Πολιτική

Σοφιανός: Αποκρούουμε τις συμπεριφορές όσων στέκονται σούζα στους ολιγάρχες και πουλάνε τσαμπουκά στους εργαζόμενους

Σοφιανός: Αποκρούουμε τις συμπεριφορές όσων στέκονται σούζα στους ολιγάρχες και πουλάνε τσαμπουκά στους εργαζόμενους
Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον ρ/σ Αθήνα 984: Με τον συλλογικό αγώνα αποκρούουμε τις συμπεριφορές όσων στέκονται σούζα στους ολιγάρχες και πουλάνε τσαμπουκά στους εργαζόμενους

«Η αποπομπή με καθυστέρηση από πλευράς ΝΔ του πρώην υπουργού και βουλευτή της δεν μπορεί να κρύψει την αποτρόπαια ενέργεια του κ. Αυγενάκη», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας μιλώντας στον «Αθήνα 9,84».

Ο Νίκος Σοφιανός υπενθύμισε το πολύ εύστοχο βίντεο του ΠΑΜΕ για τον Λ. Αυγενάκη, σημειώνοντας ότι «στέκεται σούζα μπροστά στους ολιγάρχες και πουλάει τσαμπουκά στους εργαζόμενους».

Προβάλλοντας τη σημασία που έχει ο οργανωμένος αγώνας για να αποκρουστούν τέτοια άθλια φαινόμενα, υπογράμμισε πως ο εργαζόμενος που βρέθηκε αντιμέτωπος με τους τραμπουκισμούς του βουλευτή της ΝΔ «δουλεύει σε έναν εργασιακό χώρο που γίνεται χαμός από αφαίρεση δικαιωμάτων».

Με αφορμή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, επισήμανε πως «εμείς κάνουμε αυτό που είπαμε προεκλογικά και μας έδωσε τη δυνατότητα ο λαός να το κάνουμε από καλύτερες θέσεις», εξηγώντας πως «προσπαθούμε να οργανωθεί, να δυναμώσει η λαϊκή πάλη απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέναντι στα συνεχόμενα μέτρα που παίρνει».

Υπενθύμισε πως το ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε σε σημαντικούς αγώνες, «ήταν η μόνη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», ενώ θύμισε τους μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν στο εργατικό κίνημα, στους αγρότες, στους φοιτητές κ.ά. «Αυτή η δράση μείωσε τη ΝΔ, οδήγησε στη συντριβή της» η οποία κρύβεται πίσω από την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έχει να αντιμετωπίσει ένα διευρυμένο, οργανωμένο λαϊκό κίνημα το οποίο θα φρενάρει και θα εμποδίσει το πέρασμα της πολιτικής της». Περιγράφοντας τους αγώνες που είναι μπροστά, υπογράμμισε πως πρέπει να μείνει στα χαρτιά η απαράδεκτη εγκύκλιος για την απλήρωτη εξαήμερη δουλειά, να προστατευτεί η περιουσία του λαού από τις πυρκαγιές και την ανύπαρκτη Πολιτική Προστασία, να αγωνιστούμε ενάντια στην αποψίλωση της Υγείας.

«Σε τέτοιες μάχες, δίνοντας καθημερινά το ''παρών'', το ΚΚΕ διαμορφώνει τους όρους της εναλλαγής», σημείωσε, εξηγώντας πως «η εναλλαγή δεν μπορεί να είναι ''φύγε εσύ, έλα εσύ''» που είδαμε με όλες τις κυβερνήσεις, αλλά ο λαός έχει ανάγκη να τελειώνουμε με την εξουσία του κεφαλαίου.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη σοσιαλδημοκρατία, επισήμανε πως «είναι όχι μόνο αμαρτωλή, αλλά και άρρωστη», στηρίζει τις βασικές επιλογές του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Συμπλήρωσε, δε, πως απόρροια αυτής της κρίσης είναι οι πολλές υποψηφιότητας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλα αυτά που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος ακόμη στην υποψηφιότητα του δήμαρχου Αθηναίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «το πρόβλημα είναι ότι θεωρεί πως μπορεί να συνδυάσει δύο καρπούζια σε μια μασχάλη».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Γαλλία, όπου εμφανίζεται τάχα ως λύση το «μέτωπο στην ακροδεξιά», υπενθύμισε πως εδώ και δεκαπέντε χρόνια προβάλλεται αυτό το «όλοι μαζί», αλλά η ακροδεξιά δεν αντιμετωπίζεται. Επισήμανε, επίσης, πως υπάρχει στρατηγική ταύτιση ανάμεσα στην Λεπέν και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η «πράσινη μετάβαση», ο πόλεμος στην Ουκρανία, η μετατροπή της οικονομίας της ΕΕ σε πολεμική, η σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα.

{https://www.youtube.com/watch?v=u9BMF-iRSes}