Πολιτική

Το πολιτικό σκηνικό σε κατάσταση τήξης

Το πολιτικό σκηνικό σε κατάσταση τήξης
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πυροδότησε εντάσεις στα στρατόπεδα της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

Διανύουμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα καλοκαίρια των τελευταίων ετών, από τη σκοπιά των πολιτικών εξελίξεων. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών πυροδότησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στα τρία μεγάλα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να βρει το σημείο μιας νέας ισορροπίας μετά την απώλεια 12 μονάδων στις κάλπες, η οποία σηματοδότησε το τέλος της παντοκρατορίας Μητσοτάκη. Στην αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν μπει σε πολύ σοβαρές εσωκομματικές κρίσεις. Δεν είναι υπερβολή η εκτίμηση ότι το πολιτικό σύστημα έχει μπει σε κατάσταση τήξης, με άδηλη ακόμα τη νέα μορφή που θα πάρει στο τέρμα αυτής της διαδικασίας.

Κόντρες στην ΚΟ της ΝΔ

Αν κάποιος αναρωτιόταν τι ακριβώς άλλαξε στην πολιτική ζωή με τις ευρωεκλογές, η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να του δώσει την απάντηση.

Για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, από όταν δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε πρωθυπουργός, η συζήτηση στην ΚΟ τη Νέας Δημοκρατίας ήταν ουσιαστική, με κόντρες μεταξύ των βουλευτών και του πρωθυπουργού.

Πιο αιχμηρός ήταν ο Μάριος Σαλμάς ο οποίος είπε ότι η «κυβέρνηση είναι για τους λίγους» Η αποστροφή Σαλμά προκάλεσε την έντονη αντίδραση Μητσοτάκη. Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης άσκησαν επίσης ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Θόδωρος Καράογλου, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Κώστας Βλάσσης, ο Νότης Μηταράκης, ο Γιάννης Ανδριανός και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μεγαλύτερη σημασία από το περιεχόμενο της κριτικής είναι το γεγονός ότι αυτή έγινε, μιας και πριν τις ευρωεκλογές πριν κανείς δεν ασκούσε κριτική στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ. Η κριτική των βουλευτών δεν δείχνει μόνο τη διογκούμενη δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική αλλά και την γενίκευση της αίσθησης ότι το Μητσοτάκης δεν είναι πλέον παντοδύναμος.

Εντείνεται η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ οξύνεται η πάλη ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την εσωκομματική αντιπολίτευση. Χθες είχαμε σειρά δηλώσεων από στελέχη όπως η Όλγας Γεργοβασίλη, ο Χρήστος Σπρίτζης και ο Γιώργος Βασιλειάδης, οι οποίες απάντησαν σε όσα υπαινίχθηκε ο Κασσελάκης σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα περί μαύρου πολιτικού χρήματος.

Στην Κουμουνδούρου το κλίμα έγινε ακόμα πιο βαρύ από το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης της Αυγής μετά από κυκλοφορία 72 ετών. Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας καταγγέλλουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση Κασσελάκη.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή στον ομογενειακό ραδιοσταθμό Cosmos εμμέσως είπε το και την Αυγή φταίει ο Αλέξης Τσίπρας: «Να υπενθυμίσω επίσης ότι η απόφαση για το κλείσιμο του καθημερινού ημερήσιου φύλλου της Αυγής, για να κλείσει το ημερήσιο φύλλο, είχε παρθεί από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πριν την εκλογή μου ως Πρόεδρος, απλά ο προκάτοχός μου δεν την εφάρμοσε αυτή την απόφαση». Παρεμπιπτόντως, να πούμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μάλλον δεν είναι καλά ενημερωμένος γιατί η απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας ήταν η συνέχιση της έκδοσης της καθημερινής Αυγής με πρόγραμμα περικοπών εξόδων.

Η πιο σημαντική εξέλιξη όμως στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κυκλοφορία κειμένου/πλατφόρμας το οποίο υπογράφουν στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Στο κείμενο ασκείται κριτική στον Κασσελάκη για περιφρόνηση των συλλογικών οργάνων καθώς και για τακτικές στοχοποίησης στελεχών, ειδικά για θέματα ηθικής τάξης. Το βασικό όμως αίτημα του κειμένου είναι να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία ενότητας και ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου.
Κάτω από την πίεση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Κασσελάκης δέχτηκε τελικά να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία την Πέμπτη 4 Ιουλίου και η Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Συμμαχία Δούκα-Χριστοδουλάκη

Στο ΠΑΣΟΚ η μεγάλη χθεσινή είδηση ήταν η επισημοποίηση της συμμαχίας Δούκα- Χριστοδουλάκη. Με ανάρτησή του ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του δημάρχου Αθηναίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Στην ανάρτησή του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης επισημαίνει: «Πιστεύω βαθιά, πως η φωνή και τα «θέλω» της κοινωνίας δεν ορίζονται από τα «εγώ» ή την προσωπική φιλοδοξία. Προσωπικά ήξερα πάντα να την υπερβαίνω. Το ίδιο επιλέγω και τώρα. Γνωρίζοντας, λοιπόν, το βάρος μιας ευθύνης που μοιράζεται, για μένα είναι σαφές ποιο μοντέλο μπορεί να ενώσει δυνάμεις, να μεγαλώσει την παράταξη, να κερδίσει τη ΝΔ, να δώσει διέξοδο διακυβέρνησης σε μία κοινωνία με ανάγκες και προβλήματα. Και τελικά, να δώσει προοπτική νίκης για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ που ονειρευόμαστε». Και καταλήγει ως εξής: «Χρειαζόμαστε μια γενναία, τολμηρή Αλλαγή. Για την παράταξη, για την πατρίδα! Χάρη, πάμε;».

Με τη στήριξη Χριστοδουλάκη ενισχύεται κατά πολύ η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα. Πέρα από το ότι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στελέχη της νέας γενιάς του ΠΑΣΟΚ, έχει διατελέσει και γραμματέας του κόμματος.