Πολιτική

Κασσελάκης: Μου έχουν προτείνει μαύρο χρήμα - Αμιγώς πολιτική η σχέση μου με τον Τσίπρα

Κασσελάκης: Μου έχουν προτείνει μαύρο χρήμα - Αμιγώς πολιτική η σχέση μου με τον Τσίπρα
Ο Στέφανος Κασσελάκης αποκλείει νέες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει την έξοδο σε όσους διαφωνούν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι του έχουν προτείνει μαύρο χρήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι το κόμμα «μπαίνει μέσα» ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, απέκλεισε νέες εσωκομματικές κάλπες, ενώ περιέγραψε ως «αμιγώς πολιτική» τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν έχει επιδιώξει να επικοινωνήσει με τον πρώην πρωθυπουργό.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για την αναφορά σε μαύρο χρήμα, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

«Προφανώς ναι», ήταν η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη, όταν ρωτήθηκε αν του έχει προτείνει κάποιος να πάρει μαύρο χρήμα. «Δεν έχει έρθει κανείς να μου δώσει σακούλα», διευκρίνισε έπειτα από λίγο.

Σε ερώτηση για το αν το ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε μαύρο χρήμα προτού αναλάβει ο ίδιος, απάντησε: «Αναφέρομαι σε επιλογές που πολλοί πολύ πρόθυμα μου πρότειναν για να μην υπάρξει η επίπονη επιλογή του οικονομικού εξορθολογισμού που αφορά και στα ΜΜΕ». Όταν δέχθηκε ξανά την ίδια ερώτηση, αποκρίθηκε: «Από ότι γνωρίζω δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα αλλά πρέπει να μιλήσετε στον πρώην οικονομικό διευθυντή».

«Δεν γνωρίζουμε το χρέος της ΝΔ, πώς ρυθμίζεται, πώς έχουν πληρώσει τις προεκλογικές δαπάνες. Πρότεινα να έρθουν ορκωτοί λογιστές στα κόμματα να κάνουν έρευνα», σημείωσε μιλώντας για το ίδιο θέμα. «Όταν δεν μπορείς να πληρώσεις τις δαπάνες σου βρίσκεις άλλους πόρους να ξέρουμε ποιοι είναι», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης περιέγραψε ότι το κόμμα «μπαίνει μέσα» περίπου ένα εκατομμύριο τον χρόνο. «Η κρατική χρηματοδότησή μας έπεσε από τα 8 στα 4 εκατομμύρια. Από τα 4, τα 3,5 εκατομμύρια πηγαίνουν προς την “Αυγή” και “Το Κόκκινο”. Μένει μόνο μισό εκατομμύριο για να λειτουργήσει ένα κόμμα που έχει μισθοδοσία περίπου 1,5 εκατ. τον χρόνο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το κόμμα έχει ανοίγματα προς προμηθευτές από τις προηγούμενες εκλογές και τις εσωκομματικές κάλπες.

Οι βολές Κασσελάκη για Τσίπρα

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι τον υπονομεύει ο Αλέξης Τσίπρας, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απάντησε ευθέως, ενώ σημείωσε ότι άλλαξε την επίμαχη ανάρτησή του επειδή η δεύτερη διατύπωση ήταν πιο ακριβής.

«Είναι σημαντικό να σταματήσει η συζήτηση περί συγκόλλησης, ειδικά έξω από το κόμμα, τα όργανά μας για ένα τέτοιο σενάριο. Πολλοί από εμάς πέρυσι, ειδικά νέοι στον ΣΥΡΙΖΑ, που συστρατεύθηκαν απέναντι στην ανάλγητη κυβέρνηση, δουλέψαμε σκληρά για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως αυτόνομο κυβερνητικό κόμμα, όχι για να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ. Η ιδέα ότι θα ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα», απάντησε αρχικά.

«Η έντιμη στάση για όλους, συμπεριλαμβάνεται και ο προκάτοχός μου, είναι να πούμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δικαιούται να είναι η ηγέτιδα δύναμη σε αυτές τις συνεννοήσεις και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι η ο ηγέτης οποιουδήποτε σχήματος μπορεί να προκύψει. Αν κάποιος δεν μπορεί να το πει αυτό για το κόμμα του, είναι σε λάθος κόμμα», συνέχισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Να τελειώνει αυτή η συζήτηση. Αν επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ συνεργασία σε κοινοβουλευτικό έργο, είμαστε εδώ», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πρέπει όλος ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του να έχουν πρωταρχικό ρόλο σε οποιαδήποτε συνεννόηση».

Σε ερώτηση για το μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα «στήριξέ με χωρίς παιχνίδια», ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «Χρειαζόμαστε να έχουμε ξεκάθαρη δέσμευση ο ένας προς τον άλλον- και προς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ- ότι το κόμμα δεν θα ρευστοποιηθεί προς συζητήσεις παράπλευρες και ο πρόεδρος να έχει πρωταρχικό ρόλο».

Κληθείς να σχολιάσει την απάντηση από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού για χυδαιότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι ο ίδιος είπε τέτοιο πράγμα» και πρόσθεσε: «Ουδέποτε είπα ότι αρνήθηκε τη χρηματοδότηση στην “Αυγή”».

Όμως, πέταξε νέο «καρφί», σχολιάζοντας: «Κι εγώ στο εξωτερικό ήμουν, δύο λεπτά μου πήρε από το κινητό να κάνω τη δωρεά με e-banking. Ρωτήστε τον ίδιο».

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε αν έχει επιδιώξει επικοινωνία ή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Περιέγραψε τη σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό ως «αμιγώς» πολιτική και συμπλήρωσε:

«Το έργο που έκανε στην κυβέρνηση ήταν πάρα πολύ καλό. Το τιμώ. Είναι η παρακαταθήκη που πρέπει να πορευτούμε. Θεωρώ ότι το κόμμα που προσωπικά ανέλαβα είχε παθογένειες και προβλήματα και επίσης ανοιχτές τρύπες που έπρεπε να κλείσουν. Δυστυχώς ο δύσκολος ρόλος των δύσκολων αποφάσεων μέχρι να αναταχθεί είναι στα χέρια μου. Τον αναλαμβάνω με ταπεινοφροσύνη, πλήρες και βαθύ αίσθημα ευθύνης».

Στη συνέντευξη επανέλαβε ότι «προφανώς» θα ήταν υποψήφιος κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα σε ένα νέο σχήμα. «Μπορούμε να έχουμε πάρα πολύ ευγενικό διάλογο. Εφόσον είναι να ηττηθώ σε μια τέτοια διαδικασία, θα ήμουν ο καλύτερος στρατιώτης. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι σωστό να γίνονται σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση ότι ρευστοποιείται για ένα κεντρώο σχήμα που υπηρετεί το σύστημα», πρόσθεσε.

«Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλες μας οι φιλοδοξίες πρέπει να περνάνε μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

«Όχι» σε νέες εκλογές

Στις δηλώσεις του ο Στέφανος Κασσελάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηθούν νέες εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δήλωσε ότι όποιος διαφωνεί με τον εκσυγχρονισμό του κόμματος θα πρέπει «να βρει μία εναλλακτική» λύση.

«Δεν έχω στο μυαλό μου νέες εκλογές, αλλά καταστατικό συνέδριο για να εκσυγχρονιστεί το κόμμα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν συνεχιστεί η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του, απάντησε: «Τα όργανα θα αλλάξουν. Η αλλαγή φέρνει τριβές. Αν αμφισβητούν μία πρόταση πολιτικής, π.χ. τις απόψεις μου για τη φορολογία ή την ακρίβεια, ας το πούνε. Αν διαφωνούν με την ιδέα εκσυγχρονισμού και εξυγίανσης, δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ. Θα πρέπει να βρουν μία εναλλακτική λύση για τους εαυτούς τους. Όποιος διαφωνεί για πολιτική έχει θέση στο κόμμα. Όποιος διαφωνεί με την ιδέα για καταστατικό συνέδριο, δεν ταιριάζει με τη δική μου φιλοσοφία».

Τα σημεία που συμφώνησε ο Κασσελάκης με τον Σαμαρά

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε σε τρία σημεία ότι συμφώνησε με κάποια από τα λεγόμενα του Αντώνη Σαμαρά στη χθεσινή ομιλία του.

«Συμφωνούμε ότι η Ευρώπη έχει γίνει διευθυντήριο. Η δική του στρατηγική είναι μισαλλοδοξία και επιστροφή στο παρελθόν, εμείς θέλουμε μια ανοιχτή Ευρώπη», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με τον Σαμαρά συμφωνώ που είπε για το νεφελώδες κέντρο. Έχει δίκιο σε αυτό», επεσήμανε σε άλλο σημείο.

Το τρίτο ζήτημα που συμφώνησε με τον πρώην πρωθυπουργό είναι η μείωση του ΦΠΑ. «Συμφωνεί μαζί μας με τη μείωση στον ΦΠΑ, ότι υπάρχουν καρτέλ και ολιγοπώλια. Πρέπει να παρακολουθήσει περισσότερες ομιλίες μου και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προτού σχολιάσει», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την αξιωματική αντιπολίτευση.