Πολιτική

Γαλλικές εκλογές: Η κυβίστηση Κασσελάκη και η αμηχανία Ανδρουλάκη

Γιάννης Αλμπάνης Γιάννης Αλμπάνης
Γαλλικές εκλογές: Η κυβίστηση Κασσελάκη και η αμηχανία Ανδρουλάκη Φωτογραφία: YOAN VALAT/EPA
Χτες το βράδυ σημειώθηκε μια από τις πιο μεγάλες ανατροπές στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία της Ευρώπης.

Εκεί που το ερώτημα ήταν αν θα βγάλει απόλυτη πλειοψηφία η Λεπέν, τελικά ήταν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που πήρε την πρωτιά. Πρόκειται για ένα ιστορικό εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει αέρα αισιοδοξίας στην Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη.

Θα περίμενε κανείς ότι η μεγάλη νίκη της ενωμένης γαλλικής Αριστεράς θα προκαλούσε κύματα ενθουσιασμού στον ελληνικό προοδευτικό χώρο. Οι αντιδράσεις όμως των ηγετών των ελληνικών προοδευτικών κομμάτων έχουν πολλές αποχρώσεις. Κι αυτό γιατί οι εξελίξεις στη Γαλλία ερμηνεύονται μέσα από τις στρατηγικές των ελληνικών κομμάτων.

Από τη μια μεριά, είναι το μεγάλο ερώτημα της ενότητας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Η νίκη του Λαϊκού Μετώπου δίνει ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ των ενωτικών διεργασιών. Από την άλλη, σημαντικό μέρος των εν Ελλάδι προοδευτικών ηγεσία δεν είδαν με ενθουσιασμό το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είτε γιατί… αλληθωρίζουν προς τον Μακρόν είτε γιατί ανατρέπει τη λογική των κομματικών περιχαρακώσεων. Είναι οι ηγεσίες που μιλώντας για Κεντροαριστερά, εννοούν Κέντρο σκέτο.

Στην πραγματικότητα, μιλώντας για τη Γαλλία, μιλάμε για την Ελλάδα ή τουλάχιστον για την προοδευτική και αριστερή αντιπολίτευση.

Η κυβίστηση Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν διανύει και την καλύτερη περίοδό του, δεν τα κατάφερε ούτε με τη… Γαλλία. Το μετεκλογικό σχόλιό του ήταν βέβαια σε πανηγυρικούς τόνους: «Σήμερα ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο. Στάθηκε απέναντι στο τέρας της Ακροδεξιάς και τον απαξιωμένο νεοφιλελευθερισμό. Με ένα λαϊκό μέτωπο επιβεβλημένο από την κοινωνία για να αντιπαρατεθεί με το μίσος και την οπισθοδρόμηση. Με τη σύγχρονη Αριστερά στην πρώτη γραμμή της Δημοκρατίας».

Ωστόσο, μόλις προχτές στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης είχε την απρονοησία να υποστηρίξει ότι «δια της απλής συγκόλλησης (ΣτΣ τα προοδευτικά κόμματα) δεν μπόρεσαν ποτέ ούτε να κερδίσουν ένα κόμμα που κυβερνά ούτε να αντιμετωπίσουν την απειλή από τα δεξιά. Ακόμα και στη Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν και όχι από την Λεπέν που πήρε 33%». Το γνωστό «το έβλεπες, το έπαιξες» ενώ προκειμένω μάλλον δεν ισχύει…

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε το αποτέλεσμα στη Γαλλία για να στηρίξει την πρότασή του για ενότητα του προοδευτικού χώρου, έτσι όπως την είχε διατυπώσει πρόσφατα στο συνέδριο του ινστιτούτου του:

«Όταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το “εγώ”, αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το “εμείς” και το “μαζί”, τότε μπορούν ανατρέψουν τα προγνωστικά και να πετύχουν μια ιστορική νίκη. Απέναντι στο μίσος, υπέρ της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Και για όποιον δεν κατάλαβε το υπονοούμενο, ο Τσίπρας συνεχίζει: «Τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα, η συγκρότηση Προοδευτικής κυβέρνησης. Αν συνεχίσει να επικρατεί το “εμείς” και παραμεριστούν τα “εγώ”, και αυτό είναι εφικτό. Και ας μη γελιόμαστε, το Γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα, προφανώς».

Η αμηχανία Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο μήνυμα του εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το αποτέλεσμα. Αλλά στη δήλωσή του μπορεί κανείς να διακρίνει μια ορισμένη αμηχανία που έχει να κάνει με τις επιπτώσεις του γαλλικού παραδείγματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κάνει ρητή αναφορά στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο: «Μια μεγάλη νίκη για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία. Με την αθρόα συμμετοχή του στις κάλπες, ο λαός της Γαλλίας ύψωσε τείχη στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και περιφρούρησε τις διαχρονικές αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας: την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφοσύνη».

Από την άλλη, ο Χάρης Δούκας δείχνει να θεωρεί ότι οι εξελίξεις στη Γαλλία δικαιώνουν τη γραμμή του περί ενότητας του προοδευτικού χώρου: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα όταν οι δημοκρατικοί πολίτες και οι προοδευτικές δυνάμεις αφυπνίζονται. Οι Γάλλοι δημοκράτες και το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» κατάφεραν τη μεγάλη ανατροπή, έφραξαν τον δρόμο της ακροδεξιάς προς την εξουσία. Όμως οι δημοκρατικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη χρειάζεται να κινητοποιηθούν τώρα και να προσφέρουν πειστικές λύσεις στα θεμελιώδη προβλήματα που γεννούν τη δυσπιστία και την απογοήτευση των πολιτών».

Πανηγυρισμοί Χαρίτση

Ο πιο ενθουσιώδης όλων ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο επικεφαλής της Νέας Αρισεράς σε συνέντευξή του δύο μέρες πριν τις γαλλικές εκλογές είχε εκτιμήσει ότι «το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δίνει το παράδειγμα». Σε ανάλογο τόνο ήταν και το κυριακάτικο σημείωμά του στο Facebook.

Ευλόγως λοιπόν ο Χαρίτσης βγήκε πρώτος να πανηγυρίσει μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα: «Η Αριστερά νίκησε! Μια ιστορική μέρα για τη Γαλλία. Μια μεγάλη μέρα για την Ευρώπη. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο μας χαρίζει την ανάσα που χρειαζόμαστε. Και μας δείχνει τον δρόμο. Ούτε Μεσσίες, ούτε πολιτική του μέσου όρου. Πρόγραμμα ριζοσπαστικού ρεαλισμού για τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων. Έτσι θα νικήσουμε το τέρας της Ακροδεξιάς. Όπως έλεγαν το '36, tout est possible!».

Ποικίλες αντιδράσεις λοιπόν για τη μεγάλη ανατροπή της γαλλικής Αριστεράς. Είναι βέβαιο ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα συζητηθεί πολύ ακόμα και θα επηρεάσει τις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα.