Πολιτική

«Τριγμοί» στην ΝΔ, γκρίνια και το «δεν ήξερα» του Μητσοτάκη

«Τριγμοί» στην ΝΔ, γκρίνια και το «δεν ήξερα» του Μητσοτάκη
Επεισοδιακή ήταν η χτεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ με πολλούς βουλευτές να βγάζουν την ενόχλησή τους για την πορεία του κόμματος.

Αντιμέτωπος, για πρώτη φορά σε συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, με τόσο έντονη κριτική από την μεγάλη πλειοψηφία των 37 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που έλαβαν τον λόγο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε, αποχωρώντας από την αίθουσα, ότι άκουσε «και πράγματα που δεν τα γνώριζε», έδειξε να λαμβάνει το μήνυμα σε ότι αφορά συμπεριφορές, δυσλειτουργίες και επιμέρους πολιτικά ζητήματα, είναι ωστόσο σαφές ότι παρέμεινε αμετακίνητος στην κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης.

Αυτό αποτυπώθηκε μεταξύ άλλων στην επιμονή του στην ορθότητα της πολιτικής της διεύρυνσης, αλλά και στο ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, για τους οποίους φέρεται να ανέφερε στην παρέμβασή του πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ότι θα γίνουν σημειακές αλλαγές, αλλά όχι στον πυρήνα της μεταρρύθμισης. Όπως είπε, υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί και οροφές δαπανών και στην Ευρώπη, ενώ υπενθύμισε και την στήριξη που τους δόθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε από την έναρξη της συνεδρίασης να διαμηνύσει ότι «λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ", ενώ υπεραμύνθηκε της επιτυχίας αυτής της επιλογής και σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Με αφορμή την αυστηρή σε κάποιες περιπτώσεις κριτική βουλευτών για όσους ήρθαν στη ΝΔ από άλλα κόμματα και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, φέρεται να σχολίασε ότι διεύρυνση δεν σημαίνει ότι όσοι θέλουν να ενταχθούν πρέπει να μας... παρακαλάνε, κάτι φέρνουν και αυτοί στην παράταξη.

Ο πρωθυπουργός προέταξε και στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης ως βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση από δω και πέρα την αποτελεσματικότητα, την οποία συνέδεσε επί της ουσίας και με το περιεχόμενο του συνθήματος «μπροστά», το οποίο προβάλει έναντι του ψευτοδιλήμματος- όπως το χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά- περί πορείας προς τα δεξιά ή προς το κέντρο και επιστροφής στις ρίζες.

"Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες, αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε σημαίνει ότι μάλλον οι ρίζες του έχουν ξεραθεί. Ενώ αντίθετα, όταν τα κλαδιά μεγαλώνουν τότε και οι ρίζες δικαιώνουν τον ρόλο τους, καθώς δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους, υπάρχουν για να κρατάνε το δέντρο γερό και ακμαίο", ήταν άλλωστε η απάντηση που έδωσε στην αρχική εισήγησή του.

Αρκετοί ήταν οι γαλάζιοι βουλευτές που διερωτήθηκαν για το περιεχόμενο του «μπροστά». Η προειδοποίηση του Ευρυπίδη Στυλιανίδη «να μην την πάθουμε όπως ο Μακρόν», στάθηκε μάλιστα αφορμή για να παρέμβει ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας αφενός ότι δεν θα έχουμε καμία σχέση με τον Μακρόν, εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά , εκείνος έχασε με 15 μονάδες, αλλά και για να διευκρινίσει πως όταν λέμε «μπροστά» εννοούμε «μπροστά στις μεταρρυθμίσεις χωρίς να ξεχνάμε την ιδρυτική μας διακήρυξη».

Δεν φεύγουμε ποτέ από την ιδεολογική μας ταυτότητα, παραμένουμε στις αρχές και τις αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν η απάντηση που έδωσε και στον Νικήτα Κακλαμάνη όταν εκείνος ζήτησε να μην φύγει η ΝΔ από την ιδεολογική της ταυτότητα και έκανε λόγο για ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης.

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα στην συνεδρίαση ήταν οι αυστηρές τοποθετήσεις αρκετών βουλευτών σε σχέση με συμπεριφορές υπουργών, αλλά και κρατικών αξιωματούχων.

Κλείνοντας μάλιστα την συνεδρίαση ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε γενικούς γραμματείς με κριτήρια και την αποτελεσματικότητα και τις συμπεριφορές.

Προανήγγειλε επίσης συναντήσεις ανά 20αδες με βουλευτές και διαβεβαίωσε ότι οι πόρτες του είναι πάντα ανοιχτές για όλους.

Μείζον θέμα και σε αυτή την συνεδρίαση αποτέλεσε, όπως αναμενόταν, και ο νόμος για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και μάλιστα όχι μόνο σε ότι αφορά το περιεχόμενό του, αλλά και τα επινίκια που ακολούθησαν, παρουσία κυβερνητικών στελεχών.

Αποδέκτης της κριτικής, χωρίς να κατονομαστεί, ήταν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μάλλον επιχείρησε να προσπεράσει αυτό το ζήτημα μιλώντας γενικώς για συμπεριφορές και με αυτοκριτική πως ήταν λάθος στρατηγική ότι εγκλωβιστήκαμε για έναν μήνα σε αυτή την συζήτηση.

Οι φωνές κριτικής άγγιξαν και το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας καθώς στην διάρκεια της συνεδρίασης έγινε σαφές από τις τοποθετήσεις τριών τουλάχιστον βουλευτών, ότι είναι ισχυρή η θέση περί επιλογής προσώπου από την κεντροδεξιά.

Ως πιο έντονη στιγμή της συνεδρίασης περιγράφεται πάντως αυτή της σκληρής ομιλίας του Μάριου Σαλμά ο οποίος αναφέρθηκε σε σειρά πτυχών της κυβερνητικής πολιτικής διερωτώμενος εάν είμαστε με τους πολλούς ή τους λίγους. Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη που τόνισε ότι δεν δέχεται υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους και ότι δεν πήρε 41% στηρίζοντας τους λίγους.

Στην συνεδρίαση ετέθη, ιδιαίτερα από το Θάνο Πλεύρη και ζήτημα για υπουργούς που απέχουν από τα δύσκολα, με τις πληροφορίες μάλιστα να θέλουν και τον κ. Μητσοτάκη να έχει αναφέρει ότι υπουργοί και βουλευτές πρέπει να βγαίνουν περισσότερο για να υπερασπίζονται παραταξιακά θέματα.

Με το βαρύ κλίμα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να έχει επιβεβαιωθεί και στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ, επόμενο ορόσημο σε ότι αφορά το κλίμα εσωκομματικής αναταραχής είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί η εκδήλωση της προσεχούς Δευτέρας για την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, στην οποία θα μιλήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, η αποστασιοποίηση των οποίων από κυβερνητικές επιλογές είναι ξεκάθαρη εδώ και αρκετό καιρό.