», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη με τίτλο «Τι Δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;».

«Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Χάρης Δούκας.

«Ορισμένες απόψεις ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό επιμένουν σε έναν πλήρη διαχωρισμό των πολιτικών χώρων, όπου η ενασχόληση με το τοπικό δεν πρέπει να κάνει ένα βήμα περισσότερο, αγνοώντας την αλληλοσύνδεση μεταξύ τους, αγνοώντας τη διεθνή εμπειρία. Δεν χρειάζεται να τονίσω εδώ πόσο πίσω μας πάνε παρόμοιες απόψεις και πόσο μας απομακρύνουν από μια συζήτηση για τις προοδευτικές λύσεις στην εποχή μας. Αντίθετα ενισχύουντη διατήρηση της στασιμότητας, η οποία είναι σήμερα επικίνδυνη», υπογράμμισε.

Ο λόγος, συνέχισε, είναι ότι «η κυβερνητική εξουσία ήδη βρίσκεται σε ανεπανόρθωτη διαδικασία ταχείας αποδόμησης» και υπάρχει ο κίνδυνος «η κυβερνητική στασιμότητα να μετατραπεί σε εθνική κρίση».

Το «μοντέλο Δούκα» και ο χρόνος των εξελίξεων

Αναφερόμενος στο λεγόμενο «μοντέλο Δούκα», σημείωσε ότι η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ, αλλά και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων.

«Δεν επικράτησε απλώς εκλογικά, ευκαιριακά, αλλά είναι μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά, στην οποία ενώνονται οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής εφαρμογής στον δήμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους», πρόσθεσε.

Αυτή η προσπάθεια δεν είναι χωρίς κόστος, υπογράμμισε. «Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ», ξεκαθάρισε.

«Ο χρόνος των εξελίξεων δεν είναι ευθύγραμμος, στατικός χώρος, απεριόριστος. Μου λένε ορισμένοι. Ας αφήσουμε τα πράγματα να ωριμάζουν σιγά-σιγά, ας υπομένουμε αυτή τη διαδικασία στασιμότητας. Άφησε τη σήψη να εξελίσσεται. Κάθισε στο γραφείο σου αναπαυτικά και μην ασχολείσαι. Μου επιτέθηκαν μάλιστα επειδή τολμάω ακόμα και να αγωνιώ. Απέναντι σε αυτές τις απόψεις, υποστηρίζω μια διαφορετική κλίμακα χρόνου. Η ιστορία γράφεται με ασυνέχειες και τομές που αλλάζουν τον ρουν των εξελίξεων. Χρειάζεται ένα άλμα γρηγορότερο από τη φθορά, που λέει και ο Ελύτης», δήλωσε ο Χάρης Δούκας.

«Υποστηρίζω ό,τι μια ανάλογη κρίσιμη κατάσταση είναι και αυτή που διαμορφώνεται σήμερα, στο τώρα. Δεν είναι ότι όλα παίζονται τώρα, αλλά κρίνεται αν θα δοθεί μια σημαντική ευκαιρία για μια καινούργια ώθηση. Στον χρόνο του παρόντος, σε ένα πολιτικό σκηνικό που βρίσκεται σε δυσαρμονία», τόνισε.

«Και αν το βιβλίο μιλάει για την κατεύθυνση των κομμάτων το 2050, εγώ θέλω ο χώρος στον οποίο πάντα ανήκω, θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό», κατέληξε ο Χάρης Δούκας.