Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στρατόπεδα αναζητούν στρατηγικές και προετοιμάζονται για σύγκρουση

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στρατόπεδα αναζητούν στρατηγικές και προετοιμάζονται για σύγκρουση Φωτογραφία: EUROKINISSI
Κατάσταση απόλυτης αβεβαιότητας επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη δημόσια έκφραση της δυσφορία Στέφανου Κασσελάκη προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Μολονότι και τα δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό του κόμματος, κασσελακικοί αι αντιφρονούντες, μοιάζουν να οδεύουν προς την τελική αναμέτρηση, καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να έχει διαμορφώσει το σχέδιο της. Πάντως, όλα δείχνουν ότι πια οι συγκρούσεις και η ένταση που έχει συσσωρευτεί δύσκολα θα κρατήσουν ενωμένο το κόμμα, τουλάχιστον για αρκετούς ακόμη μήνες.

Η αμφισβήτηση θα συνεχιστεί

Προφανώς, η λευκή επιταγή για τις αλλαγές που επιθυμεί να προχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και το εσωκομματικό σιωπητήριο κριτικής που ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πρόκειται να του δοθούν. Αντιθέτως, μάλλον τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, καθώς και ο ίδιος συνεχώς προσφέρει έδαφος αμφισβήτησης και μεγάλο μέρος των στελεχών τον θεωρεί ανεπίστρεπτα αντίπαλο. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται κάποια κίνηση του Αλέξη Τσίπρα που θα έχει τον χαρακτήρα υποταγής στον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη μεταμεσονύχτια επίθεση που του εξαπέλυσε την Παρασκευή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρώην πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί ενάντια του.

Το δίλημμα του αντικασσελακικού στρατοπέδου

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, το αντικασσελακικό στρατόπεδο αυτές τις μέρες οργανώνεται και διευρύνεται, κυρίως με πρόσωπα που έως τώρα βρίσκονταν υπό την επιρροή του Νίκου Παππά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συμφωνία στο εσωτερικό του για τη συνέχεια. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πλέον έχει δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο πιθανότατα θα είναι σύντομο, για να θέσουν θέμα ηγεσίας ενάντια στον Στέφανο Κασσελάκη και κάποιοι άλλοι θέλουν να περιμένουν να μεγιστοποιηθεί η φθορά του. Εξάλλου, αμφότεροι κατανοούν ότι δεν θα είναι εύκολο να βρουν το πρόσωπο που θα αντιπαρατεθεί με τον επικεφαλής της Κουμουνδούρου ενώπιο της βάσης. Αλέξης Τσίπρας, Σωκράτης Φάμελλος, Όλγα Γεροβασίλη και Διονύσης Τεμπονέρας, είτε φέρονται να μην επιθυμούν έναν τέτοιο ρόλο είτε να μην συγκεντρώνουν τη συναίνεση που απαιτείται.

Στριμωγμένος και ο Κασσελάκης

Ωστόσο και στην άλλη πλευρά της σκακιέρας, τους κασσελακικούς, το ρεπορτάζ δεν ανιχνεύει κάποιο συγκροτημένο σχέδιο έτοιμο για εκτέλεση, ενώ αναμένεται η επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η βούληση του να προχωρήσουν ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιμακούμενης αμφισβήτησης του. Επιπλέον, η προσφυγή στη βάση ενέχει ρίσκο ήττας ή χαμηλής συμμετοχής , ενώ οι μαζικές διαγραφές θα οδηγούσαν στο να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ, καθώς θα συρρίκνωνε της Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Τρεις κρίσιμοι σταθμοί έως την Κυριακή

Με τα παραπάνω δεδομένα, η προγραμματισμένη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στον Alpha και στη συνέχεια οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη και της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα γεγονότα για τη συνέχεια, αφού θα δώσουν δείγματα προθέσεων όλων των πλευρών. Πάντως, το ενδεχόμενο ραγδαίων εξελίξεων μπορεί να προκύψει, είτε επειδή κάποιο από τα δύο στρατόπεδα θα έχει καταλήξει στην στρατηγική του είτε επειδή τα γεγονότα θα αποκτήσουν τη δική τους δυναμική. Άλλωστε, όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα επαληθεύουν το ρητό που λέει ότι «όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή», με το γνωμικό μάλιστα να υπολείπεται αρκετά σε σχέση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και παράγει πολλές τέτοιες στιγμές το τελευταίο διάστημα.