Πολιτική

Ανεξέλεγκτη τροπή στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ανοίγει θέμα αμφισβήτησης… του εαυτού του και πόλεμο στον Τσίπρα

Ανεξέλεγκτη τροπή στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ανοίγει θέμα αμφισβήτησης… του εαυτού του και πόλεμο στον Τσίπρα Φωτογραφία: SOOC
Ανεξέλεγκτη τροπή και χαρακτηριστικά αυτοϋπονόμευσης απέκτησε αργά χθες μετά τα μεσάνυχτα ο πόλεμος υπονοουμένων που είχε ανοίξει τις τελευταίες μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, καθώς με δύο απανωτές μεταμεσονύκτιες αναρτήσεις από τις ΗΠΑ ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε αρχικά τον προκάτοχο του να σταματήσει την «υπονόμευση» και στη συνέχεια διόρθωσε, ζητώντας στήριξη «χωρίς παιχνίδια».

Μολονότι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν εξαιρετικά ασυνήθιστες συμπεριφορές για πολιτικά πρόσωπα σε αυτό το επίπεδο, οι συνέπειες τους είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κήρυξη πολέμου Κασσελάκη σε Τσίπρα

Και αυτό, διότι έχει καταστεί πλέον δημόσια ξεκάθαρο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αντιμετωπίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως υπονομευτή του, αναιρώντας το ίδιο του το αφήγημα ότι ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει τις προσπάθειες του. Επιπλέον, με τη χθεσινή του ανάρτηση καλεί ουσιαστικά τον Αλέξη Τσίπρα, είτε τον ακολουθήσει σταματώντας την αμφισβήτηση του είτε να αναλάβει ξανά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, μια πολιτική δήλωση υποταγής του Αλέξη Τσίπρα, η οποία μάλλον θα πρέπει να θεωρείται απίθανη. Επίσης, τα βαριά υπονοούμενα Κασσελάκη για ύπαρξη μαύρων ταμείων στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι διαρροές της Κουμουνδούρου περί μη ανταπόκρισης Τσίπρα στην έκκληση χρηματικής στήριξης της Αυγής, φαίνεται να έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα που μοιάζει αδύνατο να γεφυρωθεί.

Ραγδαία επιτάχυνση της πορείας προς τη σύγκρουση

Παράλληλα, όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφές ότι, είτε ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου δεν νιώθει ασφαλής για την καρέκλα του μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είτε πως έχει αποφασίσει να εξωθήσει τις καταστάσεις στα άκρα προκειμένου να απαλλαγεί οριστικά από ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματος, το οποίο εξακολουθεί να τον αμφισβητεί σε οριακό σημείο, χωρίς όμως προς το παρόν να θέτει θέμα ηγεσίας. Και πράγματι ένα μεγάλο κομμάτι του στελεχικού δυναμικού, όχι μόνο δεν σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα, αλλά μοιάζει να περιμένει να μεγαλώσει η φθορά του Στέφανου Κασσελάκη προκειμένου να έρθει και η στιγμή του οριστικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, με τις τελευταίες εξελίξεις ενδεχομένως να επιταχύνουν ραγδαία αυτή την πορεία. Το βέβαιο είναι ότι η πλευρά των αντικασσελακικών δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα και θα εξακολουθήσει να ασκεί σκληρή κριτική, χωρίς να αποκλείονται και πιο σκληρές κινήσεις, ιδίως με δεδομένο τον εκθετικό χαρακτήρα που έχει αποκτήσει η κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Τί έχει προηγηθεί

Αυτός ο νέος κύκλος εσωκομματικής σύγκρουσης ξεκίνησε με την ανάρτηση-μανιφέστο του Στέφανου Κασσελάκη τη Δευτέρα, με την οποία προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στην Κουμουνδούρου και εξοβελισμό των παλιών στελεχών, αφήνοντας παράλληλα βαριά υπονοούμενα περί ύπαρξης μαύρων ταμείων στην Κουμουνδούρου. Είχαν προηγηθεί το πρώτο συνέδριο του ινστιτούτου «Αλέξης Τσίπρας», στο οποίο ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός και σειρά άλλων σημαντικών προσώπων είχαν τοποθετηθεί υπέρ της σύγκλησης των προοδευτικών δυνάμεων, με υπέρβαση των σημερινών ηγεσιών τους, αλλά και σειρά γκάλοπ που έδειχναν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει απήχηση ως ηγέτης ενός τέτοιου νέου ενιαίου σχήματος. Μετά τη βόμβα περί μαύρων ταμείων ξεκίνησε να κλιμακώνεται η κριτική αρκετών στελεχών στον Στέφανο Κασσελάκη, που κορυφώθηκε με έντονα επικριτικό κείμενο 87 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, το οποίο ανάγκασε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (λίγο πριν την δημοσιοποίηση του, αλλά ενώ είχε γίνει ήδη ευρέως γνωστό το περιεχόμενου του μέσω διαρροών) να προχωρήσει σε σύγκληση Πολιτικής Γραμματείας (4/7) και Κεντρικής Επιτροπής (7/7). Παράλληλα, κλιμακώνονταν οι πολεμοχαρείς φωνές των Κασσελακικών στα social media, οι οποίες χαρακτήριζαν το κείμενο των 87 πραξικόπημα και ζητούσαν την εκπαραθύρωση τους από τον νυν πρόεδρο, ενώ δεν έλλειπαν και τα άκρως επικριτικά σχόλια εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, ως σκιώδη καθοδηγητή της αμφισβήτησης Κασσελάκη.

Η κατάσταση ξέφυγε την Παρασκευή το βράδυ

Εκεί που η κατάσταση φαίνεται να ξέφυγε από κάθε έλεγχο ήταν την Παρασκευή το βράδυ όταν από πηγές της Κουμουνδούρου διέρρευσε ότι μόλις 3 από τα 87 αντιφρονούντα μέλη της ΚΕ έχουν προχωρήσει σε δωρεές στην Αυγή, όπως ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης. Το πρόβλημα ήταν ότι στα δημοσιεύματα για αυτούς που «δεν έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη» ενεπλάκη και το όνομα του Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που ανάγκασε συνεργάτες του να απαντήσουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι αυτονόητο πως θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση, προχωρώντας σε αντεπίθεση και κάνοντας λόγο για «χυδαιότητες» και «παιχνίδια με τις ζωές των εργαζομένων της Αυγής». Επισήμαιναν, δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε μπορέσει να ανταποκριθεί, καθώς είχε λάβει μόλις 24 ώρες τη σχετική επιστολή και έλλειπε για συναντήσεις στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια ανάρτηση στην οποία εξιστορούσε μακροσκελώς τη «φαγωμάρα» που έχει δεχτεί από τότε που ανέλαβε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απαντούσε στον Αλέξη Τσίπρα: «Ποιος εργαλειοποιεί την αγωνία εργαζόμενων ανθρώπων αποκρύπτοντας τη δραματική πραγματική εικόνα;». Επιπλέον, καλούσε-προκαλούσε τον πρώην πρωθυπουργό: «Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, σταμάτα την υπονόμευση και στήριξε με να κάνω την προσπάθεια μου". Λίγο αργότερα, η ανάρτηση είχε κατέβει, για να αντικατασταθεί μετά από μερικά λεπτά από μία άλλη, η οποία άλλαζε το, «αν όμως δεν το επιθυμείς, σταμάτα την υπονόμευση και στήριξε με να κάνω την προσπάθεια μου", με το, «αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια. Αν και η ουσία δεν αλλάζει, η μικρή μετατροπή φαίνεται να φανερώνει ότι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης αντιλαμβάνεται ότι έχει ενδεχομένως διαβεί τον Ρουβίκωνα.