Πολιτική

Νέα Αριστερά: Η μεγάλη φωτιά στην Πάτρα, απόδειξη ότι ο σχεδιασμός πρόληψης πρέπει να αλλάξει

Νέα Αριστερά: Η μεγάλη φωτιά στην Πάτρα, απόδειξη ότι ο σχεδιασμός πρόληψης πρέπει να αλλάξει
Το σχόλιο της Νέας Αριστεράς για την μεγάλη φωτιά στην Πάτρα που οδήγησε σε λουκέτο το Καραμανδάνειο που υπέστη ζημιές.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά αναφέρει ότι «Η μεγάλη φωτιά στην Πάτρα, στην περιοχή του Γηροκομειού, όπου εκτός από κατοικίες βρίσκονται σημαντικές δομές (το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων και η Μέριμνα -Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών με αναπηρία), ενώ αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έχει η πόλη , δείχνει ότι ο σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών πρέπει να αλλάξει. Άμεσα.

Η ένταση της κλιματικής κρίσης, η παρατεταμένη ξηρασία, σε συνδυασμό με τον καύσωνα και τους ισχυρούς ανέμους, συνιστούν απειλή όχι μόνο για τα δάση και τα χωριά αλλά και για τον άμεσο περιαστικό ιστό μιας μεγάλης πόλης όπως η Πάτρα.

Στην πυρκαγιά του Γηροκομειού αποφεύχθησαν τελικά τα χειρότερα χάρη στις πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, που κατόρθωσαν να ελέγξουν σχετικά σύντομα την πυρκαγιά, περιορίζοντας έτσι την καταστροφή που προδιαγραφόταν τεράστια.

Χάρη στην προσπάθεια των πυροσβεστών, των εργαζομένων και κατοίκων εκκενώθηκαν κυριολεκτικά τελευταία στιγμή το Καραμανδάνειο και η Μέριμνα .

Ο ηρωισμός όμως των δυνάμεων που επιχειρούν σε τόσο δύσκολες συνθήκες δεν μπορεί να είναι το μοναδικό όπλο απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.
Ο κεντρικός σχεδιασμός και η πρόληψη, η προσαρμογή της πολιτικής προστασίας και της αντιπυρικής προετοιμασία στις ακραίες συνθήκες που έχουν γίνει κανονικότητα, η ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος με μόνιμες προσλήψεις, η στήριξη της αυτοδιοίκησης, η εκπαίδευση των πολιτών, είναι η απάντηση στη νέα πραγματικότητα.»