Πολιτική

Συνεδριάζει αύριο η ΚΟ της ΝΔ για τις απώλειες στις Ευρωεκλογές, γκρίνια «γαλάζιων» στελεχών για τις επιλογές

Συνεδριάζει αύριο η ΚΟ της ΝΔ για τις απώλειες στις Ευρωεκλογές, γκρίνια «γαλάζιων» στελεχών για τις επιλογές
Στις 11 αύριο το πρωί θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΝΔ στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει η αποτίμηση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος και αναμένεται να εκφραστεί έντονη δυσαρέσκεια από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τόσο για πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όσο και για ζητήματα ιδεολογικού προσανατολισμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε πάντως κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν «μία νίκη για τη ΝΔ με πολύ μεγάλη διαφορά, όμως με μία απόσταση περίπου πέντε μονάδων από τον εκλογικό στόχο του κόμματος»

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι θα δοθεί ο λόγος σε όσες και όσους βουλευτές το επιθυμούν και πρόσθεσε ότι «στο τέλος της ημέρας θα προχωρήσουμε μπροστά και να εφαρμόσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμά μας, όπως μας ζήτησαν οι πολίτες, "είτε επικροτώντας αυτά που κάνει η κυβέρνηση με την ψήφο τους, είτε στέλνοντας ένα μήνυμα κυρίως δια της αποχής τους, χωρίς να στηρίζουν κάποιο άλλο κόμμα».

Απαντώντας εξάλλου εμμέσως σε απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ περί επιστροφής σε παραδοσιακές αρχές και θέσσεις της λαϊκής δεξιάς, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως η ΝΔ ,μέσα σε χρόνια δύσκολα, πρωτοφανών εισαγόμενων κρίσεων, έχει καταφέρει να επιτύχει εκλογικά αποτελέσματα που είχε να τα δει πολλά χρόνια και αυτό οφείλεται και στον αγώνα των βουλευτών και στα μέλη της ΝΔ, αλλά και στο ότι έχουν έρθει νέα στελέχη και έχουν μεγαλώσει το κόμμα

«Αυτή είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη, να συνεχίσει η ΝΔ να απαντά στα αιτήματα της κοινωνίας , να συνεχίσει να κοιτά μπροστά, να μην γυρίζει πίσω» πρόσθεσε.

Μαρινάκης: Αν ο Κασσελάκης έχει στοιχεία για “μαύρα ταμεία” στον ΣΥΡΙΖΑ, να τα πάει στη Δικαιοσύνη

Ερωτηθείς για την αναφορά του Στ Κασσελάκης περί "μαύρου χρήματος" στα κόμματα, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «κάθε σοβαρή καταγγελία, για να έχει αξιοπιστία, πρέπει να διατυπώνεται και να αναφέρεται στις αρμόδιες αρχές» και πρόσθεσε ότι πολιτική μόνο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εκτόξευση διαφόρων αιτιάσεων, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

«Εμείς δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να μπούμε σε μία τέτοια διαδικασία. Αν ο κ. Κασσελάκης έχει κάτι περισσότερο, που προφανώς όλα αυτά που λέει είναι σοβαρά ως αιτιάσεις, προφανώς πρέπει να τα πάει εκεί που ορίζει ο νόμος, στη Δικαιοσύνη» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε «Ούτε πρόκειται να μπούμε στην διαδικασία σχολιασμού όσων εκτοξεύει ο ίδιος ή άλλα στελέχη του κόμματός του, στο πλαίσιο εσωκομματικών διενέξεων. Δεν είναι δική μας δουλειά ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αυτό όμως που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε είναι ότι με τον πιο κυνικό τρόπο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τις ΗΠΑ, είπε στους πολίτες ότι τελικά δεν έχουμε πρόγραμμα, ελάτε να το φτιάξουμε από την αρχή».

Εάν χρειαστεί κάποια στήριξη για το ηλεκτρικό ρεύμα, εμείς δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια και το έχουμε αποδείξει, αλλά δεν φαίνεται ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς, με αφορμή τις ανατιμήσεις τον Ιούνιο στα πράσινα τιμολόγια, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, στις αρχές του έτους η τιμή του κυμαινόταν γύρω στα 13,6 λεπτά την κιλοβατώρα, ενώ τον Ιούνιο βρίσκεται στα 11,9 λεπτά, δηλαδή 12,5% κάτω σε σχέση με τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου των πολύχρωμων τιμολογίων.

Και αν το συγκρίνουμε με τον Δεκέμβριο 2023, η σύγκριση αυτή οδηγεί στο ποσοστό 18% κάτω. Άρα, μέσα σε έξι μήνες εφαρμογής, από Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο 2024, φαίνεται ότι το μέτρο αυτό έχει πετύχει και έχουμε και τιμές που μάλιστα αν το δει κανείς σωρευτικά στον βασικό μας πάροχο, φθάνουν σε τιμές προ κρίσης, πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για κάποιες αυξομειώσεις οι οποίες παρατηρούνται γιατί αλλάζει η τιμή της χονδρεμπορικής, για την οποία τόνισε ότι τον Ιούνιο παρατηρήθηκε μία αύξηση που οφείλεται σε τρεις λόγους:

Την πολύ αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια που όπως είπε, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί έχοντας λίγο παραπάνω τιμές χονδρικής τους καλοκαιρινούς μήνες και θα υποχωρήσει, απ' ότι φαίνεται, το φθινόπωρο. Όπως ανέφερε είναι 45% μεγαλύτερη η ζήτηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες

Την αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου και στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά.

Την λίγο μικρότερη τον προηγούμενο μήνα χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την οποία τόνισε όμως ότι φαίνεται να επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα.

«Στο διά ταύτα: Παρατηρούμε τις αλλαγές στις τιμές της χονδρεμπορικής που όμως φαίνεται ότι δεν οδηγούν σε τιμές μεγαλύτερες από τον Δεκέμβριο. Είναι δεδομένο πως αν φθάσουμε σε σημεία μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα για τους καταναλωτές- που δεν είμαστε εκεί, ούτε φαίνεται ότι θα φθάσουμε- θα επέμβουμε, όπως έχουμε κάνει σε όλες τις προηγούμενς περιπτώσεις. Αλλά επαναλαμβάνω, για να μην υπάρχει ανησυχία στους πολιτες, στοιχεία πλέον έξι μηνών δείχνουν ότι το μέτρο αυτό έχει πετύχει , έχουμε επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και καθημερινά και μηνιαία τις τιμές», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.