Πολιτική

Η κυβερνητική αμηχανία μπροστά στην εκλογική νίκη της γαλλικής Αριστεράς

eurokinissi eurokinissi
Η αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά στην εκλογική νίκη των δυνάμεων της Αριστεράς στην Γαλλία αποτυπώνεται με σαφήνεια στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να προσπεράσει την πολιτική σημασία και τον αντίκτυπο της συγκεκριμένης εξέλιξης τόσο στην Ευρώπη όσο και στην χώρα μας και να σταθεί όχι στο μήνυμα της κάλπης, αλλά στις διεργασίες της επόμενης ημέρας για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Γαλλία.

Σε αυτό το πλαίσιο η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί πως το βασικό μήνυμα των γαλλικών εκλογών σχετίζεται με την σημασία που έχει η πολιτική σταθερότητα. Σε αυτήν έγκειται και ο μοναδικός παραλληλισμός με την χώρα μας που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο έσπευσε χθες να επισημάνει, με αφορμή την αβεβαιότητα που επικρατεί ακόμα για την σύνθεση της νέας γαλλικής κυβέρνησης, ότι η Ελλάδα διαθέτει μια κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία.

«Αν μπορεί να βγει ένα σίγουρο και ασφαλές συμπέρασμα από αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στην Γαλλία είναι η ξεχωριστή αξία που έχει η πολιτική σταθερότητα στην χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Κατά τα άλλα, το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι οι όποιοι παραλληλισμοί του αποτελέσματος του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών με την Ελλάδα «είναι άστοχοι» και τονίζει πως η ετυμηγορία των πολιτών κάθε χώρας έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά και οι συγκρίσεις ή τα ενδεχόμενα κοινά ή διαφορετικά σημεία μεταξύ των χωρών, είναι λίγο έως πολύ επισφαλείς.

«Μιλάμε για ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα, μιλάμε για μια άλλη χώρα, μιλάμε για την Γαλλία, δεν μπορούμε πολύ εύκολα να συγκρίνουμε μια χώρα με μία άλλη», τόνισε ο κ. Μαρινάκης επιχειρώντας να αντικρούσει την ανάγνωση για την νίκη της γαλλικής Αριστεράς που κάνουν τα κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, τα οποία αναδεικνύουν την ευρύτερη σημασία του εγχειρήματος της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της Γαλλίας.

« Όσοι ετεροπροσδιορίζονται και περιμένουν να δημιουργήσουν ένα πολιτικό αφήγημα από ένα εκλογικό αποτέλεσμα σε μια άλλη χώρα, μάλλον δεν έχουν συγκεκριμένο δικό τους αφήγημα και συγκεκριμένο δικό τους πρόγραμμα και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις", υποστήριξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς πάντως εάν πέραν του συμπεράσματος που αφορά στην σημασία της πολιτικής σταθερότητας, η κυβέρνηση θεωρεί ως σημαντικό το γεγονός ότι δεν κέρδισε η ακροδεξιά στην Γαλλία, ο κ. Μαρινάκης αρκέστηκε στο σχόλιο "γενικά εμείς δεν θέλουμε να ετεροκαθορίζουμε την πολιτική μας, ούτε να πανηγυρίζουμε με αποτελέσματα άλλων χωρών» και πρόσθεσε πως «ούτως ή άλλως, το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο είχαμε στη Γαλλία, ακόμα δεν έχει οδηγήσει σε κάποια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης" .

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τις δυνάμεις των άκρων και εν προκειμένω της άκρας δεξιάς, της αντιμετωπίζεις με τις πολιτικές σου και η ΝΔ, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν μεγάλο συνασπισμό δυνάμεων, επί τη βάσει μιας προγραμματικής συμφωνίας».

«Έχουμε καταφέρει να δώσουμε απαντήσεις στη ρητορική και την πολιτική των άκρων, μέσα από την πολιτική μας, που δεν θεωρούμε ότι είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή, ούτε κεντρώα. Είναι μια πολιτική που οδηγεί σε επίλυση προβλημάτων των πολιτών και αντιμετώπισης παθογενειών που χρόνιζαν στην Ελλάδα για ολόκληρες δεκαετίες", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε σχολιάσει πάντως μέχρι χθες βράδυ τα εκλογικά αποτελέσματα στην Γαλλία.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στην Ουάσιγκτον όπου σήμερα θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της παραβίασης της συμφωνίας των Πρεσπών από την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποίησε χθες ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χριστιάν Μίτσκοσκι, τόνισε ωστόσο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κάποιες διμερείς επαφές στο περιθώριο της Συνόδου.