Πολιτική

Προς μετωπική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ – Ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης

Προς μετωπική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ – Ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης Φωτογραφία: SOOC
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί πριν λίγες μέρες ακόμα και πιο ενημερωμένος αναλυτής.

Όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε προς μετωπική σύγκρουση μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με πρώτο σταθμό την Κεντρική Επιτροπή της 7ης Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή το προσωπικό της Αυγής και του Κόκκινου βρίσκεται σε απεργία, διαμαρτυρόμενο για την απόφαση Κασσελάκη να κλείσει η καθημερινή Αυγή. Εν μέσω σκληρής εσωκομματικής σύγκρουσης τα οικονομικά του κόμματος έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη κατάσταση (ή τουλάχιστον αυτή η εικόνα δίνεται). Είναι πολύ πιθανό σήμερα να μην πληρωθούν οι μισθοί στους εργαζόμενους του ΣΥΡΙΖΑ και των κομματικών ΜΜΕ. Είναι ενδεικτικό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να κάνει έρανο μεταξύ των βουλευτών για να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα για τα ταμεία της Κουμουνδούρου.

Το κείμενο των 87

Χτες το απόγευμα κυκλοφόρησε πολιτικό κείμενο/πλατφόρμα 87 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 7 βουλευτές. Πρόκειται για ένα κείμενο συνολικής διαφωνίας με κεντρικές επιλογές Κασσελάκη, το οποίο στέλνει το μήνυμα ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει πλέον ενιαία συγκρότηση.

Στο κείμενο των 87 αποτιμάται αρνητικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Στους αντίποδες της γραμμής Κασσελάκη, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει κεντρικό ρόλο στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου.

Εκεί όμως που η διαφωνία γίνεται ιδιαίτερα σκληρή είναι στις προσπάθειες Κασσελάκη να στοχοποιήσει τους διαφωνούντες και να εγείρει ηθικής τάξης θέμα για τα οικονομικά του κόμματος. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα: : «Διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος. Όπως επίσης, τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα, την ώρα που θα έπρεπε να ασκούμε σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όταν μάλιστα παράγεται τόσο σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο. Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και ήταν ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα».

«Πραξικόπημα»

Η επίσημη αντίδραση Κασσελάκη ήταν σχετικά ήπια. Απαντώντας στο κείμενο των 87, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβήθηκαν ποτέ τον διάλογο. Όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και βεβαίως σεβαστές, ωστόσο είναι απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα. Ως γνωστόν στις 4/7 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στις 7/7 η Κεντρική Επιτροπή».

Ωστόσο, στα social media η εικόνα ήταν διαφορετική, κάτι που δείχνει ότι ο σχεδιασμός Κασσελάκη είναι για μετωπική σύγκρουση με τους διαφωνούντες. Όλα τα τρόλ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι επώνυμοι λογαριασμοί που θεωρούνται εκφραστές της γραμμής Κασσελάκη, κάνουν λόγο για «πραξικόπημα των 87». Καλούν δεν τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψουν διαδικτυακά ένα κείμενο στήριξης στον Στέφανο Κασσελάκη στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Θεώρουμε ότι ένα σημαντικό μέρος του κομματικού μας μηχανισμού δεν σέβεται την απόφαση μας στις εσωκομματικές κάλπες και την ανάδειξη του Στεφάνου σε Πρόεδρο του Σύριζα , καθώς επίσης και την εντολή που δώσαμε στο τελευταίο συνέδριο για τέλος στην εσωστρέφεια και για καμία αμφισβήτηση στις αποφάσεις που ψηφίσαμε».

Στο κείμενο υπογραφών προστίθεται: «Δεν δώσαμε σε κανέναν εντολή να ανοίξει συζήτηση περί ένωσης των κεντροαριστερών δυνάμεων σε επίπεδο κορυφής, αλλά όπως και το καταστατικό μας τονίζει άνοιγμα στον δημοκρατικό κόσμο με σκοπό την ενδυνάμωση του Σύριζα και την ισχυρή αντιπολίτευση με προοπτική κυβερνητικής πορείας». Και για όποιον δεν κατάλαβε το υπονοούμενο, η κατάληξη (με κεφαλαία) είναι χαρακτηριστική: «ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΚΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ , ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ , ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ , ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΑΞΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ».

Ακόμα πιο καθαρή η ανάρτηση του αδερφού του Κασσελάκη, Στυλιανού: «Στέφανος: Θέλω Διαφάνεια και κανένα συμφέρον στην επιβίωση του κόμματος, έτσι ώστε να υπηρετούμαι το συμφέρον της βάσης και όχι των λίγων

«87»: Θέλουμε συμφέροντα, διαπλοκή και μαύρο χρήμα. Έτσι άλλωστε κάνουν όλα τα μεγάλα κόμματα άρα και το σωστό».

Δηλαδή ο αδερφός Κασσελάκη λέει ότι οι 87 είναι άνθρωποι της διαπλοκής και του μαύρου χρήματος.

«Πραξικόπημα, μαύρο χρήμα, διαπλοκή». Είναι σαφές ότι πια είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.